Poledwiczki




Polędwiczki wieprzowe
w sosie z czerwonego wina z wędzoną śliwką suszonymi grzybami i karmelizowaną cykorią
Marynata do mięsa:
jedna drobno posiekana średnia cebula
4 łyżki oleju
5 łyżek jasnego sosu sojowego
4 przeciśnięte ząbki czosnku
jedna gałązka rozmarynu
jedna łyżka miodu
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
jedna marchewka pokrojona w drobną kostkę
ok. 20 szt. szalotek
2 garści suszonych grzybów
2 garści suszonej polskiej śliwki
200 bulion grzybowego
250 ml czerwonego wytrawnego niemieckiego wina
2 cykorie
sok z jednej pomarańczy
jedna łyżka cukru brązowego
masło
czarna soczewica (beluga)
Polędwiczki nacieramy marynatą i zostawiamy na noc w chłodnym miejscu.
Przygotowujemy mięso. Polędwiczki obsmażamy na łyżce masła. Obsmażone mięso należy przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na tą patelnie wrzucamy drobno pokrojoną marchewkę, szalotki, namoczone suszone grzyby pokrojone w cienkie paseczki, suszone śliwki (całe), doprawiamy pieprzem i solą. Rumienimy. Podlewamy winem oraz wywarem z wcześniej namoczonych suszonych grzybów. Chwilę zostawiamy na patelni i zalewamy polędwiczki całym sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20-25 minut.
W tym czasie na osobnej patelni smażymy cykorię
Cykorie kroimy po długości w ćwiartki i smażymy na łyżce stołowej masła. Przekręcamy, smażymy z każdej strony, wciskamy sok z pomarańczy i dosładzamy płaską łyżką cukru brązowego.
Polędwiczki podajemy z cykorią i czarna soczewicą.
Polecamy podawać ze Spätburgunderem (Pinot noir)