Mostgewichte
Standardy jakości
Mostgewicht — ciężar moszczu
Już ciężar moszczu zdradza co nieco o tym jakiej jakości należy spodziewać się po winie. Mierzony jest on w stopniach Oechsle, z których można wywnioskować jaka jest zawartość alkoholu w winie.
Ciężar moszczu to stosunek wagi jednego litra moszczu do jednego litra wody (w temperaturze 20°C). Jest to specyficzna gęstość moszczu. Gdy stosunek ten wynosi np. 1,076 to ciężar moszczu wynosi 76 stopni Ochsle. W pierwszej linii ciężar moszczu zależny jest od zawartości cukru. Z tego można obliczyć maksymalną możliwą zawartość alkoholu.
Przez stężenie moszczu można odparować z niego małe ilości wody. Pozostała zwartość zagęszcza się, dzięki czemu można produkować wysokiej jakości wina. Metoda ta jest jednak bardzo droga i można ją zastosować tylko przy bardzo dojrzałych winogronach.
Zróżnicowane minimalne ciężary moszczu dla poszczególnych szczepów i terenów upraw stanowią tylko minimalny standard. Wielu producentów stawia sobie w swoich winnicach o wiele wyższe standardy.
Ciężar moszczu
Minimalny ciężar moszczu dla win jakościowych i win z wyróżnikiem wyrażony w °Oechsle:
Wino jakościowe: 51 - 72
Hochgewächs: 60 - 70
Kabinett: 70 - 82
Spätlese: 76 - 90
Auslese: 83 - 100
Eiswein / Beerenauslese: 110 - 128
Trockenbeerenauslese: 150 - 154