Details
Znakomita jakość rocznika 2021
Niezmordowani winiarze i niewyczerpane pokłady cierpliwości
Jak zauważa dyrektor zarządzająca DWI Monika Reule, „w tym roku winiarze po prostu dali z siebie wszystko, niezmordowanie walcząc z arcytrudnymi wyzwaniami, jakie postawiły przed nimi głównie obfite opady deszczu”. Po konieczności podjęcia latem intensywnych zabiegów mających na celu ochronę zdrowia winorośli winiarze nie ustawali w swych mozolnych wysiłkach aż do stosunkowo późno rozpoczętego winobrania. Masę pracy i cierpliwości kosztowało wyselekcjonowanie zdrowych jagód i stworzenie im warunków zapewniających jak najdłuższe dojrzewanie. W przypadku odmian później dojrzewających, jak riesling, zbiory odbywały się do końca października, a w niektórych winnicach potrwają jeszcze do listopada.
Aromatyczne i filigranowe wina
Pozytywnym efektem tegorocznego późnego zbioru okazuje się być wybitna wyrazistość aromatów jagód, rozwinięta podczas ciepłych jesiennych dni i chłodnych nocy. Wina rocznika 2021 charakteryzują się więc szczególnie zaznaczoną owocowością. Są też wyraźnie lżejsze w stylu niż w ostatnich bardzo ciepłych latach i wykazują się świeżą, orzeźwiającą owocową kwasowością.
Spore różnice w zbiorach pomiędzy regionami
Stan zbiorów rozkłada się w tym roku bardzo nierównomiernie na poszczególne regiony winiarskie. W zależności od warunków mikroklimatycznych i skuteczności środków ochrony roślin osiągi różnych winnic na obszarze tego samego regionu potrafią sięgać od „ekstremalnie słabych” do „nadzwyczaj dobrych”.
Różnice w zbiorach między regionami są równie rozbieżne. Na przykład w Mittelrhein i we Frankonii spodziewane są bardzo dobre rezultaty, które będą wyższe nawet o jedną trzecią, czy inaczej dwanaście procent od długoletniej średniej. Z kolei w Badenii późne przymrozki spowodowały duże straty w uprawach, zwłaszcza na południu regionu, w tej sytuacji oczekuje się tu spadku plonów o 20 procent w porównaniu ze średnią z ostatnich dziesięciu lat. Niższe plony, odpowiednio o 15 i 10 %, notuje się również w Saale-Unstrut i Nahe.
Świetne wieści z regionu Ahr
W pozostałych niemieckich regionach winiarskich ocenia się, że zbiory winiogron będą mniej więcej takie, jak dotychczasowo przeciętny dla każdego z regionów. Wirtemberscy winiarze są zadowoleni ze średniej wydajności upraw, która pomimo późnych przymrozków i szkód spowodowanych gradobiciami cieszy nieco może zaskakującą przewagą nad, swoją drogą wyjątkowo słabym, wynikiem w 2020 roku. Tak samo usatysfakcjonowani są właściciele gospodarstw w regionie Ahr, którym dzięki nieocenionej pomocy i solidarności niezliczonych wolontariuszy udało się zebrać plon kalkulowany na 39 000 hektolitrów.
Europejskie winiarstwo na minusie
Wobec stosunkowo niewielkich zbiorów moszczu winnego w Europie w roku 2021, które wedle szacunków Komisji Europejskiej będą prawdopodobnie o 13 procent mniejsze niż w roku poprzednim i wyniosą 171 milionów hektolitrów, niemieccy producenci wina widzą się z dorobkiem ze swych upraw na relatywnie dobrej pozycji na krajowym i międzynarodowym rynku wina.
Prognozy zbiorów 2021
|
|
|
Szacunek na dzień 27.10.2021 |
|
|
|
2021 |
2021 |
2021 |
Region winiarski |
Ø-zbiory |
Prognoza ilość |
Zmiana w % w stosunku do średniej z ost. 10 lat |
Zmiany % do roku ubiegłego |
|
hl |
hl |
% |
% |
Ahr |
38.000 |
39.000 |
2 |
24 |
Mittelrhein |
28.000 |
36.000 |
30 |
35 |
Mozela |
743.000 |
781.000 |
5 |
- 6 |
Nahe |
321.000 |
288.000 |
- 10 |
- 10 |
Hesja Nadreńska |
2.497.000 |
2.590.000 |
4 |
1 |
Palatynat |
2.209.000 |
2.230.000 |
1 |
- 3 |
Rheingau |
212.000 |
220.000 |
3 |
- 4 |
Hess. Bergstraße |
30.000 |
32.000 |
5 |
- 8 |
Frankonnia |
428.000 |
480.000 |
12 |
79 |
Wirtembergia |
995.000 |
1.000.000 |
1 |
34 |
Badenia |
1.222.000 |
977.000 |
- 20 |
- 11 |
Saale-Unstrut |
44.000 |
38.000 |
- 15 |
27 |
Saksonia |
23.000 |
22.000 |
- 2 |
5 |
Razem |
8.865.000 |
8.733.000 |
- 2 |
3 |