Jabłka cynamonowe

Jabłka cynamonowe w cieście z sosem waniliowym i żurawiną

  • Przepis wg Agaty Wojda, pochodzi w warszatów kulinarnych. Składniki sa na 20 osób:) Smacznego

Skladniki na ciasto:

400g mąki

600ml jasnego piwa

8 jajek rozdzielone na żółtka i białka

Szczypta soli solidna

8 jabłek

Opakowanie masła klarowanego

Otarta skórka z 1 cytryny

Cynamon 2 łyżki

Cukier 4 łyżki

 

Mieszamy i wyrabiamy ciasto z mąki, piwa, żółtek, soli i skórki. Odstawiamy na 15 minut. Obieramy jabłka, kroimy na 1 cm plastry, wykrawamy środek. Ubijamy na sztywno białka, dodajemy delikatnie do ciasta. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na złoto z dwóch stron. Przekładamy gorące na papier, odsączamy i gorące zanurzamy w zmiksowanym pulsacyjnie cukrze z cynamonem.

 

Sos waniliowy (20 porcji)

 

500ml mleka

500ml śmietany 36%

3 laski wanilii

10 żółtek

160g cukru

lód

 

Wszystko umieszczamy w misce wyjmując ostrzem nożyka waniliowe wnętrze. Umieszczamy w basenie wodnym i ubijamy cały czas na konsystencję gęstego budyniu. Przekładamy miskę z sosem na basen wodny z lodem, studzimy i przecedzamy. Moja rada rozdzielić przygotowanie na dwa razy. Łatwiej zapanować nad taką ilością.

 

Żurawina z imbirem, pomarańczą i imbirem (20 porcji)

 

300g mrożonej lub świeżej żurawiny

2 szt pomarańczy razem ze skórką

3 cm imbir świeżego w plastrach

3 gwiazdki anyżu

200ml wody

¾ szklanki cukru

 

Z cukru, wody z dodatkiem imbiru, pomarańczowej skórki i anyżu przygotowujemy gorący zredukowany na niewielkim ogniu gęsty syrop. Wrzucamy żurawinę i zostawiamy na ogniu przez 8 – 10 minut. Wycinamy czyste segmenty z pomarańczy, kroimy na mniejsze kawałki. Przed podaniem łączymy z żurawiną i podajemy do jabłek polanych sosem waniliowym. 

 

Polecane wina niemieckie: Riesling szlachetnie słodki, Spätlese lub Auslese