Pieczone udo gęsie z borowikami
Gęś nacieramy solą i pieprzem
Obsmażamy na patelni aby pozamykać dookoła mięso
Dodajemy tymianek i rozgnieciony czosnek bez obierania
Pieczemy w piekarniku na niskiej temperaturze 120'c
Na koniec przed podaniem opalamy palnikiem dla chrupkości skóry.
Kapelusze prawdziwków smażymy na patelni w bardzo wysokiej temperaturze
Na koniec na już wyłączoną patelnie dodajemy masła czosnku i tymianku
doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Ziemniaki Hasselback
Składniki:
1 kg ziemniaków (8 niedużych)
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli gruboziarnistej lub 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej
1 łyżka masła
świeży rozmaryn
Przygotowanie:
Nastawić piekarnik na 250 st. C, grzanie góra-dół. Przygotować naczynie żaroodporne z pokrywką.
Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować. Ostrym nożem, na całej długości ziemniaków, zrobić co 2 mm głębokie nacięcia.
Do naczynia żaroodpornego wlać 1 łyżkę oliwy. Włożyć rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach oraz ziemniaki (nacięciami do góry). Ziemniaki posolić i polać
pozostałymi dwoma łyżkami oliwy. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut pod przykryciem.
Nie wyłączając piekarnika ostrożnie wysunąć i otworzyć naczynie żaroodporne. Po ziemniakach rozsmarować masło i posypać świeży rozmaryn, następnie przewrócić je na drugą stronę (rozcięciem do dołu) i piec dalej kolejne 30 minut pod przykryciem.
Polecamy ze spätburgunderem.