Klasy jakości
Qualitätswein — wino jakościowe
Wina jakościowe to najczęściej występująca klasa jakościowa niemieckich win. Wina te muszą składać się w 100% z winogron pochodzących z jednego z 13 niemieckich regionów winiarskich i przejść badania analityczne i sensoryczne.
Dla każdego wina jakościowego ustalana jest dolna granica naturalnej zawartości alkoholu, która zależy od odmiany szczepu i terenu jego uprawy. Tzw. Minimalna waga moszczu różni się w zależności od regionu i wynosi od 50 do 72 stopni Oechsle. Producenci mogą wzbogacać wina jakościowe, regionalne (Landwein) oraz niemieckie (Deutscher Wein) określoną ilością cukru, aby w ten sposób podnieść zawartość alkoholu w winie.
Prädikatswein — wino jakościowe z wyróżnikiem
Jeżeli wino spełnia wyższe wymagania niż obowiązujące dla klasy jakościowej QbA (wino jakościowe), może być sprzedawane jako wino z wyróżnikiem. Wyróżnik jest wymieniony na etykiecie i udziela informacji o typie wina. Często jest podawany w połączeniu z odmianą winogron, np. w formie „Riesling Spätlese” albo „Müller-Thurgau Kabinett”. Wyróżniki w zależności od wymaganego ciężaru moszczu w kolejności rosnącej:
KABINETT: lekkie, eleganckie wina o niskiej zawartości alkoholu.
SPÄTLESE: szlachetne, intensywne w smaku wina produkowane z wybranych, całkowicie dojrzałych winogron zbieranych z pewnym opóźnieniem pod osiągnięciu dojrzałości.
AUSLESE: wina zwykle słodkie, szczególnie delikatnie owocowe produkowane z całkowicie dojrzałych winogron.
BEERENAUSLESE: wina produkowane ze zrywanych z krzewów pojedynczych, najszlachetniejszych, przejrzałych owoców porażonych szlachetną pleśnią (Botrytis) wykazujące wyższe stężenia cukru w moszczu; wina słodkie, o bardzo długiej przydatności do spożycia. Tego typu zbiory winogron nie mogą odbywać się każdego roku.
TROCKENBEERENAUSLESE: bardzo eleganckie, wyjątkowo przydatne do długiego leżakowania wina produkowane z pojedynczych jagód porażonych szlachetną pleśnią i pozostawionych na krzewie aż do wyschnięcia do postaci zbliżonej do rodzynek, o bardzo wysokiej zawartości cukru naturalnego; aromaty przywodzą na myśl miód i owoce egzotyczne, konsystencja ma często postać nektaru.
EISWEIN: wina produkowane z winogron zbieranych w stanie zmrożonym (temperatura poniżej minus 7 stopni Celsjusza), o bardzo wysokiej zawartości naturalnego cukru. Taki zbiór winogron udaje się w tylko w szczególnych latach. Wina tego typu cechują się ogromnym potencjałem długiego leżakowania i mogą dojrzewać przez wiele dziesięcioleci.
Landwein — wino regionalne
Niemieckie wina regionalne pochodzą z określonych rejonów geograficznych. To wina nieskomplikowane, typowe dla regionu pochodzenia, zawsze wytrawne lub półwytrawne. Od 1 sierpnia 2009 r. wyznaczono ustawowo w Niemczech następujące rejony produkcji win:
Lista niemieckich regionów uprawiających wina regionalne (kolejność alfabetyczna)
- Ahrtaler Landwein
- Badischer Landwein
- Bayerischer Bodensee-Landwein
- Brandenburger Landwein
- Landwein Main
- Landwein der Mosel
- Landwein Neckar
- Landwein Oberrhein
- Landwein Rhein
- Landwein Rhein-Neckar
- Landwein der Ruwer
- Landwein der Saar
- Mecklenburger Landwein
- Mitteldeutscher Landwein
- Nahegauer Landwein
- Pfälzer Landwein
- Regensburger Landwein
- Rheinburgen Landwein
- Rheingauer Landwein
- Rheinischer Landwein
- Saarländischer Landwein
- Sächsischer Landwein
- Schleswig-Holsteiner Landwein
- Schwäbischer Landwein
- Starkenburger Landwein
- Taubertäler Landwein

Deutscher Wein — wino niemieckie
Nazwa „Deutscher Wein“ zastąpiła na mocy rozporządzenia UE z dnia 1 sierpnia 2009 pojęcie „Tafelwein” (wino stołowe). Od niedawna na etykietach tych win można podawać dane o roczniku i szczepie. Wymagania co do jakości są jednak trochę niższe niż przy winach jakościowych i winach z wyróżnikiem. Wino niemieckie bez bliższych danych dotyczących pochodzenia może pochodzić wyłącznie z niemieckich zbiorów oraz dopuszczonych powierzchni uprawnych i odmian winorośli. W Niemczech wytwarza się tylko niewielkie ilości win tego typu w porównaniu z innymi krajami winiarskimi.