Odmiany winogron
Na około 103 000 hektarach uprawia się ponad 100 odmian winorośli, z czego dwie trzecie stanowią odmiany białe, a jedna trzecia czerwone. W niektórych regionach, takich jak Mosel, Saar i Ruwer, dominują winnice produkujące niemal wyłącznie białe wina. Natomiast w południowych regionach, takich jak Wirttembergia i Badenia, istnieje znacząca tradycja produkcji win czerwonych. Do tradycyjnych producentów win czerwonych należy również region Ahr na północy.
Fakty
-
> 100
Odmiany winogron
-
103.000
Hektar winnic
-
1/3
odmiany czerwonych winogron
-
2/3
odmiany białych winogron
Odmiany winogron białych
-
Odmiana winorośli Viognier Viognier to odmiana białego wina, która po znacznym spadku na koniec XIX wieku przeżyła renesans w połowie lat 80. XX wieku i obecnie jest głównie uprawiana w regionie Rodanu.
-
Odmiana winorośli Riesling Riesling to klasyk, numer 1 niemieckiej uprawy winorośli.
-
Odmiana winorośli Faberrebe Wcześnie dojrzewająca, wysokowydajna winorośl produkuje jasnożółte do złocistożółtych, owocowe, eleganckie wina o dobrze zbudowanej kwasowości i subtelnym smaku muskatu.
Odmiany winogron czerwonych
-
Odmiana winorośli Regent Odmiana Regent jest jedną z niewielu nowych odmian, którym przepowiada się świetlaną przyszłość. Pozwala ona bowiem uzyskać wina o ognistym, bez mała południowym charakterze.
-
Odmiana winorośli Frühburgunder intensywne, pikantne i pełne wina
-
Odmiana winorośli Acolon Tę odmianę charakteryzują delikatne smaki owoców i subtelne taniny.