Na około 103 000 hektarach uprawia się ponad 100 odmian winorośli, z czego dwie trzecie stanowią odmiany białe, a jedna trzecia czerwone. W niektórych regionach, takich jak Mosel, Saar i Ruwer, dominują winnice produkujące niemal wyłącznie białe wina. Natomiast w południowych regionach, takich jak Wirttembergia i Badenia, istnieje znacząca tradycja produkcji win czerwonych. Do tradycyjnych producentów win czerwonych należy również region Ahr na północy.
Fakty
> 100
Odmiany winogron
103.000
Hektar winnic
1/3
odmiany czerwonych winogron
2/3
odmiany białych winogron
Odmiany winogron białych
Odmiana winorośli
Grauerburgunder/Pinot Gris
Odmiana winorośli zawędrowała z Burgundii do Szwajcarii, Węgier i prawdopodobnie stamtąd do Niemiec w XIV wieku.
Odmiana winorośli
Weissburgunder/Pinot Blanc
Eleganckie Weissburgundery, wytrawne, ze świeżą kwasowością i delikatnym owocem są idealnymi winami do posiłków, ale także lekkimi winami letnimi.