Details

Warsztaty kulinarne w Warszawie

26/10/2017

19.10. 2017 odbyły się w Cook Up studio w Warszawie warsztaty kulinarne z winami niemieckimi.


Przygotowywaliśmy potrawy w smakach polskiej jesieni z autorskich przepisów Agata Wojda! Królowały grzyby, dynia i gruszki. Do kolacji próbowaliśmy specjalnie dopasowanych do tych dań win niemieckich, o których opowiadała nam Monika Wojtysiak z Jung und Lecker. Poniżej jedne z przepisów na wyjątkową zupę dyniową.


Krem dyniowy z nutą kokosa, orzechami ziemnymi i kolendrą

Składniki:
około 2kg obranej, grubej, mięsistej zielonej dyni z mocno pomarańczowym środkiem (Muscat)
Dodatkowe 0,5kg dyni do pokrojenia w kostkę
150 g masła
Około 0,5 litra wywaru warzywnego delikatnego
Około 750 ml mleka kokosowego
Starty obrany 3 cm kawałek imbiru
Pęczek kolendry
1 ananas świeży
1 łyżka tajskiej pasty chilli
Otarta skórka i sok z 1 limonki
5 łyżek sosu rybnego
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 cytryny
miód
1 ususzona papryka lub łyżeczka płatków słodkiej papryki
5 łyżek posiekanych solonych orzeszków ziemnych
sól

Rozgrzewamy w garnku masło, dodajemy pokrojoną dynię, smażymy 3 minuty. Zalewamy mlekiem kokosowym i ewentualnie częścią bulionu (lepiej regulować gęstość później). Dodajemy tajską pastę curry, łyżkę miodu, sos rybny i gotujemy do miękkości. Szykujemy syrop. Do garnuszka wciskamy sok z 3 cytryn, wlewamy 2 łyżki miodu, odrobinę wody, starty na drobno imbir, wkruszamy kawałek ostrej suszonej papryki (płatki). Stawiamy na ogniu i lekko redukujemy na syrop, przecedzamy. Dynię kroimy w małą kostkę . Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju słonecznikowego, wrzucamy kawałki dyni, lekko słodzimy i na mocnym ogniu rumienimy ruszając patelnią. Zdejmujemy z patelni i mieszamy z syropem. 

Zupę miksujemy. Doprawiamy skórką z limonki i sokiem. Ananasa kroimy w drobną kostkę, mieszamy z przecedzoną dynią i  posiekaną kolendrą. Wykładamy zupę, dopełniamy dodatkami, polewamy odrobiną syropu lub oliwą. Kumin lub kardamon na wierzch.