Karp na wigilijny stół
![](/fileadmin/_processed_/5/f/csm_karp_z_logo_9d21db06df.jpg 420w,/fileadmin/_processed_/5/f/csm_karp_z_logo_d8ae86508a.jpg 632w,/fileadmin/_processed_/5/f/csm_karp_z_logo_8e63440842.jpg 736w,/fileadmin/_processed_/5/f/csm_karp_z_logo_6fd7df9a7a.jpg 944w,/fileadmin/_processed_/5/f/csm_karp_z_logo_dcef66e298.jpg 1265w)
![](/fileadmin/_processed_/1/e/csm_Agata_przy_karpiu_c41ad1f483.jpg 420w,/fileadmin/_processed_/1/e/csm_Agata_przy_karpiu_0d2bcb7154.jpg 632w,/fileadmin/_processed_/1/e/csm_Agata_przy_karpiu_205e292641.jpg 736w,/fileadmin/_processed_/1/e/csm_Agata_przy_karpiu_a9272aee87.jpg 944w,/fileadmin/_processed_/1/e/csm_Agata_przy_karpiu_88b5a80566.jpg 1265w)
![](/fileadmin/_processed_/3/8/csm_karp_skladniki_AW__b5681e313a.jpg 420w,/fileadmin/_processed_/3/8/csm_karp_skladniki_AW__1fc4d0d479.jpg 632w,/fileadmin/_processed_/3/8/csm_karp_skladniki_AW__9fe8c0daf6.jpg 736w,/fileadmin/_processed_/3/8/csm_karp_skladniki_AW__6149bb5d17.jpg 944w,/fileadmin/_processed_/3/8/csm_karp_skladniki_AW__7a157919c2.jpg 1265w)
![](/fileadmin/_processed_/2/d/csm_patelnia_z_karpiem_793b138951.jpg 420w,/fileadmin/_processed_/2/d/csm_patelnia_z_karpiem_631cf1ba3d.jpg 632w,/fileadmin/_processed_/2/d/csm_patelnia_z_karpiem_a27f947459.jpg 736w,/fileadmin/_processed_/2/d/csm_patelnia_z_karpiem_bd51a63fa2.jpg 944w,/fileadmin/_processed_/2/d/csm_patelnia_z_karpiem_dcc5a9cd5d.jpg 1265w)
Karp w cieście smażony
z odrobiną imbiru i skórki cytrynowej, podany na chrzanowym serku z orzechami i marynowanymi burakami
Składniki na ciasto:
dwa jajka
200 ml jasnego piwa
200 g mąki
sól, pieprz
starta skórka z cytryny
jedna łyżeczka startego imbiru
szczypta proszku do pieczenia
trochę mąki do oprószenia karpia
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i odstawiamy na godzinę, aby odpoczęło.
Filety z karpia dzień wcześniej kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy mlekiem z plastrami z jednej cebuli, solimy i pieprzymy.
Składniki na serek:
pół szklanki rozdrobnionych uprażonych orzechów laskowych
jedna łyżeczka tartego świeżego chrzanu
250 g mielony twaróg
W miseczce mieszamy serek, orzechy, chrzan i doprawiamy solą.
Składniki na marynowane buraki:
cztery podłużne buraki
dwie czubate łyżeczki soli
jedna szklanka octu spirytusowego
cztery ząbki czosnku
szklanka cukru
Buraki kroimy na mandolinie na bardzo cienkie plastry, dodajemy dwie czubate łyżeczki soli i zostawiamy na 5 godzin. Po pięciu godzinach odcedzamy na sicie. W garnuszku rozgrzewamy szklankę octu spirytusowego , szklankę cukru , 4 przeciśnięte ząbki czosnku. Trzymamy na ogniu do skrystalizowania się cukru i dodajemy buraki. Gotujemy 3 minuty i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Składniki na marynowaną cebulkę:
cztery nieduże czerwone cebule
jedna łyżka octu
jedna łyżka cukru
szczypta soli
trzy łyżeczki pietruszki
Bierzemy czerwoną cebulę i kroimy w bardzo cienkie pół plasterki. Dodajemy jedną łyżkę octu , jedną łyżkę cukru i szczyptę soli. Delikatnie mieszamy i dodajemy do tego świeżo ścięte trzy łyżeczki pietruszki.
Karpia oprószamy najpierw mąka i obtaczamy w cieście. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.
Usmażonego karpia podajemy na serku, z marynowanymi buraczkami oraz cebulą.
Dekorujemy żurawiną
Polecamy podawać z wytrawnym Rieslingiem lub Grauburgunderem.