Odmiany winorośli

Odmiany winorośli

 

Niemiecka różnorodność odmian od A jak Acolon do Z jak Zweigelt

W Niemczech uprawia się prawie 140 odmian, ale jedynie około dwóch tuzinów ma większą wartość rynkową, w pierwszej kolejności należy wymienić takie odmiany jak Riesling oraz Müller-Thurgau, a także Rivaner. Na nie przypada więcej niż jedna trzecia ze 102 tysięcy hektarów całkowitej powierzchni uprawnej winorośli. W przypadku odmian czerwonych największe znaczenie ma uprawa Spätburgundera i Dornfeldera.Niemieckie obszary uprawy winorośli rozciągają się od Łaby aż do Jeziora Bodeńskiego, produkuje się na nich w 64 procentach wino białe a w 36 procentach wino czerwone. Są regiony, takie jak obszar Mosel-Saar-Ruwer, gdzie uprawia się prawie wyłącznie winogrona białe. Położone na południu regiony, takie jak np. Wirtembergia czy Badenia, mogą pochwalić się znaczącą tradycją produkcji wina czerwonego, natomiast położony na północy region Ahr, w którym winiarze tradycyjnie zajmują się produkcja wina czerwonego należy do wyjątków. Nie można nie zauważyć, że w ostatnich latach we wszystkich regionach winiarskich nastała moda na produkcję win czerwonych – osiągnęła ona już chyba swoje apogeum. Najwięcej wina czerwonego produkuje się obecnie w Hesji Nadreńskiej i w Palatynacie. Można także zaobserwować inny trend – coraz ważniejszą rolę odgrywają białe i czerwone odmiany burgundzkie, a odmiany klasyczne przeżywają renesans.


rote Reben hängend am Rebstock

Odmiany czerwone

Moda na czerwone odmiany jest obecna we wszystkich regionach winiarskich. Najwięcej wina czerwonego produkuje się obecnie w dwóch największych niemieckich regionach winiarskich, w Hesji Nadreńskiej i w Palatynacie.

Można zauważyć także i inne tendencje – producenci skłaniają się ku szczepom burgundzkim, a odmiany klasyczne przeżywają renesans. I tak na czele odmian czerwonych stoi Spätburgunder. Odmiany klasyczne, takie jak Portugieser, Schwarzriesling, Lemberger czy Saint Laurent nadal odgrywają znaczącą rolę. Na dobre zagościły w winnicach także i nowsze odmiany, jak Dornfelder czy Regent.

Tutaj znajdą Państwo opisy najważniejszych odmian czerwonych uprawianych w Niemczech.

więcej

weiße Reben am Rebstock hängend

Odmiany białe

W Niemczech uprawia się prawie 140 odmian, ale jedynie około dwóch tuzinów ma większą wartość rynkową, w pierwszej kolejności należy wymienić takie odmiany jak Riesling oraz Müller-Thurgau, a także Rivaner. Na nie przypada więcej niż jedna trzecia ze 100 tysięcy hektarów całkowitej powierzchni uprawnej winorośli

Niemieckie obszary uprawy winorośli rozciągają się od Łaby aż do Jeziora Bodeńskiego, produkuje się na nich w 64 procentach wino białe a w 36 procentach wino czerwone. Są regiony, takie jak obszar Mosel-Saar-Ruwer, gdzie uprawia się prawie wyłącznie winogrona białe. Położone na południu regiony, takie jak np. Wirtembergia czy Badenia, mogą pochwalić się znaczącą tradycją produkcji wina czerwonego, natomiast położony na północy region Ahr, w którym winiarze tradycyjnie zajmują się produkcja wina czerwonego należy do wyjątków. 

Na naszej stronie znajdą Państwo przegląd białych odmian.  więcej