Dornfelder

Dornfelder

Nowa odmiana z 1955 roku, która początkowo była używana do kupażowania  z jasnymi czerwonymi winami jako „wino barwiące“ "Deckrotwein”", od dawna jest ceniona jako niemiecki klasyk czerwonego wina.

Fakty

  • 6.812 ha

    powierzchnia upraw (2022)

  • 3.099 ha

    powierzchnia upraw w Hesji Nadreńskiej (2022)

  • 2.544 ha

    powierzchnia upraw w Palatynacie (2022)

Uprawa i znaczenie

Nowa odmiana z 1955 roku, która początkowo była używana do kupażowania  z jasnymi czerwonymi winami jako „wino barwiące“ "Deckrotwein”", od dawna jest ceniona jako niemiecki klasyk czerwonego wina. Ze 124 hektarów w 1979 roku, powierzchnia winnic obsadzonych Dornfelder wzrosła do 6 812 hektarów w 2022 roku, co stanowi około 7 procent całkowitej powierzchni winnic. Odmiana jest najbardziej rozpowszechniona w Hesji Nadreńskiej z 3 099 hektarami i w Palatynacie z 2 544 hektarami, ale odmiana jest również obecna w większości innych regionów upraw.

Jest to odmiana odporna i mało wrażliwa. Jeżeli pozwolimy jej na swobodny wzrost, będzie przeważnie dawała wysoki plon. Dlatego też wielu winiarzy, gdy owoce zaczynają dojrzewać, odcinają niektóre grona, aby zredukować plon i tym samym wspomóc koncentrację substancji aromatycznych w pozostałych gronach. Grona zbudowane są luźno i dzięki temu są mniej podatne na pleśń. Odmiana ta ma większe wymagania co do gleby; nie wystarczy jej piaszczyste czy kamieniste podłoże. Poza tym nie nadaje się zbytnio do posadzenia w miejscach zagrożonych mrozem.

Winifikacja i smak

Dornfelder występuje przeważnie pod postacią wytrawnego wina czerwonego, częściowo także półwytrawnego i możemy wyróżnić dwa wiodące style winifikacji. W pierwszym wariancie podkreśla się intensywne aromaty owocowe – wiśni, jeżyny i bzu – i wino to wprowadzane jest wcześnie na rynek. I tak częściowo nowy rocznik można kupić już jako primeur. Inni winiarze stawiają na dojrzewanie wina w dużych bądź małych (barrique) beczkach dębowych, bardziej podkreślają garbniki i strukturę wina i tłumią aromaty owocowe. Przeważnie mamy do czynienia z pełnymi, aksamitnymi i harmonijnymi winami. Dornfeldera nietrudno rozpoznać po jego głębokiej, ciemnej barwie. Wina musujące czy różowe wyprodukowane z Dornfeldera są rzadkością.  

Czerwone wina Dornfelder o głębokiej czerwonej barwie są idealne na zimną porę roku i dobrze komponują się z obfitymi pieczeniami, dziczyzną lub serami. Owocowe wersje z ostatnich zbiorów również zapewniają maksymalną przyjemność picia, nawet lekko schłodzone latem.

W skrócie

  • Nowa odmiana z 1955 roku pochodząca od odmian Helfensteiner x Heroldreb
  • Wytrzymała, mniej podatna odmiana o wysokich plonach
  • Druga najważniejsza odmiana czerwonego wina w Niemczech, delikatna odmiana o wysokich plonach
  • Aromat: kwaśna wiśnia, jeżyna i czarny bez
  • Smak: taninowy, pełny, gładki, harmonijny

Który kraj, oprócz Niemiec, nadal posiada winnice Dornfelder?

Dornfelder właściwie nie ma znaczenia dla winiarstwa poza Niemcami. Jedynie w Szwajcarii, według stanu na 2018 rok, było około 21 hektarów winnic Dornfelder

idealny dodatek do czerwonego wytrawnego wina Roladki ze śliwką i szynką

idealny dodatek do czerwonego wytrawnego wina

  • 5 Trockenpflaumen
  • 5 Scheiben Schinkenspeck
  • 5 Salbeiblätter
  • 1 EL Olivenöl

 

Owiń plaster szynki wokół każdej śliwki. Liście szałwii krótko opłukać, ułożyć na śliwkach i szynce i spiąć wykałaczką.

 

Szaszaszłyki posmarować odrobiną oleju i krótko podsmażyć na patelni
.

smażyć krótko
.

  • Dornfelder (trocken)