Details

Newsy branżowe Branchennews

Jaki będzie rocznik 2017? Przegląd 13 regionów winiarskich

04/01/2018

Wina z rocznika 2017 są dość lekkie, owocowe i finezyjne, a tym samym odpowiadają aktualnym upodobaniom smakowym konsumentów.


Szczegółowe raporty zamieszczone pod tabelką, udostępnione również przez Niemiecki Instytut Wina w formacie pdf, prezentują rocznik 2017 w 13 niemieckich regionach winiarskich.

Szacunkowy zbiór moszczu w 2017 r. w niemieckich regionach winiarskich (stand: 27 września 2017 r.)

 

Ø=2007-2016

 

Dane tymczas.

2017 tymcz.

2017 tymcz.

Region

Średnia z 10 lat

2016

27.09.2017

Zmiana w %

Zmiana w %

 

hl

hl

hl

w stos. do średn. z ostat. lat

w stos. do ubiegł. roku

Ahr

          39.000   

         40.000   

         31.000   

-             21   

-             23   

Mittelrhein

          29.000   

         25.000   

         30.000   

                3   

              20   

Mozela

         795.000   

       706.000   

        600.000   

-             25   

-             15   

Nahe

         329.000   

       308.000   

        270.000   

-             18   

-             12   

Hesja Nadreńska

      2.563.000   

    2.557.000   

     2.050.000   

-             20   

-             20   

Palatynat

      2.232.000   

    2.209.000   

     1.800.000   

-             19   

-             19   

Rheingau

         220.000   

       200.000   

        180.000   

-             18   

-             10   

Heski Szlak Winny

          30.000   

         31.000   

         25.000   

-             17   

-             19   

Frankonia

         445.000   

       471.000   

        490.000   

              10   

                4   

Wirtembergia

      1.065.000   

    1.145.000   

        850.000   

-             20   

-             26   

Badenia

      1.237.000   

    1.293.000   

     1.050.000   

-             15   

-             19   

Saale-Unstrut

          44.000   

         54.000   

         58.000   

              32   

                7   

Saksonia

          21.000   

         29.000   

         27.000   

              29   

-               7   

 

Niemcy

      9.049.000   

    9.069.000   

     7.461.000   

-             18   

-             18   

www.dwv-online.de

 

Region Ahr (563 ha)

Na skutek wiosennych przymrozków w kwietniu powodujących zmniejszenie plonów oraz obfitych letnich opadów w regionie Ahr zaistniała konieczność selektywnych zbiorów. W przypadku wczesnych odmian winorośli, takich jak Frühburgunder, zbiory rozpoczęto po części już w sierpniu. Druga połowa września przyniosła idealną pogodę, dzięki której główny szczep uprawniany w tym regionie, Spätburgunder, a także np. Riesling, osiągnęły wysoką jakość. Wina z regionu Ahr to wina pełne, które będą cieszyć podniebienia ich miłośników dobrą strukturą i typowym owocowym smakiem. Szacunkowa produkcja 31.000 hektolitrów to jednak o 21 procent mniej niż średnio na przestrzeni ostatnich lat.

Badenia (15.812 ha)

Podsumowując rocznik 2017 wielu producentów twierdzi, iż udało im się wyjść obronną ręką. Tegoroczne katastrofalne mrozy w Badenii były największymi od 1953 r. Niektóre szczepy odbiły i wypuściły nowe pędy, jednakże nie miały one wiele owoców. I tak już na początku października, pod koniec szybkiego winobrania, szacowano, iż uzyskano około 70 hektolitrów na hektar. Mniejsze zbiory odnotowano jedynie w latach 2010 i 2013. Prognozowane zbiory rzędu 1,05 milionów hektolitrów to o 15 procent mniej niż średnia z ostatnich dziesięciu lat i o 19 procent mniej niż w ubiegłym roku. Ciężar i jakość moszczu były jednak bardzo dobre, w szczególności w przypadku szczepów późno dojrzewających. Słoneczna pogoda pod koniec października umożliwiła zbiór gron w kategorii Auslese czy nawet Trockenbeerenauslese. Ogólnie wina badeńskie z rocznika 2017 są aromatyczne, kompleksowe i wielowarstwowe a jednocześnie posiadają harmonijną strukturę kwasowości.

Frankonia (6.107 ha)

Wprawdzie należy ostrożnie posługiwać się superlatywami, jednak producenci wina z Frankonii mówią jednym głosem: w roku 2017 w ich regionie odbyło się najwcześniejsze i najszybsze winobranie wszech czasów. Wynika to oczywiście z kaprysów pogody, w jakie obfitował ten rok. Z wielkim trudem udało się zminimalizować szkody wynikające z wiosennych przymrozków, tak że mimo letniego gradobicia i obfitych opadów oraz koniecznej selekcji gron przed zbiorami, udało się uzyskać około 487.000 hektolitrów, dzięki czemu zbiory będą prawdopodobnie nieco wyższe niż w roku ubiegłym. Wina są w przeważającej mierze orzeźwiająco lekkie i zachęcająco owocowe, stanowią pod tym względem wyraźny kontrast do bardzo skoncentrowanych, pełnych win z rocznika 2015 oraz uzupełnienie owocowego rocznika 2016. Smukły i elegancki rocznik 2017 to niezwykle udany rocznik dla Frankonii!

Heski Szlak Winny (461 ha)

Producenci wina z Heskiego Szlaku Winnego mają za sobą rok pełen turbulencji. We znaki dały im się nie tylko przymrozki prowadzące do zmniejszenia ilości owoców, które w różny sposób dotknęły poszczególnych producentów. Problemów przysporzyła również wilgoć. Dlatego też winiarze, aby utrzymać jakość, musieli dokonać rygorystycznej selekcji manualnej. Na szczęście wrzesień przyniósł chłodne noce, mimo deszczu, który jeszcze bardziej przyspieszył i tak już wczesne zbiory. Winobranie zakończono już około 10 października. Łącznie uzyskano 25.000 hektolitrów, tj. znacznie mniej niż ubiegłoroczne 31.000. Udało się jednak utrzymać wysoką jakość, przede wszystkim w przypadku szczepów późno dojrzewających, takich jak Riesling. Rocznik 2017 z Heskiego Szlaku Winnego to wina typowe i świeże, przede wszystkim jednak gładkie i eleganckie.

 

Region Mittelrhein (467 ha)

Kwietniowe przymrozki w dużej mierze oszczędziły winiarzy z regionu Mittelrhein. Na zboczach wzgórz odnotowano stosunkowo znośne temperatury minus 2 °C. Stanęli oni jednak przed innym wyzwaniem, jakim były obfite letnie opady oraz zmienne, wilgotne warunki pogodowe w okresie winobrania, z jedynie nielicznymi wyjątkami. Aby uzyskać wysoką jakość, należało dokonać pracochłonnej selekcji. Zbiory rozpoczęte we wrześniu zakończono już w dużej mierze na początku października. Zebrano również grona w kategoriach słodkich, nawet do Trockenbeerenauslese. Uzyskano około 33.000 hektolitrów, co mniej więcej odpowiada wynikowi z ubiegłego roku. Wina są aromatyczne, zrównoważone i skoncentrowane, posiadają korzystny stosunek słodkości i kwasowości.

Region Mozeli (8.796 ha)

Winobranie nad Mozelą nigdy nie było tak wczesne a w ciągu ostatnich pięćdziesięciu lat nie uzyskano tak małych ilości. Jest to oczywiście rezultatem kwietniowych przymrozków, które dotknęły prawie jedną trzecią powierzchni upraw w regionie Mozeli. Ucierpiały nawet plantacje na wzgórzach, co zdarza się niezwykle rzadko, gdyż zwykle zimne powietrze kieruje się w dół. Uzyskane 600.000 hektolitrów to znacznie mniej niż wieloletnia średnia 800.000 hektolitrów. Lato przyniosło z jednej strony ciepłą, suchą pogodę, z drugiej zaś na niektórych obszarach gradobicie. Rozpoczęcie winobrania w połowie września stanowi pobicie dotychczasowego rekordu z 2011 r. o dziesięć dni. Zbierane później grona Rieslinga skorzystały jeszcze z pięknej pogody w drugiej połowie września. Uzyskano nie tylko dobry ciężar moszczu, sięgający w przypadku gron słodkich do 200 stopni Oe, również wartości kwasowe są bardzo harmonijne. Wina z regionu Mozeli będą w roku 2017 delikatne, finezyjne i mineralne, o dużej rozpiętości kategorii, nawet do Trockenbeerenauslese, w szczególności nad Saarą i Mozelą Środkową.

Region Nahe (4.205 ha)

Mroźna noc 20 kwietnia znacznie uszkodziła winorośla w regionie Nahe, po części nawet te rosnące na szczytach i zboczach wzgórz. Najstarsi winiarze nie pamiętają podobnego zdarzenia. Zbiory były niższe od standardowych o 30 do 80 procent. Niektórzy zdołali uratować rośliny, zapalając pochodnie w zagrożonych obszarach. Również grad poczynił w ciągu roku szkody na znacznych obszarach, szacuje się zatem, iż uzysk będzie mniejszy o 18 procent w stosunku do średniej z ostatnich lat. W przeważającej mierze korzystne warunki pogodowe latem i w okresie zbiorów wpłynęły pozytywnie na ocalałe grona, dzięki czemu uzyskano odpowiedni ciężar moszczu. Producenci z ogromnym zaangażowaniem walczyli o każde zdrowe grono. I trud ten się opłacił: wina z regionu Nahe z rocznika 2017 to wina spełniające parametry danego szczepu, pełne i bardzo dobrze zbalansowane.

Palatynat (23.590 ha)

Również w drugim co do wielkości regionie winiarskim rok 2017 przyniesie dobre wina, lecz będzie ich mniej. Ze względu na kwietniowe mrozy winiarze z Palatynatu zebrali bowiem około 1,8 milionów hektolitrów, tj. około 19 procent mniej niż wynosi średnia. Po deszczowym lipcu przyszedł w miarę pogodny sierpień i wrzesień. Winobranie rozpoczęło się wcześnie, w sierpniu, zaś ciepłe dni i chłodne noce dostarczyły idealnych warunków pogodowych do wydobycia wspaniałego bukietu. W wrześniu, pod koniec zbiorów ochłodziło się, jednak deszcz utrzymywał się w normie. Dzięki temu grona wytworzyły dużo cukru i posiadały dobre wartości kwasowe. Rocznik 2017 to wina wyraziste i pełne charakteru o wspaniałym bukiecie, w szczególności w przypadku takich szczepów jak Sauvignon Blanc czy Muskateller. Młode wina prezentują się bardzo obiecująco i zachęcająco.

Region Rheingau (3.168 ha)

Rocznik 2017 pokazał, że producenci z regionu Rheingau wciąż muszą stawiać czoła wyzwaniom klimatycznym. Zbiory szacowane na 180.000 hektolitrów stanowią około 18 procent mniej niż w ubiegłym roku. Winę za to ponoszą w pierwszej linii kwietniowe przymrozki a także sierpniowe gradobicie w środkowym Rheingau. Natura zdołała nadrobić pewne straty dobrą pogodą w okresie kwitnienia i winobrania. Na początku sierpnia winorośla były o 10 dni bardziej rozwinięte niż średnio w ostatnich latach. Po obfitych opadach w okresie dojrzewania niezbędna była staranna selekcja, dzięki której późno dojrzewające szczepy, takie jak Riesling czy Spätburgunder, uzyskały bardzo dobrą jakość gron i ciężar moszczu. "Właściciele winnic spodziewają się dobrego rocznika", podsumował Prezydent Związku Producentów Wina Regionu Rheingau Peter Seyffardt. Rocznik ten to aromatyczne wina o harmonijnej kwasowości i dobrej strukturze.

Hesja Nadreńska (26.628 ha)

Zbiory w tym największym niemieckim regionie winiarskim wynoszą szacunkowo dwa miliony hektolitrów, a tym samym znacznie, tj. około 20 procent, mniej niż w ubiegłym roku i średnio w ciągu ostatnich lat. Przyczyna takiego stanu rzeczy tkwi w kwietniowych przymrozkach i gradobiciu w kolejnych miesiącach, w szczególności w okolicy Alzey-Worms. Również w innych aspektach rok 2017 przyniósł tutejszym właścicielom winnic liczne trudności. Rok ten wymagał naprawdę mocnych nerwów i był porównywany do „przejażdżki kolejką górską”. W czasie stosunkowo wczesnych zbiorów pogoda była dobra, lecz tuż przed występowały jeszcze silne opady. Ciepłe dni i zimne noce sprawiły, że grona zdołały jeszcze dojrzeć i nabrać aromatu. Młode wina z tego regionu są bardzo owocowe, o wyważonej kwasowości. Wymagający rok 2017 był najbardziej korzystny dla szczepów późnych, takich jak Riesling.

Region Saale-Unstrut (765 ha)

Właściciele winnic w regionie Saale i Unstrut mają za sobą dobry rok. Plantacje chronione, położone często na tarasach nad rzekami nie musiały zmagać się z problemami wynikającymi z niekorzystnych warunków pogodowych. We Wschodnich Niemczech w kwietniu przeważnie nie występowały przymrozki. Mieszanka słońca, deszczu i ciepła latem była idealna dla winorośli i przyczyniła się do intensywnego wzrostu krzewów. Grona dojrzewały niezwykle długo, a ich zbiór rozpoczął się na początku września. Wina wytrawne są filigranowe, owocowe i lekkie, typowe dla tego regionu. Jednak do połowy października, tj. do zakończenia winobrania, zbierano również pełne grona w kategorii Spätlese. Szacunkowe zbiory rzędu 58.000 hektolitrów przewyższają nawet nieco o około 7 procent zbiory z ubiegłego roku wynoszące 54.000 hektolitrów.

Saksonia (499 ha)

W tym wschodnim regionie winiarskim również nie było przymrozków. Uzyskano tu zarówno odpowiednie ilości jak i odpowiednią jakość. Dzięki często słonecznej pogodzie grona miały dużo czasu na dojrzewanie, zbiory trwały do drugiej połowy października, dzięki czemu np. w przypadku Rieslinga uzyskano ciężar moszczy nawet powyżej dziewięćdziesięciu stopni Oe. Wina owocowe, soczyste, pełne to dobry wynik. Prognozowane ilości zbiorów wynoszą ok. 27.000 hektolitrów i plasują się nieznacznie poniżej wyniku z ubiegłego roku, za to znacznie powyżej średniej z ostatnich lat wynoszącej 21.000 hektolitrów. Rok 2017 był dla saksońskich winiarzy dobrym rokiem o długim okresie zbiorów i wynagrodził im poniesiony trud. Oprócz ciężkiej pracy na plantacjach winorośli i starannej selekcji również wykazana cierpliwość, dzięki której grona mogły spokojnie dojrzewać, była kluczowa dla uzyskania pomyślnych rezultatów.

Wirtembergia (11.306 ha)

Na koniec roku 2017 w Wirtembergia prezentuje się w sposób dość heterogeniczny. Był to trudny rok, ciężkie przymrozki kwietniowe przyniosły po części duże straty. W niektórych przypadkach zaznaczono straty rzędu 25 do 30 procent a w regionach takich jak Taubertal czy Hohenlohe nawet 50 do 60 procent. Zbiory w całym regionie wynoszą szacunkowo 850.000 hektolitrów i są o 20 procent niższe od średniej z ostatnich lat oraz prawdopodobnie o 26 procent od wyniku z poprzedniego roku. Niekorzystne warunki pogodowe w okresie zbiorów sprawiły, iż były one wczesne i szybkie, w niektórych przypadkach trwały jedynie trzy tygodnie. Wynika to po części z faktu, iż późno dojrzewające szczepy trzeba było zbierać tuż po odmianach wczesnych. Winiarze z Wirtembergii są zadowoleni z uzyskanej jakości, szczególnie w przypadku odmian późnych uzyskano zdrowe grona o wysokim ciężarze moszczu. Ten rocznik powinien więc przynieść wina typowe, zrównoważone, nasycone owocami.

 

Podsumowanie: wczesne zbiory, niewielkie ilości, lecz wysoka jakość

Rocznik 2017 przyniósł w niemieckich regionach winiarskich wino o wysokiej jakości przy często niewielkich zbiorach. Niezwykle silne i rozległe przymrozki w kwietniu były główną przyczyną znacznych strat w zbiorach u wielu producentów. W tym roku w całych Niemczech uzyskano szacunkowo 7,5 mln hektolitrów moszczu, co stanowi prawdopodobnie o 18 procent mniej od roku ubiegłego oraz od średniej z ostatnich dziesięciu lat, wynoszącej 9 milionów hektolitrów.

W niemieckich regionach winiarskich winobranie kończyło się często już bardzo wcześnie. Tylko nieliczni producenci pozostawili grona na plantacjach w celu uzyskania wina w kategorii Eiswein. Ogólnie winiarze są bardzo zadowoleni z zebranej jakości gron. Wina z rocznika 2017 są dość lekkie, owocowe i finezyjne, a tym samym odpowiadają aktualnym upodobaniom smakowym konsumentów.

Impressionen Weintrauben