Weißburgunder
Wiadomości z DWI
Weißburgunder
Świeżość i elegancja
Z eleganckiego Weißburgundera produkuje się wina wytrawne, o świeżej kwasowości i delikatnie wyczuwalnych nutach owocowych, które są doskonałymi winami do posiłków, ale sprawdzają się także jako lekkie wina letnie.
Uprawa
Wymogi Weißburgundera co do warunków glebowych i klimatycznych wskazują na pokrewieństwo ze Spätburgunderem. A wymagania te są wysokie: Weißburgunder lubi ciepłe, głębokie i mocne gleby a także nasłonecznione i suche winnice o ciepłym położeniu. Odmiana ta nie sprawia problemów w uprawie a dzięki długiemu okresowi dojrzewania może osiągać wysoką wagę moszczu.
Znaczenie
Nie tylko w naszym kraju, ale i u naszych sąsiadów możemy spotkać Weißburgundera. We Francji odmiana ta nosi nazwę pinot blanc, we Włoszech pinot bianco, ale rozpowszechniona jest także w Austrii, Szwajcarii czy Słowenii. Niemieccy winiarze coraz śmielej odkrywają wartość tej eleganckiej odmiany. Uprawia się ją na 4400 ha, co stanowi ponad 4% powierzchni niemieckich winnic. Udaje się ona wszędzie tam, gdzie na uprawę Rieslinga jest za gorąco. Od wielu dziesięcioleci obserwujemy ciągłą tendencję wzrostową, podwojenie powierzchni uprawy tej odmiany nastąpiło w ostatnim dziesięcioleciu. Badenia z ponad 1300 ha jest głównym ośrodkiem uprawy Weißburgundera, poza tym na czele jest Palatynat z ponad 1000 ha oraz Hesja Nadreńska z powierzchnią przekraczającą 1000 ha. Odmiana ta jest też dość istotna w regionach rzek Nahe i Mozeli (w każdym z nich ponad 200 ha).
