Karp na wigilijny stół

Karp w cieście smażony

z odrobiną imbiru i skórki cytrynowej, podany na chrzanowym serku z orzechami i marynowanymi burakami

Składniki na ciasto:

dwa jajka

200 ml jasnego piwa

200 g mąki

sól, pieprz

starta skórka z cytryny

jedna łyżeczka startego imbiru

szczypta proszku do pieczenia

trochę mąki do oprószenia karpia

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i odstawiamy na godzinę, aby odpoczęło.

 

Filety z karpia dzień wcześniej kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy mlekiem z plastrami z jednej cebuli, solimy i pieprzymy.

 

Składniki na serek:

pół szklanki rozdrobnionych uprażonych orzechów laskowych

jedna łyżeczka tartego świeżego chrzanu 

250 g mielony twaróg

W miseczce mieszamy serek, orzechy, chrzan i doprawiamy solą.

 

Składniki na marynowane buraki:

cztery podłużne buraki

dwie czubate łyżeczki soli

jedna szklanka octu spirytusowego

cztery ząbki czosnku

szklanka cukru

Buraki kroimy na mandolinie na bardzo cienkie plastry, dodajemy dwie czubate łyżeczki soli i zostawiamy na 5 godzin. Po pięciu godzinach odcedzamy na sicie. W garnuszku rozgrzewamy szklankę octu spirytusowego , szklankę cukru , 4 przeciśnięte ząbki czosnku. Trzymamy na ogniu do skrystalizowania się cukru i dodajemy buraki. Gotujemy 3 minuty i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

 

Składniki na marynowaną cebulkę:

cztery nieduże czerwone cebule

jedna łyżka octu

jedna łyżka cukru

szczypta soli

trzy łyżeczki pietruszki

Bierzemy czerwoną cebulę i kroimy w bardzo cienkie pół plasterki. Dodajemy jedną łyżkę octu , jedną łyżkę cukru i szczyptę soli. Delikatnie mieszamy i dodajemy do tego świeżo ścięte trzy łyżeczki pietruszki.

 

Karpia oprószamy najpierw mąka i obtaczamy w cieście. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.

 

Usmażonego karpia podajemy na serku, z marynowanymi buraczkami oraz cebulą.

Dekorujemy żurawiną

 

Polecamy podawać z wytrawnym Rieslingiem lub Grauburgunderem.