Regent

Odmiany czerwone 

Regent

Udana nowa odmiana

Odmiana Regent jest jedną z niewielu nowych odmian, którym przepowiada się świetlaną przyszłość. Pozwala ona bowiem uzyskać wina o ognistym, bez mała południowym charakterze.


Uprawa

Wczesny okres dojrzewania, ponadprzeciętny ciężar moszczu oraz wysoka odporność na mróz to cechy Regenta. Odporny na grzyby szczep nie lubi jednak miejsc zimnych i wietrznych. Regent jest wysoce odporny na choroby grzybiczne, stąd bardzo często znajdujemy go w uprawie ekologicznej. Niestety korzenie nie są odporne na filokserę i dlatego trzeba go szczepić.

Znaczenie

Z początku Regent uprawiany był w nielicznych regionach, a dziś jest spotykany prawie we wszystkich. O dużym zainteresowaniu ze strony winiarzy świadczą statystyki szczepu. Tylko z roku 1997 na 1998 powierzchnia uprawy wzrosła z 70 ha na 178 ha. W 1999 roku wynosiła już 324 ha, rok później 449 ha a w 2001 roku 650 ha. W 2002 roku obszar upraw wzrósł do 950 ha, a w 2004 już do ponad 2.000 ha. W 2006 wynosił prawie 2.200 ha co stanowi jego rekordową wielkość. W 2012 roku powierzchnia uprawy zmalała do 2.050 ha. Oznacza to, że dwa procent powierzchni upraw winorośli w Niemczech stanowi Regent. Głównie uprawia się go w Hesji Nadreńskiej, Palatynacie i Badenii.

Winifikacja i smak

Waga moszczu regenta przewyższa nawet tą Spätburgundera. Jak przy Pinot Noir wielkość zbiorów trzyma się w granicach. W związku z tym są to wina o bogatej treści. Umiarkowana kwasowość pozwala na produkcję łagodnych i aksamitnych czerwonych win. Imponujący czerwony kolor wina jest wynikiem fermentacji moszczu.


Spożycie

Co prawda wina Regent dopiero od kilku lat znajdują się na rynku, ale posiadają już charakterystyczny dla siebie styl. Często są to wina o dużej zawartości alkoholu, pełne ekstraktu (niczym wina z krajów południowych) z wyczuwalnym smakiem taniny. Aromat wiśni albo porzeczki przypomina inne wysoko cenione wina czerwone. Wina wysokiej klasy leżakuje się w beczkach barrique. Wina relatywnie szybko są zdatne do picia i w zależności od jakości podaje się je do wędlin i serów serwowanych na desce lub intensywnych w smaku potraw mięsnych z gęstymi sosami (udziec jagnięcy, ragout z wieprzowych ogonów, dziczyzna).

Feigen in Spätburgunder-Sabayon

WEINTIPP: edelsüße Spät- oder Auslese vom Spät- oder auch Grauburgunder weiterlesen