Details
Szparagi poszukują wina do pary
Bezpłatna broszura z przepisami na szparagi dostępna jest w sklepie konesera DWI.
Połączenie szparagów i wina
Białe szparagi – delikatny, łagodny smak z nutą goryczki, szczególnie wykwintne dla podniebienia. |
Silvaner z Hesji Nadreńskiej lub Frankonii czy Gutedel z Badenii dzięki swym subtelnym aromatom podkreślą wykwintny smak szparagów. |
Fioletowe szparagi – ich aromat jest znacznie bardziej intensywny niż w przypadku szparagów białych, również goryczka jest nieco mocniejsza. |
Mile widziany jest Weißburgunder np. z Badenii lub świeży frankoński Rivaner. |
Zielone szparagi – nie tylko kolor, lecz również aromat jest szczególnie intensywny. |
Pełny aromat szuka intensywnych w smaku partnerów do stołu. Najlepszymi będą tutaj Riesling z Palatynatu czy wyrazisty Grauburgunder lub Chardonnay (nie z baryłki). |
Sosy – roztopione masło, posiekane jajka, sos holenderski a także remulada to klasyczne dodatki. |
Tłuste sosy potrzebują wina. Kwas zawarty w Rieslingu znad Mozeli pomaga w trawieniu obfitych sosów. Im bardziej intensywny sos tym bardziej wyraziste musi być wino. |
Sałatka – szparagi w delikatnym sosie winegret lub z delikatnie przyprawionym dressingiem. Jeżeli ocet, to łagodny ocet winny, może odrobinę stonowany wywarem ze szparagów. |
Łagodny sos winegret bardzo dobrze pasuje do frankońskiego Silvanera czy półwytrawnego Rieslinga z Rheingau, który może śmiało posiadać nutę wyrazistej kwasowości, aby znaleźć „posłuch” w tym towarzystwie. |
Szparagi z mięsem, rybą i szynką
Ryba do szparagów – świeży łosoś czy pstrąg źródlany, gotowany w niewielkiej ilości wody lub smażony z odrobiną masła, z sosem holenderskim – palce lizać! |
Wykwintne, wyraziste lecz mało pikantne aromaty szukają wyważonego partnera do stołu: idealny będzie harmonijny Weißburgunder z Palatynatu albo świeży Rivaner, np. z Frankonii. |
Szynka – gotowana jest delikatniejsza, suszona na powietrzu (np. z Włoch czy Hiszpanii), o orzechowym posmaku, delikatnie przyprawiona. |
Delikatny posmak szparagów i słony posmak szynki szukają harmonijnego wina, które dopełni tę kompozycję. Może to być Sauvignon Blanc lub Silvaner z delikatną owocową nutą. |
Mięso jest wyzwaniem dla delikatnego aromatu szparagów. Sznycel cielęcy lub wieprzowy, także łagodnie przyprawiona pieczeń dołączają do szparagów swój wyrazisty bukiet. |
Tutaj potrzeba intensywnych, wyrazistych win, których aromaty nie zostaną stłumione w tej różnorodnej kompozycji. O harmonię doznań smakowych zadbają Weiß- i Grauburgunder lub Chardonnay, np. z Badenii. |
Pomysły na szparagowy piknik na wolnym powietrzu
Białe wina, świetnie harmonizujące z daniami ze szparagów powinny mieć przyjemnie niską temperaturę. W domu czy w restauracji nie stanowi to żadnego problemu. Na plaży butelkę można zakopać w wilgotnym piasku, nad wartkim strumykiem również łatwo schłodzić wino, ale w innych sytuacjach? Cóż, dobrą rzeczą jest torba chłodząca; sprawdzają się również rękawy chłodzące, które po odpowiednim schłodzeniu w zamrażalniku długo utrzymują właściwą temperaturę białego wina.
A szparagi? Z sosem holenderskim i młodymi ziemniaczkami? Albo obgotowane i owinięte cienkimi plastrami surowej szynki (szwarcwaldzkiej, św. Daniela, bajońskiej, serrano – w zależności od upodobania) z niezbyt słonym dipem z majonezu, jogurtu, soku cytrynowego, kaparów i pietruszki.
Jeżeli planują Państwo piknik na wolnym powietrzu, niezbyt daleko od domu, wówczas mogą Państwo przygotować pierwszorzędną przekąskę: wystarczy na mrożonym cieście francuskim poukładać szparagi oraz dobrze przyprawione płatki masła (sól, pieprz, gałka muszkatołowa), upiec w gorącym piekarniku, zawinąć w folię aluminiową lub przełożyć do blaszanej puszki i przetransportować na miejsce pikniku.
Polecamy również orzeźwiającą sałatkę ze szparagów, młodych ziemniaków, ryby wędzonej, kawałkami cytryny i dressingiem z soku z cytryny, oliwy i musztardy, doprawionym cukrem, pieprzem cayenne i solą. Można ją łatwo przetransportować w dużym słoju lub w kilku małych słoiczkach, dla każdego po jednym. Do tego odpowiednie białe wino i cóż: udanego piknikowania!
Piknikowy plecak ze zintegrowaną przegródką chłodzącą i schładzaczem do butelek oraz torebkę chłodzącą na butelki znajdą Państwo w sklepie konesera DWI.