Spätburgunder
Wymagający pod względem warunków glebowych, klimatycznych i pogodowych Spätburgunder (Pinot Noir) jest najpopularniejszą odmianą czerwonych winogron w Niemczech.
Fakty
-
11.512 ha
powierzchnia upraw w 2022 r.
-
11 %
Udział w całkowitej powierzchni upraw
-
64 %
powierzchni upraw Spätburgundera w regionie Ahr
Kultura i znaczenie
Wymagająca pod względem gleby, klimatu i warunków pogodowych Spätburgunder jest numerem jeden wśród czerwonych winogron w Niemczech. W Niemczech około 11 512 hektarów (2022) winnic jest obsadzonych Spätburgunderem , co odpowiada około 11 procentom całkowitej powierzchni winnic. Zarówno winiarze jak i konsumenci coraz bardziej faworyzują tę odmianę. Od początków lat 90 powierzchnia przeznaczona pod uprawę Spätburgundera wzrosła o ponad 5 tysiący ha. Większość winorośli Spätburgundera znajduje się w Badenii (5088 ha) – z głównym ośrodkiem w okolicy Kaiserstuhl – oraz w Palatynacie (1712 ha). Oprócz tego Hesja Nadreńska (1490 ha), Wirtembergia ( 1309 ha) a także Rheingau (395 ha) i region Ahr z 340 ha należą do ważnych regionów uprawy Spätburgundera.
Winifikacja i smak
Spätburgundery to pełne i aksamitne w smaku wina, mają owocowy aromat z nutami migdałów. Typowy Spätburgunder charakteryzuje się delikatnie słodkim zapachem czerwonych owoców, od truskawek, przez wiśnie i jeżyny, aż po czarną porzeczkę. W winach dojrzewających w beczkach typu barrique pojawiają się także akcenty wanilii i cynamonu. Wyróżnia się klasyczny i nowoczesny typ tego wina. Tradycyjnie, najlepsze Spätburgundery powstawały z bardzo dojrzałych winogron, były niezbyt intensywne w kolorze, łagodne, ubogie w taniny i miały rdzawą barwę. Obok tego klasycznego typu, coraz większe znaczenie zyskuje nowoczesny Spätburgunder, o intensywniejszym czerwonym kolorze, z większą ilością tanin, mniejszą kwasowością i często krótkim dojrzewaniem w małych dębowych beczkach.
Spätburgundery są idealne na chłodniejsze miesiące roku. Pije się je schłodzone do temperatury 16-18 stopni. Mocniejsze warianty najlepiej towarzyszą pieczeniom, dziczyźnie lub desce serów. Weißherbst pasuje do przystawek i białego mięsa, a w jako Auslese także jako aperitif.
Historia
Odmiana Spätburgunder czyli Pinot Noir należy do rodziny szczepów burgundzkich, które jako jedne z pierwszych były uprawiane w Europie Środkowej. Karol Gruby sprowadził tę odmianę w roku 884 nad Jezioro Bodeńskie. W XIII wieku posadzono ją w regionie Rheingau. W XVI wieku przypuszczalnie była także w Palatynacie. W XVIII wieku prawdopodobnie sprowadzono ją z Burgundii nad rzekę Ahr. Prawdziwy przełom nastąpił 150 lat temu wraz ze zwiększeniem produkcji wina musującego. Aby zaspokoić rosnące potrzeby, zakładano winnice wyłącznie z odmianami burgundzkimi. Dla określenia tej odmiany używa się równolegle nazwy „Pinot Noir” a w niektórych częściach Badenii także określenia „Klevner”.
W skrócie
- Najważniejsza odmiana czerwonego wina w Niemczech
- Wysokie wymagania dotyczące lokalizacji i klimatu
- Aromat: jeżyny, wiśnie, truskawki, owoce czarnego bzu, pieprz
- Smak: klasyczne starzenie: łagodne, o niskiej zawartości tanin; nowoczesne starzenie: taninowe i pełne, bogate
Czy jest też Frühburgunder?
Tak, Frühburgunder lub Pinot Madeleine, jak sama nazwa wskazuje, dojrzewa wcześniej niż Pinot Noir. Smaki obu odmian winogron są bardzo podobne, ale Frühburgunder ma niewielkie znaczenie w uprawie winorośli. Uprawia się go na niecałych 90 hektarach winnic w całej Hesji Nadreńskiej.
Wskazówka ze szwedzkiej kuchni Glazurowana dziczyzna z czarną porzeczką, czarną salsefią i puree z pietruszki w sosie z czerwonego wina
Niemieckie wina i kuchnia skandynawska - udane połączenie, nawet w przypadku dań z dziczyzny. 2-3 letnie Pinot Noir to bardzo dobry dodatek.
- 600g Wildbret
- 100g gefrorene schwarze Johannsibeeren
- 1 EL Honig
- 1 EL frisch geriebener Ingwer
- 1-2 EL Rotweinessig
- 100ml Rotwein
- 1 Prise Kardamom
- 1 EL Vanillezucker
- 8 Schwarzwurzeln
- 1 EL Butter
- 1 EL Honig
- 50g Haselnüsse, gehackt und geröstet
- etwas Salz
- 600g Mandelkartoffeln
- 300g Petersilienwurzeln
- 100ml Sahne
- 100ml Milch
- 2 EL Butter
- je 1 Prise Salz, Zucker und Muskatnuss
- 300ml Fleischbrühe
- 2 Schalotten, fein gehackt
- 100g schwarze Johannisbeeren
- etwas Thymian und Lorbeer
- 300ml Rotweinessig
- 300ml Rotweinessig
KROK 1 Gotuj czerwone porzeczki, miód, imbir, kardamon, czerwone wino i ocet winny w rondlu przez 5-8 minut. Następnie dodaj cukier waniliowy i zmiksuj wszystko razem w blenderze, a następnie odcedź i zapakuj w szczelny pojemnik.
<p
<p>KROK 2 Pokrój dziczyznę (zachowaj resztki mięsa na sos), dobrze dopraw i usmaż na oleju i maśle. Posmaruj mięso niewielką ilością glazury z czerwonej porzeczki, a następnie umieść dziczyznę w piekarniku w temperaturze 120 stopni C, aż temperatura wewnętrzna osiągnie 54-56 stopni. Następnie pozostaw dziczyznę do odpoczynku.
KROK 3 Przed pokrojeniem posmaruj dziczyznę jeszcze odrobiną glazury i lekko podsmaż na suchej patelni, aż glazura stanie się lepka. Następnie pokroić w plastry i podawać.
KROK 4 Obierz salsefię i gotuj w osolonej wodzie, aż będzie al dente, następnie odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem lekko podsmażyć salsefię na maśle, dodać orzechy i miód, skarmelizować, doprawić i podawać.
<p
<p>KROK 5 Ugotuj ziemniaki i pietruszkę w osolonej wodzie do miękkości. Zagotować mleko, śmietanę i masło. Rozgnieść ziemniaki i dodać do śmietany, doprawić i dobrze wymieszać.
<p
<p>KROK 6 Aby przygotować sos, umieść resztki dziczyzny, szalotki, zioła i czarne porzeczki na patelni. Dodaj wino i ocet i zredukuj sos do połowy. Następnie dodać bulion i ponownie zredukować sos o 1/3, doprawić masłem i przecedzić.
- Spätburgunder (trocken)
Winiarnie Winiarnie w okolicy
-
Winery am Stein
-
Teamwerk Esslingen
-
Bioland Wein - Rothe