Wino musujące
Sylwester, bankiet czy brunch, zawody Formuły 1 – trudno wyobrazić sobie, by fetowanie takich okazji mogło obejść się bez huku strzelających korków od szampana. Niemcy są mistrzami świata w piciu win musujących. Dlatego też wiele gospodarstw winiarskich na stałe wprowadziło Winzersekta do swoich ofert produktowych. Obecnie około 1% całej produkcji moszczu gronowego przeznacza się na wytwórstwo perlistego trunku. Według danych Federalnego Urzędu Statystycznego w Niemczech przy takich okazjach jak sylwester i Nowy Rok spożywa się rocznie ok. 400 milionów butelek wina musującego.
Sekt ma w Niemczech długą tradycję. Pierwsze wytwórnie win musujących w tym kraju powstawały już na początku XIX wieku. Najstarszym producentem win musujących w Niemczech jest, wedle własnej relacji, przedsiębiorstwo Sektkellerei Kessler utworzone w 1826 roku w małym miasteczku Esslingen koło Stuttgartu. W 1902 roku cesarz Wilhelm II wprowadził podatek od wina musującego, co miało pomóc mu sfinansować m.in. ówczesną flotę wojenną. Podatek obowiązuje do dziś i wynosi 1,02 euro za butelkę. Winzersekt, jakiego znamy dzisiaj, zaistniał w Niemczech po raz pierwszy pod koniec lat 80-tych.
Wiele winnic niezmiennie do czasów obecnych starannie pielęgnuje tradycje wytwórstwa win musujących. Przy produkcji muszą być zachowane rygorystyczne standardy jakości. Na przykład, wino bazowe pod wino musujące może pochodzić wyłącznie z winogron uprawianych we własnej winnicy producenta, co stanowi swoistą sygnaturę winiarza. Winiarz nadaje swojemu wyrobowi unikatowych cech po najdrobniejszy szczegół, począwszy od składu win bazowych po styl gotowego napoju. Ponadto każdy Winzersekt musi być produkowany tradycyjną metodą fermentacji w butelce.

d e u t s c h e r W i n z e r s e k t z u f e s t l i c h e n A n l ? s s e n
