Odmiany winogron
Na około 103 000 hektarach uprawia się ponad 100 odmian winorośli, z czego dwie trzecie stanowią odmiany białe, a jedna trzecia czerwone. W niektórych regionach, takich jak Mosel, Saar i Ruwer, dominują winnice produkujące niemal wyłącznie białe wina. Natomiast w południowych regionach, takich jak Wirttembergia i Badenia, istnieje znacząca tradycja produkcji win czerwonych. Do tradycyjnych producentów win czerwonych należy również region Ahr na północy.
Fakty
-
> 100
Odmiany winogron
-
103.000
Hektar winnic
-
1/3
odmiany czerwonych winogron
-
2/3
odmiany białych winogron
Odmiany winogron białych
-
Odmiana winorośli Gutedel (Chasselas) Szczególny urok tych win ma związek z neutralnym smakiem tej odmiany. Dzięki temu każde z win jest odbiciem charakteru danego terroir.
-
Odmiana winorośli Weissburgunder/Pinot Blanc Eleganckie Weissburgundery, wytrawne, ze świeżą kwasowością i delikatnym owocem są idealnymi winami do posiłków, ale także lekkimi winami letnimi.
-
Odmiana winorośli Müller-Thurgau Müller-Thurgau jest po Rieslingu drugą najważniejszą odmianą winorośli w niemieckiej uprawie winorośli.
Odmiany winogron czerwonych
-
Odmiana winorośli Cabernet Sauvignon Cabernet Sauvignon to nie tylko bardzo popularna odmiana winorośli, ale także bardzo stara: wzmianki o tej odmianie winogron pojawiają się w dokumentach już w 1635 roku.
-
Odmiana winorośli Regent Odmiana Regent jest jedną z niewielu nowych odmian, którym przepowiada się świetlaną przyszłość. Pozwala ona bowiem uzyskać wina o ognistym, bez mała południowym charakterze.
-
Odmiana winorośli Acolon Tę odmianę charakteryzują delikatne smaki owoców i subtelne taniny.