Trollinger

Trollinger

Odmiana winogron Trollinger jest uprawiana prawie wyłącznie w Wirtembergii i charakteryzuje się silnym wzrostem i wysokimi plonami.

Fakty

  • 1,940 ha

    Powierzchnia winnic obsadzona w 2022 r.

Uprawa i znaczenie

Odmiana winogron Trollinger (od Tirolinger), która pochodzi głównie z Württembergii, jest odmianą Vernatsch (Grossvernatsch) i charakteryzuje się silnym wzrostem i wysokimi plonami. Winorośl Trollinger najlepiej czuje się na ciepłych glebach, zwłaszcza na formacjach wapiennych Keuper lub muszlowych. Późny okres dojrzewania, który jest późniejszy niż w przypadku Rieslinga, wymaga bardzo dobrej lokalizacji, która powinna być również jak najbardziej wolna od mrozu. Trollinger to wysokowydajna odmiana o wydajności 100 hl/ha, dlatego może być również sadzona na ubogich glebach i dobrze się rozwijać w rozległych winnicach. Zawartość cukru w moszczu zazwyczaj pozostaje w zakresie win jakościowych, a średnio wynosi 70 stopni Oechsle. Kwasowość jest stosunkowo wysoka dla czerwonych win i wynosi od 7 do 10 g/l. Od 1960 do 1995 roku powierzchnia upraw Trollingera w Niemczech wzrosła o około 1.000 hektarów, osiągając powierzchnię około 2.500 hektarów. W ostatniej dekadzie obszar ten nieznacznie się zmniejszył (2022: 1 940 hektarów). W Wirttembergii Trollinger (1.908 ha) jest najczęściej uprawianą odmianą czerwonego wina, wyprzedzając Lembergera i Schwarzrieslinga. Praktycznie Trollinger nie jest wytwarzany poza Wirtembergią, a tylko 34 hektary - jak pokazują statystyki - nie znajdują się w Wirtembergii. Koncentracja na jednym z najbardziej wysuniętych na południe niemieckich regionów upraw wynika głównie z przyczyn klimatycznych, ponieważ winorośl wymaga długiego okresu wegetacji, aby dojrzeć. Ponadto wina te stały się "narodowym trunkiem Szwabii".

Winifikacja i smak

Większość win produkowanych przez winiarzy to świeże, pełne i mocne wina. Trollinger to klasyczne, lżejsze wino z wyczuwalnym cukrem resztkowym. Wina z pradykatem są rzadkością. Lekkie wina nie wymagają kilku lat dojrzewania, ale są gotowe do picia rok po zbiorach. Ich delikatny kwiatowy aromat  ujawnia delikatny ton muskatu lub smak dzikiej wiśni. Wina zazwyczaj prezentują się w kieliszku w jasnoczerwonym kolorze, w dobrych latach również rubinowoczerwonym. Sa z  nich również robione Weissherbsty.. Kupaże z Lembergerem sa również szeroko rozpowszechnione. Soczyste grona trollingera są popularne jako winogrona stołowe.

Trollinger pasuje do podwieczorku lub lunchu (solidnej przekąski między większymi posiłkami, najlepiej z wędlinami i serami) równie dobrze jak do typowych specjałów wirtemberskiej kuchni. Wino należy serwować lekko schłodzone.

W skrócie

  • Pikantny z wysoką wydajnością
  • Wymaga dobrego, najlepiej zabezpieczonego przed przymrozkami stanowiska
  • Smak: truskawki, porzeczki, wiśnie

Jak nazywa się również Trollinger?

W Południowym Tyrolu odmiana ta znana jest pod nazwą "Vernatsch" (wł. Schiava).

z bulgurem Gulasz z kapusty

z bulgurem

  • 200 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 800 g kapusty
  • 200 g marchewski
  • 400 g ziemniaków
  • 1 łyżka kminku
  • 1,5 l bulionu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 3 łyżeczek miodu
  • wg. uznania soli i pieprzu
  • 120 g kaszy Bulgur
  • 1 pęczek pietruszki
  • 4 gałązki mięty
  • 1 cała cytryna
  • 2 całe jabłka
  • 3 łyżki octu jabłkowego

 

Cebulę drobno posiekać, a czosnek rozdrobnić. Kapustę oczyścić, umyć, podzielić na ćwiartki, usunąć głąb, a ćwiartki kapusty pokroić na grubsze kawałki. Marchewki obrać, przekroić wzdłuż na pół i pokroić na kawałki o szerokości około 2 cm. Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki o wielkości około 2,5 cm. Kminek podprażyć na patelni bez tłuszczu, a następnie odstawić.

 

W małym garnku podgrzać bulion warzywny. W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać kapustę i smażyć na dużym ogniu przez 10-15 minut, aż stanie się ciemnobrązowa, następnie wyjąć z garnka.

 

Do garnka wlać pozostały olej. Dodać cebulę i czosnek, podsmażyć na przezroczysto. Dodać ziemniaki i marchewki, smażyć przez 3-4 minuty, mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy i paprykę, dusić razem, mieszając. Dodać kapustę, miód i kminek, zalać gorącym bulionem warzywnym. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 45 minut pod przykryciem. 20 minut przed końcem gotowania dodać bulgur.

 

Jabłka przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki o wielkości około 1 cm i dodać na 10 minut przed końcem gotowania. Liście z ziół oderwać, drobno posiekać. Cytrynę umyć, osuszyć, zetrzeć skórkę, wymieszać z ziołami. Zupę doprawić octem, solą i pieprzem, podać posypaną ziołami.

 

Wskazówka: Kapusta włoska musi być naprawdę mocno i ciemno podsmażona, aby uwolniły się intensywne smaki z przypalonych części.

  • Spätburgunder (trocken)
  • Trollinger (trocken)