Grauburgunder
Wiadomości z DWI
Grauburgunder
Ruländer w wersji nowoczesnej
Grauburgundery to przeważnie wina wytrawne, średnio zbudowane i o podkreślonej kwasowości, podczas gdy Ruländer to często wino treściwe o wyraźnie zaznaczonej słodyczy.
Uprawa
Grauburgunder daje wysokie plony oraz pozwala uzyskać, jeżeli jest to pożądane, wysoka wagę moszczu. Dzieki temu, że budowa grona jest ścisła, odmiana ta jest bardziej podatna na pleśń szlachetną, niezbędną do uzyskania szlachetnych win słodkich. Odmiana ta nie jest zbyt podatna na choroby oraz mrozoodporna. Udaje się szczególnie dobrze na winnicach tarasowych o podłożu lessowym, ale także na glebach wapiennych oraz na kamienistym gruncie. Gleby gliniaste są dla niej mniej odpowiednie. Często i z powodzeniem stosowane są zabiegi redukcji plonu oraz przerzedzania gron.
Znaczenie
Odmianę Grauer Burgunder znajdziemy dziś nie tylko w Europie Środkowej, ale także i za oceanem. W Niemczech odmiana ta znów zyskała na znaczeniu. Obecnie obsadzone nią są prawie 5800 ha, co odpowiada 5% powierzchni niemieckich winnic. Niegdyś określano Grauburgundera przeważnie synonimem „Ruländer“. Odnosiło się to jednak przeważnie do słodkich i treściwych win, podczas gdy mianem Grauer Burgunder określa się przeważnie wina wytrawne. Zwłaszcza badeńscy winiarze przykładają szczególna wagę do tej odmiany uprawiając ją na ponad 10% powierzchni swoich winnic, co daje około 1800 ha. W Palatynacie oraz Hesji Nadreńskiej uprawia się tę odmianę na ponad 1200 ha, a w regionie Nahe na około 200 ha. W dziewięciu z trzynastu niemieckich regionów winiarskich Grauburgunder zaliczany jest do odmian kategorii „Classic”.
