Aktualności
Rocznik 2021 w poszczególnych regionach winiarskich
Filigranowe i aromatyczne: niemieckie wina rocznika 2021.
„Umajonym” miesiącem był w roku winiarskim 2021 wcale nie maj, ale wrzesień. Bowiem to on właśnie dniami pełnymi słońca i chłodnymi nocami sprawił w wielu miejscach, że koniec sezonu, tak odmiennego od trzech poprzedzających go lat, wypadł w ogólnym rozrachunku pomyślnie, ale też wielu...
Czytaj więcejOptymistyczny start winobrania
Gdy tegoroczny zbiór winogron do produkcji młodego wina (nazywanego w Niemczech „Federweiβer”) oraz win bazowych do wytwarzania win musujących zdążył już wejść w kulminacyjną fazę, w wielu regionach winiarskich na dniach rusza sezon głównego winobrania, jak podaje Niemiecki Instytut Wina (DWI).
Czytaj więcejRocznik 2018 w poszczególnych regionach winiarskich
Tegoroczne zbiory winorośli charakteryzowały się pierwszorzędną jakością w całych Niemczech. Teraz wielu winiarzy z Nadrenii-Palatynatu liczy jeszcze na pomyślne zbiory winorośli przeznaczonych na wino lodowe (Eiswein), których w ubiegłym roku praktycznie nie było. Na 532 hektarach pozostawili oni jeszcze grona, z których powstanie ten szlachetny...
Czytaj więcejOptymistyczne rozpoczęcie winobrania
Dostępność wody jest kluczowym czynnikiem, mającym bezpośredni wpływ na jakość i ilość zbiorów. Tegoroczny początek głównego winobrania nastąpił wyjątkowo przedwcześnie na większości regionów winiarskich, ale większość niemieckich winiarzy pozytywnie patrzy na bieżący rok pod kątem ilości zbiorów, jednocześnie oczekując rocznika o bardzo dobrej...
Czytaj więcejWino & szparagi – rozkoszna harmonia
Już 2000 lat temu Rzymianie przywieźli do Niemiec nie tylko wino, lecz również szparagi. W wielu regionach winiarskich, np. w Hesji Nadreńskiej, Badenii, Palatynacie czy Saksonii, winorośla i szparagi uprawiano w bezpośrednim sąsiedztwie.
Czytaj więcejSzparagi poszukują wina do pary
Szparagi uchodzą za wybredne w związkach partnerskich z winem, gdyż posiadają w sobie nutkę goryczy. Nieszczególnie pasuje to do szczepów owocowych o stabilnej kwasowości. Co innego takie szczepy jak Silvaner, Weißburgunder, Grauburgunder czy Müller-Thurgau. Ich delikatna kwasowość i aromaty przypominające subtelnie o gruszkach, jabłkach, orzechach...
Czytaj więcejWzrost eksportu win niemieckich
Eksport niemieckich win zaznaczył w ubiegłym roku pozytywny rozwój. Według danych Niemieckiego Instytutu Wina (DWI) zarówno ilość jak i wartość eksportowanych win uległy zwiększeniu każdorazowo o siedem procent w stosunku do roku poprzedniego. Łącznie w 2017 r. wyeksportowano około 1,1 mln hektolitrów wina o wartości 308 mln euro do 124 różnych...
Czytaj więcejJaki będzie rocznik 2017? Przegląd 13 regionów winiarskich
Wina z rocznika 2017 są dość lekkie, owocowe i finezyjne, a tym samym odpowiadają aktualnym upodobaniom smakowym konsumentów.
Czytaj więcejEiswein zwieńczeniem rocznika 2015
Czekanie na mocne mrozy jednak się opłaciło. Jak poinformował Niemiecki Instytut Wina (DWI) 18 i 19 stycznia kilku winnicom w prawie wszystkich regionach winiarskich udało się zebrać winogrona głownie ze szczepów riesling, silvaner i spätburgunder. Z temperaturami sięgającymi prawie 11 stopni Celsjusza na minusie warunki były optymalne.
Czytaj więcejZapraszamy na degustację w Krakowie!
Zapraszamy na degustację wina niemieckiego, która odbędzie się 3 listopada w
Konsulacie Generalnym Niemiec w Krakowie.
Czytaj więcej