Dornfelder

Dornfelder

Nowa odmiana z 1955 roku, która początkowo była używana do kupażowania  z jasnymi czerwonymi winami jako „wino barwiące“ "Deckrotwein”", od dawna jest ceniona jako niemiecki klasyk czerwonego wina.

Fakty

  • 6.812 ha

    powierzchnia upraw (2022)

  • 3.099 ha

    powierzchnia upraw w Hesji Nadreńskiej (2022)

  • 2.544 ha

    powierzchnia upraw w Palatynacie (2022)

Uprawa i znaczenie

Nowa odmiana z 1955 roku, która początkowo była używana do kupażowania  z jasnymi czerwonymi winami jako „wino barwiące“ "Deckrotwein”", od dawna jest ceniona jako niemiecki klasyk czerwonego wina. Ze 124 hektarów w 1979 roku, powierzchnia winnic obsadzonych Dornfelder wzrosła do 6 812 hektarów w 2022 roku, co stanowi około 7 procent całkowitej powierzchni winnic. Odmiana jest najbardziej rozpowszechniona w Hesji Nadreńskiej z 3 099 hektarami i w Palatynacie z 2 544 hektarami, ale odmiana jest również obecna w większości innych regionów upraw.

Jest to odmiana odporna i mało wrażliwa. Jeżeli pozwolimy jej na swobodny wzrost, będzie przeważnie dawała wysoki plon. Dlatego też wielu winiarzy, gdy owoce zaczynają dojrzewać, odcinają niektóre grona, aby zredukować plon i tym samym wspomóc koncentrację substancji aromatycznych w pozostałych gronach. Grona zbudowane są luźno i dzięki temu są mniej podatne na pleśń. Odmiana ta ma większe wymagania co do gleby; nie wystarczy jej piaszczyste czy kamieniste podłoże. Poza tym nie nadaje się zbytnio do posadzenia w miejscach zagrożonych mrozem.

Winifikacja i smak

Dornfelder występuje przeważnie pod postacią wytrawnego wina czerwonego, częściowo także półwytrawnego i możemy wyróżnić dwa wiodące style winifikacji. W pierwszym wariancie podkreśla się intensywne aromaty owocowe – wiśni, jeżyny i bzu – i wino to wprowadzane jest wcześnie na rynek. I tak częściowo nowy rocznik można kupić już jako primeur. Inni winiarze stawiają na dojrzewanie wina w dużych bądź małych (barrique) beczkach dębowych, bardziej podkreślają garbniki i strukturę wina i tłumią aromaty owocowe. Przeważnie mamy do czynienia z pełnymi, aksamitnymi i harmonijnymi winami. Dornfeldera nietrudno rozpoznać po jego głębokiej, ciemnej barwie. Wina musujące czy różowe wyprodukowane z Dornfeldera są rzadkością.  

Czerwone wina Dornfelder o głębokiej czerwonej barwie są idealne na zimną porę roku i dobrze komponują się z obfitymi pieczeniami, dziczyzną lub serami. Owocowe wersje z ostatnich zbiorów również zapewniają maksymalną przyjemność picia, nawet lekko schłodzone latem.

W skrócie

  • Nowa odmiana z 1955 roku pochodząca od odmian Helfensteiner x Heroldreb
  • Wytrzymała, mniej podatna odmiana o wysokich plonach
  • Druga najważniejsza odmiana czerwonego wina w Niemczech, delikatna odmiana o wysokich plonach
  • Aromat: kwaśna wiśnia, jeżyna i czarny bez
  • Smak: taninowy, pełny, gładki, harmonijny

Który kraj, oprócz Niemiec, nadal posiada winnice Dornfelder?

Dornfelder właściwie nie ma znaczenia dla winiarstwa poza Niemcami. Jedynie w Szwajcarii, według stanu na 2018 rok, było około 21 hektarów winnic Dornfelder

z miodem i tymiankiem Wieża z koziego sera

z miodem i tymiankiem

  • 1 großer Apfel
  • 1 Rolle Ziegenkäse
  • 4 Scheiben Bacon
  • 4 TL Honig
  • 1 TL Thymian
  • 4 Blätter Eichblattsalat
  • frische Zweige Thymian zum Garnieren
  • nach Belieben Salz & Pfeffer

 

Rozgrzej grill do najwyższego ustawienia.

 

Smażyć plastry boczku bez tłuszczu na nieprzywierającej patelni, aż będą chrupiące i odsączyć na kawałku papieru kuchennego. Pozostaw wytopiony tłuszcz na patelni.

 

Umyj jabłko, usuń gniazdo nasienne za pomocą szpikulca, a następnie pokrój je na cztery plastry o grubości ok. 1 cm. Powoli smaż plasterki jabłka w pozostałym tłuszczu z boczku, aż będą ugotowane, używając czubka noża, aby sprawdzić, czy są gotowe. Ułóż plasterki jabłka w lekko natłuszczonym naczyniu do zapiekania, posyp tymiankiem i połóż na każdym chrupiący smażony plasterek boczku.

 

Podzielić kozi ser na 4 talarki i położyć po jednym talarku na każdym plasterku jabłka, ponownie posypać tymiankiem i skropić 1 łyżeczką miodu.

 

Piec pod grillem, aż ser lekko się zrumieni.

 

Podawać tartaletki z kozim serem i jabłkiem na liściu sałaty lub, jeśli wolisz, na sałacie (dodać dressing o smaku miodu)

.

  • Dornfelder (halbtrocken & feinherb)