Gutedel

Odmiany białe 

Gutedel

Specjał z południowej Badenii

Szczególny urok tych win ma związek z neutralnym smakiem tej odmiany. Dzięki temu każde z win jest odbiciem charakteru danego terroir. 

Rebsorte Gutedel am Rebstock

Historia

W 2000 roku położony na południu Badenii region Markgräflerland obchodził szczególny jubileusz: pochodzący stamtąd szczep Gutedel skończył (około) 5.000 lat. Podejrzewa się, że pierwotnie szczep pochodzi z Palestyny skąd droga morską dotarł do Rzymu i Grecji. Na początku XVI wieku szczep pojawił się we francuskich winnicach. Gutedel uprawiano podobno na południowy zachód od Mâcon przy miejscowości Chasselas, co wyjaśnia skąd się wziął synonim, którego używają francuzi w nazewnictwie tego szczepu: Chasselas. Z pewnością wiadomo, że na niemieckim gruncie Gutedel pojawił się w XVII wieku. Na początku uprawiano go w Wirtembergii i Frankonii a po upływie jednego wieku jeszcze w Saksonii i na południe od Fryburga, dzisiejszym Markgräflerland. 

 

Znaczenie

Biały (i czerwony) Gutedel uprawiany jest na całym świecie jako roślina dająca winogrona do spożywania na co dzień. Jako winorośl do produkcji wina odgrywa ważną rolę w francuskojęzycznej Szwajcarii. Winnice z Gutedelem znajdziemy również w Alzacji. W Niemczech uprawa skoncentrowana jest prawie wyłącznie na terenie Markgräfelland (pomiędzy Fryburkiem a granica szwajcarską). To tam znajduje się 1.100 ha powierzchni upraw. 25 ha znajduje się jeszcze w regionie winiarskim Saale-Unstrut.


Uprawa

Gutedel zadowoli się średnio dobrymi glebami, ale chce być chroniony przed zbyt zimnym wiatrem. Preferuje gleby o dużej miąższości, które nie są zbyt suche. Ale rośnie również na glebach zwietrzałych i wapiennych. Szczep jest podatny na pasożyty (m.in. drzewiki i rebzykady). Z średnio dojrzałych owoców o przeciętnym ciężarze moszczu można wytworzyć 100 hl/ha. Owoce są odporne na pleśń, dzięki czemu można je zbierając późną jesień otrzymując z nich wino wysokiej jakości. 

Winifikacja i smak

Wino to jest szczególnie intrygujące ze względu na swój raczej neutralny smak. Za to wyczuć można dany terroir, glebę, mikroklimat i położenie winnicy. Większość winogron Gutedel przerabiana jest na lekkie i wyborne wina. Chociaż zdarzają się również wina z wyznacznikiem jakości i wina wytrawne, które dzięki biologicznemu rozkładowi kwasów zyskują na łagodności. Wina Gutedel są uznawane za bardzo przyjemne w konsumpcji.