Silvaner

Silvaner

To prawdopodobnie dzięki mnichom cysterskim Silvaner trafił do Frankonii ponad 350 lat temu.

Fakty

  • 1 miejsce

    we frankońskim indeksie odmian winogron od 2019 r.

  • 25,3 %

    Udział powierzchni winnic we Frankonii (2022)

  • 10 do 12 °C

    Optymalna temperatura picia

Uprawa

Silvaner jest uprawiany w Niemczech od ponad 350 lat. Obecnie w niemieckich regionach winiarskich znajduje się 4.419 hektarów obsadzonych Silvanerem (2022), co odpowiada nieco poniżej 4,3% całkowitej powierzchni winnic. Silvaner jest szczególnie popularny w Hesji Nadreńskiej z 1932 hektarami i Frankonii z 1 559 hektarami, a następnie w Palatynacie z 468 hektarami.

Znaczenie

Pierwsze winorośle Silvaner zostały zasadzone w Castell niedaleko Würzburga już w 1659 roku. Wieść o jego zaletach szybko się rozprzestrzeniła. Największym regionem upraw Silvanera jest Hesja Nadreńska, gdzie ta odmiana winorośli zajmuje około 8 procent powierzchni. Silvaner jest uważany za jedną z wiodących odmian winorośli w Hesji Nadreńskiej, której potencjał jakościowy jest badany rok po roku.

Regionem o najwyższym udziale Silvanera jest Frankonia, gdzie odmiana ta rośnie na około jednej czwartej winnic. Od 2019 roku Silvaner ponownie zajmuje pierwsze miejsce na liście odmian w tym regionie. W zależności od terroir i mikroklimatu, Silvaner ma jednak znacznie wyższy status w poszczególnych frankońskich winnicach, ponieważ będąca wizytówką frankońska odmiana winorośli produkuje bardzo wyjątkowe wina na wapieniu muszlowym i glebach Keuper.

Winifikacja i smaki

Silvaner to różnorodność. Nieskomplikowane wino letnie, miękkie, kremowe wino barrique, dobrze rozwinięte, eleganckie Grosses Gewächs lub intensywna, długotrwała szlachetna słodycz. Wszystko jest możliwe. Odmiana winogron doskonale odzwierciedla swój terroir i łączy w sobie ziemiste tony z delikatnymi owocowymi smakami i łagodną kwasowością.

Wina Silvaner charakteryzują się delikatnym aromatem przypominającym zioła lub agrest, któremu czasem towarzyszy aromat świeżego siana. Zazwyczaj są to lekkie wina o subtelnym, pachnącym aromacie, które są bardzo cenione za swoją łagodną kwasowość. Badania jakości pozwala na uzyskanie dopracowanych i eleganckich win, nawet na wyższych poziomach jakości, które bardzo dobrze harmonizują nie tylko ze szparagami i rybami. Na ciężkich glebach Silvaner może rozwinąć się w pełne wino z pewnym bogactwem i wyraźnym aromatem dojrzałych gruszek i karczochów, co sprawia, że jest mile widzianym dodatkiem do bardziej treściwych potraw.

Historia

Przez lata naukowcy zastanawiali się nad pochodzeniem tej odmiany winogron. Czy pochodzi ona z Siebenbürgen lub z Silvan, małego miasteczka w Azji Środkowej, czy też nazwa wskazuje na rzymskie pochodzenie? Dzisiejsze analizy genetyczne pokazują, że Silvaner jest krzyżówką Traminera, jednej z najstarszych znanych odmian winorośli, z autochtoniczną odmianą winorośli "Austrian White". Jego pochodzenie z regionu alpejskiego wydaje się zatem pewne.

Silvaner to Austryjak 

To prawdopodobnie dzięki mnichom cysterskim Silvaner trafił do Frankonii. Najsłynniejszy klasztor w regionie, Ebrach, utrzymywał kontakty handlowe aż z Austrią. W tamtych czasach nikt nie mógł przypuszczać, że ten austriacki import stanie się wizytówką frankońskiego wina.

Nowa ojczyzna

Mikroklimat, orientacja i skład gleby wpływają na rozwój i wzrost winogron. Nowy dom Silvanera z ciężkimi glebami gliniasto-gipsowymi nadał tej nieznanej dotąd odmianie winogron jej własny profil. Silvaner stał się prawdziwym Castellerem, dla którego wzniesiono nie tylko drogowskazy, ale nawet pomnik. Obok Rieslinga jest to jedna z najbardziej reprezentatywnych niemieckich odmian winorośli. Do lat 70-tych była to najbardziej rozpowszechniona odmiana w Niemczech. Obecnie, sadzona na najlepszych parcelach Frankonii, wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród międzynarodowych dziennikarzy i krytyków winiarskich.

W skrócie

  • Najczęściej sadzona odmiana w Niemczech do lat 70-tych XX wieku
  • Wysokowydajna o średnim czasie dojrzewania
  • Aromat: subtelnie pachnący, przypominający zioła lub agrest

Kiedy po raz pierwszy wspomniano o Silvanerze?

Już w pierwszym wieku naszej ery Gaius Plinius Secundus donosił w swojej "Naturalis Historia" o odmianie winorośli o cechach podobnych do Silvanera. W XVII wieku Silvaner przybył do Niemiec za pośrednictwem mnichów z regionu alpejskiego.

Inny rodzaj cappuccino ze śmietanką Cappuccino z dzikim czosnkiem Silvaner

Inny rodzaj cappuccino ze śmietanką

  • 0,3 Liter Gemüse- oder Hühnerbrühe
  • Eine Prise Salz & Pfeffer
  • 100 Gramm Garnelen
  • 1 kleingehackte Knoblauchzehe
  • 2 Eigelb
  • 100 Gramm Butter
  • 2 Bund Bärlauch
  • 1 TL Kartoffelstärke
  • 1 Saft einer Zitrone
  • 400 Gramm süße Sahne
  • 0,3 Liter Silvaner
  • Nach Bedarf Muskat

 

Ubijać masło z żółtkami, dodać przyprawy i sok z cytryny, stale mieszając. Za pomocą miksera Moulinex wmieszaj do masła drobno posiekany czosnek i dymkę. Następnie schłodzić masło czosnkowe, aż będzie twarde.

 

Rozgrzej małą patelnię, dopraw krewetki odrobiną soli i soku z cytryny i smaż krótko na gorącej patelni; powinny być jeszcze półprzezroczyste.   

 

Zagotować bulion z białym winem, dodać sok z cytryny i krótko gotować. Wlać śmietanę i zagęścić zupę odrobiną skrobi ziemniaczanej.

<p

 

<p>Na koniec zmiksować z masłem czosnkowym do uzyskania konsystencji cappuccino.

 

Podawać w miseczkach do zupy.

 

Nawlecz smażone krewetki na cienkie patyczki do szaszłyków (w razie potrzeby możesz również użyć drucika florystycznego) i umieść je w miseczkach pod kątem.

  • Silvaner (brut nature)