Jabłka cynamonowe
Jabłka cynamonowe w cieście z sosem waniliowym i żurawiną
- Przepis wg Agaty Wojda, pochodzi w warszatów kulinarnych. Składniki sa na 20 osób:) Smacznego
Skladniki na ciasto:
400g mąki
600ml jasnego piwa
8 jajek rozdzielone na żółtka i białka
Szczypta soli solidna
8 jabłek
Opakowanie masła klarowanego
Otarta skórka z 1 cytryny
Cynamon 2 łyżki
Cukier 4 łyżki
Mieszamy i wyrabiamy ciasto z mąki, piwa, żółtek, soli i skórki. Odstawiamy na 15 minut. Obieramy jabłka, kroimy na 1 cm plastry, wykrawamy środek. Ubijamy na sztywno białka, dodajemy delikatnie do ciasta. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na złoto z dwóch stron. Przekładamy gorące na papier, odsączamy i gorące zanurzamy w zmiksowanym pulsacyjnie cukrze z cynamonem.
Sos waniliowy (20 porcji)
500ml mleka
500ml śmietany 36%
3 laski wanilii
10 żółtek
160g cukru
lód
Wszystko umieszczamy w misce wyjmując ostrzem nożyka waniliowe wnętrze. Umieszczamy w basenie wodnym i ubijamy cały czas na konsystencję gęstego budyniu. Przekładamy miskę z sosem na basen wodny z lodem, studzimy i przecedzamy. Moja rada rozdzielić przygotowanie na dwa razy. Łatwiej zapanować nad taką ilością.
Żurawina z imbirem, pomarańczą i imbirem (20 porcji)
300g mrożonej lub świeżej żurawiny
2 szt pomarańczy razem ze skórką
3 cm imbir świeżego w plastrach
3 gwiazdki anyżu
200ml wody
¾ szklanki cukru
Z cukru, wody z dodatkiem imbiru, pomarańczowej skórki i anyżu przygotowujemy gorący zredukowany na niewielkim ogniu gęsty syrop. Wrzucamy żurawinę i zostawiamy na ogniu przez 8 – 10 minut. Wycinamy czyste segmenty z pomarańczy, kroimy na mniejsze kawałki. Przed podaniem łączymy z żurawiną i podajemy do jabłek polanych sosem waniliowym.
Polecane wina niemieckie: Riesling szlachetnie słodki, Spätlese lub Auslese