Chardonnay
Chardonnay to jedna z najpopularniejszych odmian winogron na świecie.
Fakty
-
2. 731
Hektary obsadzonych winnic w Niemczech w 2022 r.
Znaczenie
Chardonnay jest obecne praktycznie we wszystkich krajach winiarskich i zajmuje obszar uprawy na całym świecie, który jest trzy razy większy niż obszar uprawy Rieslinga. Również w Niemczech jego uprawa powoli, ale stale rośnie. Każdego roku przybywa do 100 hektarów. Z około 2731 hektarami upraw w 2022 roku (2377 hektarów w 2020 roku) stanowi około 2,3 procent całkowitej powierzchni winnic w Niemczech. Chardonnay uprawiane jest głównie w Hesji Nadreńskiej (1.019 hektarów w 2022 roku) i Palatynacie (915 hektarów). Z dużym powodzeniem sadzi się go w tych regionach, które tradycyjnie wyróżniają się procentowo znaczącym udziałem szczepów burgundzkich, takich jak podnoże Kaiserstuhl w Badenii z 344 hektarami.
Uprawa
Chardonnay ma podobnie wysokie wymagania co do położenia winnicy jak Weißburgunder czy Riesling. Niekorzystne są dla niego skrajne siedliska. Najlepiej udaje się na głębokich, wapiennych i ciepłych podłożach. Chardonnay jest mrozoodporny, niezbyt podatny na choroby, jedynie cienkie skórki jagód ułatwiają powstawanie pleśni. Krzewy sadzi się w dużych odstępach od siebie. Wysokie krzewy poprawiają kondycję kwiecia. Na jesieni Chardonnay, podobnie jak Weißburgunder, dojrzewa bardzo późno i można go zbierać na krótko przed Rieslingiem. Waga moszczu mierzona w skali Oechsle jest na poziomie Weißburgundera, a przy niskich plonach nawet nieco większa. Kwasowość osiąga w winnicach o odpowiednim położeniu przyjemny poziom.
Winifikacja i smak
Jako, że Chardonnay oferowany jest w wielu wariantach, od świeżego wina jakościowego, do mocnych, wytrawnych Auslese, ma zastosowanie przy wielu okazjach. Lekkie, młode wina dobrze towarzyszą daniom rybnym i owocom morza, mocniejsze wina z wyraźnie zaznaczoną beczką pasują zarówno do pieczystych mięs , jak i do pikantnych serów.
Większość tych win jest wytrawna. Oprócz winifikacji w zbiornikach ze stali szlachetnej, szeroko rozpowszechnione jest także użycie beczek typu barrique. Nadaje się do tego jednakże jedynie wysokiej jakości wino. Z wariantów świeżych i owocowych produkuje się także wina musujące. Aromat melonów, owoców egzotycznych, przejrzałego agrestu bądź też nie całkiem dojrzałych jabłek jest typowy dla Chardonnay. Wina lepszej klasy mają często wysoką zawartość alkoholu i ekstraktu, są mocno zbudowane i długie. Jeżeli winifikacja przebiegała w małych beczkach dębowych, pierwotne aromaty owocowe uzupełniane są aromatami drewna.
Historia
Podobnie jak wiele innych starych odmian winorośli, Chardonnay również ma swoje korzenie w Azji Zachodniej. Wraz z rozprzestrzenianiem się kultury winiarskiej, odmiana ta dotarła do Francji i znalazła nowy dom, w szczególności w Burgundii. Osada w pobliżu Tournus o nazwie „Chardonnay“ mogła nadać tej odmianie swoją nazwę. W Burgundii mnisi zajęli się rozprzestrzenianiem i uprawą tej odmiany. Od wieków Chardonnay jest synonimem wspaniałych białych win z Burgundii, a także odgrywa kluczowa rolę w Szampanii. W Niemczech odmiana ta została zatwierdzona dopiero w 1991 roku. Jednak już wcześniej niektóre winnice importowały sadzonki z Francji, dlatego niektóre zapasy Chardonnay są znacznie starsze.
Rosa Chardonnay
W lutym 2020 r. odmiana Rosa Chardonnay została zatwierdzona przez Federalny Urząd Odmian Roślin i tym samym dopuszczona do produkcji win jakościowych. Według informacji Uniwersytetu Hochschule Geisenheim (hodowcy odmiany winogron), Rosa Chardonnay charakteryzuje się wyższą odpornością na gnicie niż klasyczne Chardonnay. Pod względem smaku i koloru wina Rose Chardonnay są porównywalne do Chardonnay, ale można je opisać jako bardziej pełne i złożone. W Nadrenii-Palatynacie odmiana ta jest uprawiana na około 6 hektarach (stan na marzec 2020).
W skrócie
- Naturalna krzyżówka odmiany burgundzkiej x Weißer Heunisch
- zatwierdzona w Niemczech od 1991 roku
- wysokie wymagania dotyczące lokalizacji i miejsca, uwielbia głębokie, kredowe gleby
- Odporna na zimę, poźno dojrzewająca
- Aromat: przypominający egzotyczne owoce, melony, agrest, grejpfrut
Skąd pochodzi nazwa Chardonnay?
Zakłada się, że osada w pobliżu Tournus w Burgundii była inspiracją dla nazwy "Chardonnay".
ze skórką ziołową Pieczony indyk
ze skórką ziołową
- 600 Gramm Putenbrust am Stücke
- 0,25 Liter Weißwein
- 0,25 Liter Gemüsebrühe
- 4 ganze Tomaten
- 4 Scheiben Toastbrot
- 2 ganze Eier
- 2 Stück Zwiebeln
- 75 Gramm geriebener Emmentaler
- 1 Stange Porree
- 1 Bund Schnittlauch
- 1 EL Olivenöl
- nach Belieben Salz & Pfeffer
Mięso umyć, osuszyć i naciąć wzdłuż głęboką kieszeń. Pokruszyć tosty. Umyj i posiekaj zioła, obierz i pokrój cebulę w kostkę.
<p
<p>Rozgrzej piekarnik do 200°C (górna i dolna grzałka). Umieść chleb, zioła, cebulę, ser i jajka w misce, dokładnie wymieszaj i dopraw. Umieść 2/3 tej mieszanki w piersi indyka. Spiąć otwór drewnianymi szpikulcami i związać na krzyż sznurkiem kuchennym. Umieścić pieczeń w brytfannie i posmarować olejem.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 1 godzinę. Stopniowo wlewać białe wino i bulion warzywny.
<p
<p>Oczyść i umyj warzywa. Pokrój pora na kawałki i dodaj do pieczeni z całymi pomidorami po 30 minutach.
Na około 20 minut przed końcem pieczenia rozprowadź pozostałą jedną trzecią mieszanki ziół na pieczeni i dokończ pieczenie.
Ułożyć na talerzach z warzywami i podawać. Podawać z ryżem.
- Grauerburgunder/Pinot Gris (trocken)
- Chardonnay (trocken)
Winiarnie Winiarnie w okolicy
-
German Wine Group GWG GmbH
-
Lembergerland Kellerei Rosswag
-
Weingut Holz Weisbrodt