Acolon

Newsy branżowe

Acolon

 

Znaczenie i uprawa

Wyhodowana w Weinsberg w Wirtembergii odmiana czerwonego wina w ciągu kilkunastu lat zdobyła miejsce w niemieckim asortymencie win czerwonych.

 

W 1971 roku hodowcy winorośli w Weinsbergu wyhodowali z powodzeniem nową odmianę Acolon z odmian Lemberger i Dornfelder, która jednak dopiero w 2002 roku uzyskała akceptację Federalnego Urzędu Ochrony Odmian Roślin. Dziś ta popularna odmiana winorośli uprawiana jest na 444 hektarach winnic (2021),  głównie w Wirtembergii, ale także w Palatynacie, w Hesji Nadreńskiej  i we Frankonii. Acolon dojrzewa wcześnie i osiąga znaczne masy moszczu.

 

Smak i przyjemność

Oprócz delikatnych aromatów owocowych, wina charakteryzują się harmonijną pełnią i dyskretnymi taninami. Dzięki głębokiej czerwonej barwie i pikantnej, owocowej nucie, wina Acolon doskonale komponują się z intensywnymi serami i daniami mięsnymi, takimi jak dziczyzna i wołowina, ale także z grillowanymi rybami, w zależności od stylu dojrzewania.