Details
Eiswein wieńczy rocznik 2018
Eiswein wieńczy rocznik 2018
Dzięki niskim temperaturom wielu winiarzom w niemal wszystkich niemieckich regionach winiarskich udało się pomiędzy 19. a 22. stycznia z sukcesem zebrać grona na wino lodowe.
Winogrona na Eisweina można zbierać przy temperaturze co najmniej minus siedem stopni Celsjusza.
Im jest zimniej tym intensywniejsza jest koncentracja w gronach, która w szczególności w słodkich winogronach rocznika 2018, jest ogromną zaletą. W tym roku winiarze mogli pozwolić sobie na dłuższe pozostawienie gron, ponieważ były one wyjątkowo zdrowe.
W niektórych regionach temperatura spadła aż do -10 stopni Celsjusza, co wpłynęło korzystnie na takie odmiany jak Riesling, Spätburgunder, Silvaner i Chardonnay.
26 grudnia w porannych godzinach dwóch producentów z Nahe zbierało przy minus ośmiu stopniach grona Rieslinga-Eiswein. 9 stycznia w winnicy w Erzingen (region Waldshut) nad Jeziorem Bodeńskim rozpoczęły się zbiory gron Spätburgundera Najwcześniejszy zbiór był w Saale-Unstrut w nocy 28 listopada. Jednak te grona Gewürztraminera, zebrane przy minus siedmiu stopniach Celsjusza, nie będą „w sprzedaży”, będą uzupełnieniem do wina musującego tej samej odmiany.
Pełnia smaku z małą ilością alkoholu
Wina lodowe są uwieńczeniem rocznika. To co czyni je tak wyjątkowymi to ich skoncentrowana esencja. Przy niskiej temperaturze woda zamarza w gronie, a z gron, które trafiają do prasy, kapie sok tak słodki jak miód. Drożdże mają tutaj trudne zadanie przekształcić naturalny cukier z moszczu gronowego w alkohol. W rezultacie wina lodowe mają na ogół bardzo wysoką zawartość naturalnego cukru resztkowego - powyżej 100 gramów na litr, ale w przeciwieństwie do południowych win słodkich mają stosunkowo niską zawartość alkoholu - często tylko około 7%.
Cechą szczególną szlachetnego Eisweina jest to, że tak duża resztkowa słodycz dzięki zbalansowanej świeżej kwasowości daje wyjątkowe wina, które nie są mdłe w smaku. Jako rarytas i specjalność wina te cieszą się międzynarodowym uznaniem.
Wina lodowe są doskonałą propozycją na świąteczne okazje, jak również na aperitif. Wyśmienicie towarzyszą owocowym deserom, lodom i sorbetom.