Poledwiczki

Polędwiczki wieprzowe

w sosie z czerwonego wina z wędzoną śliwką suszonymi grzybami i karmelizowaną cykorią

Marynata do mięsa:

jedna drobno posiekana średnia cebula

4 łyżki oleju

5 łyżek jasnego sosu sojowego

4 przeciśnięte ząbki czosnku

jedna gałązka rozmarynu

jedna łyżka miodu

 

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe

jedna marchewka pokrojona w drobną kostkę

ok. 20 szt. szalotek

2 garści suszonych grzybów

2 garści suszonej polskiej śliwki

200 bulion grzybowego

250 ml czerwonego wytrawnego niemieckiego wina

2 cykorie

sok z jednej pomarańczy

jedna łyżka cukru brązowego

masło

czarna soczewica (beluga)

 

Polędwiczki nacieramy marynatą i zostawiamy na noc w chłodnym miejscu.

 

Przygotowujemy mięso. Polędwiczki obsmażamy na łyżce masła. Obsmażone mięso należy przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na tą patelnie wrzucamy drobno pokrojoną marchewkę, szalotki, namoczone suszone grzyby pokrojone w cienkie paseczki, suszone śliwki (całe), doprawiamy pieprzem i solą. Rumienimy. Podlewamy winem oraz wywarem z wcześniej namoczonych suszonych grzybów. Chwilę zostawiamy na patelni i zalewamy polędwiczki całym sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20-25 minut.

 

W tym czasie na osobnej patelni smażymy cykorię

Cykorie kroimy po długości w ćwiartki i smażymy na łyżce stołowej masła. Przekręcamy, smażymy z każdej strony, wciskamy sok z pomarańczy i dosładzamy płaską łyżką cukru brązowego. 

 

Polędwiczki podajemy z cykorią i czarna soczewicą.

Polecamy podawać ze Spätburgunderem (Pinot noir)