Odmiany winogron

Na około 103 000 hektarach uprawia się ponad 100 odmian winorośli, z czego dwie trzecie stanowią odmiany białe, a jedna trzecia czerwone. W niektórych regionach, takich jak Mosel, Saar i Ruwer, dominują winnice produkujące niemal wyłącznie białe wina. Natomiast w południowych regionach, takich jak Wirttembergia i Badenia, istnieje znacząca tradycja produkcji win czerwonych. Do tradycyjnych producentów win czerwonych należy również region Ahr na północy.

Fakty

  • > 100

    Odmiany winogron

  • 103.000

    Hektar winnic

  • 1/3

    odmiany czerwonych winogron

  • 2/3

    odmiany białych winogron

Odmiany winogron białych

  • Odmiana winorośli Muscatel Pełny smak, niska kwasowość

    Proszę dowiedzieć się więcej
  • Odmiana winorośli Bachus Odmiana ta, przypominająca Scheurebe ze swoim kwiatowym smakiem muskatu, przeżywała swój rozkwit szczególnie w latach 70. i 80. ubiegłego wieku.

    Bacchus
    Proszę dowiedzieć się więcej
  • Odmiana winorośli Ortega Wina z odmiany Ortega, które często osiągają poziom Auslese, charakteryzują się delikatną owocowością i aromatem przypominającym brzoskwinię.

    Ortega
    Proszę dowiedzieć się więcej

Odmiany winogron czerwonych

  • Odmiana winorośli Saint Laurent delikatna kwasowość, łagodna tanina, aksamitny

    Saint Laurent
    Proszę dowiedzieć się więcej
  • Odmiana winorośli Lemberger Głęboko czerwone Lemberger zachwycają jako młode wina, będąc lekkimi i owocowymi winami. Wina Lemberger dojrzewające w beczkach barrique charakteryzują się południowym urokiem i ciepłem.

    Lemberger
    Proszę dowiedzieć się więcej
  • Odmiana winorośli Domina pełny, treściwy, taniczny, średnia kwasowość

    Domina
    Proszę dowiedzieć się więcej