Chardonnay
Newsy branżowe
Chardonnay
Popularny na całym świecie
Chardonnay to jedna z najbardziej popularnych odmian na świecie. Także w Niemczech uprawia się jej coraz więcej. Wina te nadają się na wiele okazji.

Chardonnay
Jak smakuje najlepiej
Jako, że Chardonnay oferowany jest w wielu wariantach, od świeżego wina jakościowego, do mocnych, wytrawnych win klasy Auslese, ma zastosowanie przy wielu okazjach. Lekkie, młode wina dobrze towarzyszą daniom rybnym i owocom morza, mocniejsze wina z wyraźnie zaznaczona beczką pasują zarówno do pieczystego, jak i do mocnego sera.
Branchennews
Uprawa
Chardonnay ma podobnie wysokie wymagania co do położenia winnicy jak Weißburgunder czy Riesling. Niekorzystne są dla niego skrajne siedliska. Najlepiej udaje się na głębokich, wapiennych i ciepłych podłożach. Chardonnay jest mrozoodporny, niezbyt podatny na choroby, jedynie cienkie skórki jagód ułatwiają powstawanie pleśni. Krzewy sadzi się w dużych odstępach od siebie. Wysokie krzewy poprawiają kondycję kwiecia. Na jesieni Chardonnay, podobnie jak Weißburgunder, dojrzewa bardzo późno i można go zbierać na krótko przed Rieslingiem. Waga moszczu mierzona w skali Oechsle jest na poziomie Weißburgundera, a przy niskich plonach nawet nieco większa. Kwasowość osiąga w winnicach o odpowiednim położeniu przyjemny poziom.
Znaczenie
Chardonnay jest jedną z najbardziej popularnych odmian na świecie. Spotkać ją można właściwie we wszystkich krajach produkujących wino a jej powierzchnia uprawna na świecie dorównuje prawie powierzchni, która zajmuje Riesling. Także i w Niemczech uprawa Chardonnay powoli ale stopniowo się upowszechnia. Co roku powierzchnia uprawna zwiększa się o 50 do 100 ha, a obecnie Chardonnay zajmuje prawie 1100 ha, co stanowi około jednego procenta całkowitej powierzchni niemieckich winnic. Z dużym powodzeniem sadzi się ją w tych regionach, które tradycyjnie wyróżniają się procentowo znaczącym udziałem szczepów burgundzkich (np. u podnóża Kaiserstuhl w Badenii czy też na Południowym Szlaku Winnym w Palatynacie).
Winifikacja i smak
Większość tych win jest wytrawna. Oprócz winifikacji w zbiornikach ze stali szlachetnej, szeroko rozpowszechnione jest także użycie beczek typu barrique. Nadaje się do tego jednakże jedynie wysokiej jakości wino. Z wariantów świeżych i owocowych produkuje się także wina musujące. Aromat melonów, owoców egzotycznych, przejrzałego agrestu bądź też nie całkiem dojrzałych jabłek jest typowy dla Chardonnay. Wina lepszej klasy mają często wysoką zawartość alkoholu i ekstraktu, są mocno zbudowane i długie. Jeżeli winifikacja przebiegała w małych beczkach dębowych, pierwotne aromaty owocowe uzupełniane są aromatami drewna.