Odmiany biale
Wiadomości z DWI
Odmiany czerwone
Moda na czerwone odmiany jest obecna we wszystkich regionach winiarskich. Najwięcej wina czerwonego produkuje się obecnie w dwóch największych niemieckich regionach winiarskich, w Hesji Nadreńskiej i w Palatynacie. Można zauważyć także i inne tendencje – producenci skłaniają się ku szczepom burgundzkim, a odmiany klasyczne przeżywają renesans. I tak na czele odmian czerwonych stoi Spätburgunder. Odmiany klasyczne, takie jak Portugieser, Schwarzriesling, Lemberger czy Saint Laurent nadal odgrywają znaczącą rolę. Na dobre zagościły w winnicach także i nowsze odmiany, jak Dornfelder czy Regent.
Tutaj znajdą Państwo opisy najważniejszych odmian czerwonych uprawianych w Niemczech.
Wiadomości z DWI
Białe odmiany winorośli
W Niemczech uprawia się prawie 140 odmian, ale jedynie około dwóch tuzinów odmian ma poważne znaczenie rynkowe, przede wszystkim Riesling oraz Müller-Thurgau zwany również Rivanerem. Zajmują one ponad jedną trzecią ze 100 tysięcy hektarów winnic.
Niemieckie obszary uprawy winorośli rozciągają się od Łaby aż do Jeziora Bodeńskiego, produkuje się na nich w 64 procentach wino białe a w 36 procentach wino czerwone. Są regiony, takie jak obszar Mosel-Saar-Ruwer, gdzie uprawia się prawie wyłącznie winogrona białe. Położone na południu regiony, takie jak np. Wirtembergia czy Badenia, mogą pochwalić się znaczącą tradycją produkcji wina czerwonego, natomiast położony na północy region Ahr, w którym winiarze tradycyjnie zajmują się produkcja wina czerwonego należy do wyjątków.
Na naszej stronie znajdą Państwo przegląd białych odmian.
Newsy branżowe
Riesling
Riesling uprawiany jest we wszystkich niemieckich regionach winiarskich i zajmuje ponad 23 tysięcy ha powierzchni uprawnej. Jest najlepszym przedstawicielem niemieckiej kultury wina. czytaj więcej
Newsy branżowe
Müller-Thurgau (Rivaner)
Te nieskomplikowane wina są smakowo przystępne. Przeważnie są to młode, lekkie i świeże wina na co dzień. czytaj więcej
Newsy branżowe
Grüner Silvaner
Z winogron Silvanera powstają raczej neutralne wina o łagodnej kwasowości, poza tym można spotkać mocniejsze warianty pasujące do wyrazistej kuchni regionalnej a także delikatne wina do posiłków. czytaj więcej
Newsy branżowe
Kerner
Odmianę "Kerner" wyhodowano w 1929 z krzyżówki czerwonego Trollinger i białego Rieslinga. czytaj więcej
Wiadomości z DWI
Weißburgunder
Z eleganckiego Weißburgundera produkuje się wina wytrawne, o świeżej kwasowości i delikatnie wyczuwalnych nutach owocowych, które są doskonałymi winami do posiłków, ale sprawdzają się także jako lekkie wina letnie. czytaj więcej
Wiadomości z DWI
Grauburgunder
Grauburgundery to przeważnie wina wytrawne, średnio zbudowane i o podkreślonej kwasowości, podczas gdy Ruländer to często wino treściwe o wyraźnie zaznaczonej słodyczy. czytaj więcej
Newsy branżowe
Bacchus
Bacchus jest krzyżówką hybrydy (Silvaner x Riesling) z odmianą Müller-Thurgau wyhodowaną w Instytucie Hodowli Winorośli Geilweilerhof w Siebeldingen. czytaj więcej
Newsy branżowe
Scheurebe
Wyraźny bukiet przypomina czarną porzeczkę, brzoskwinię bądź dojrzałą gruszkę. Wina Scheurebe to doskonałe uzupełnienie aromatycznych i pikantnych potraw, począwszy od przystawek, a skończywszy na deserach. czytaj więcej
Newsy branżowe
Gutedel
Szczególny urok tych win ma związek z neutralnym smakiem tej odmiany. Dzięki temu każde z win jest odbiciem charakteru danego terroir. czytaj więcej
Newsy branżowe
Faberrebe
Ta odmiana z Alzey jest krzyżówką Weißer Burgunder i Müller-Thurgau. czytaj więcej
Wiadomości z DWI
Huxelrebe
Szlachetny, elegancki, charakterny. Dający dobre zbiory i zachwycający — tak można opisać szczep pochodzący z Alzey. czytaj więcej
Wiadomości z DWI
Ortega
Delikatny owoc i brzoskwiniowy bukiet na poziomie win klasy Auslese jest tym, co wyróżnia Ortegę. czytaj więcej
Newsy branżowe
Gewürztraminer
Gewürztraminer to pomnik niemieckiej kultury wina, który przetrwał przez stulecia. Tam, gdzie winnice musiały być wykarczowane, sadzi się tę odmianę na nowo. czytaj więcej
Newsy branżowe
Elbling
Orzeźwiający Elbling należy do najdłużej uprawianych odmian białych w Europie. Winiarze z regionu górnego biegu Mozeli podkreślają, że tradycja uprawy Elblinga ma 2 tysiące lat. czytaj więcej
Newsy branżowe
Chardonnay
Chardonnay to jedna z najbardziej popularnych odmian na świecie. Także w Niemczech uprawia się jej coraz więcej. Wina te nadają się na wiele okazji. czytaj więcej
Newsy branżowe
Sauvignon Blanc
Tę białą odmianę najczęściej spotykamy w południowo-zachodniej Francji, gdzie była po raz pierwszy wzmiankowana w oficjalnych dokumentach w 1710 roku. czytaj więcej