Wino i czekolada
Delikatny smak, niezrównana słodycz, subtelna przyprawa – wino czy czekolada? Oba te produkty można opisać tymi smakowitymi cechami.
Fakty
-
1544
czekolada po raz pierwszy została wypita na hiszpańskim dworze.
-
5,78 Euro
kosztuje kilogram ziaren kakaowych.
-
48 %
masy kakaowej zawiera gorzka czekolada.
Czekoladowa strona wina
Przez długi czas uważano, że czekolada i wino nie pasują do siebie. Przyznajmy: rzadko spotyka się harmonijne połączenia wytrawnego, świeżego białego wina z delikatnością i słodyczą czekolady. Problemem w tej kombinacji jest kwasowość owocowa w winie, która w tym zestawieniu wydaje się zbyt ostra i nieharmonijna.
Prawdziwi mistrzowie uwodzenia
Jednak połączenie czekolady z delikatnością i bogactwem słodkiego wina, takiego jak Beerenauslese czy nawet Trockenbeerenauslese, jest naprawdę uwodzicielskie. Również czerwone wina są mile widziane jako towarzysze czekolady. Zasadniczo obowiązuje zasada: im słodsza czekolada, tym słodsze i łagodniejsze pod względem kwasowości powinno być wino, aby zachować delikatną równowagę.
Mała wskazówka od czekoladnika Eberharda Schella: Najpierw należy spróbować wina w czystej postaci. Następnie pozwolić czekoladzie rozpuścić się w ustach i ponownie skosztować wina. Potem: po prostu delektować się! Kolejny łyk wina wzmacnia doznania smakowe.
Całkowicie mleczna czy ciemna czekolada?
Mleczna czekolada zachwyca swoim delikatnym smakiem i łagodną słodyczą. Mleczne czekolady z zawartością kakao od 32 do 49 procent doskonale harmonizują z mocnymi białymi winami z rodziny burgundzkich, ale także z łagodnym Riesling Auslese.Wina powinny być kremowe i delikatne, z subtelną kwasowością i delikatnymi nutami owocowymi. W przypadku wina czerwonego, odpowiednie są odmiany takie jak Lemberger, Cabernet Sauvignon lub Merlot. Mają one niewiele garbników i tanin, ale często charakteryzują się lekką nutą wanilii.
Szlachetne gorzkie czekolady z zawartością kakao od 55 do 75 procent tworzą wspaniałe połączenie z owocowymi winami, które mają trochę cukru resztkowego. Słodkie wina i owocowe czerwone wina chętnie łączą się ze szlachetnymi gorzkimi czekoladami, zwłaszcza jeśli zawierają owoce.
Miłośnicy ciemnych odmian czekolady o zawartości kakao do 85 procent preferują partnerstwo z gęstymi, wyrazistymi czerwonymi winami z gładkimi, ale wyraźnie wyczuwalnymi taninami: wytrawne Dornfelder i Lemberger, dojrzewające w barriques lub drewnianych beczkach, tworzą wspaniałą równowagę z ciemną czekoladą.
Można pomyśleć o „ślubie marzeń w bieli”, gdy pozwala się białej czekoladzie rozpuścić na języku razem z delikatnym Rieslingiem Eiswein. Harmonijne połączenie powstaje tutaj dzięki słodyczy i subtelnemu wyrazowi zarówno w winie, jak i w czekoladzie.
Brak problemów przy wyborze partnera
Niezależnie od tego, czy to mleczna, gorzka czy z orzechami: bukietowe odmiany wina pasują prawie do każdej czekolady. Należą do nich przede wszystkim Traminer, Muskateller i Scheurebe.
“Bukietowe odmiany, takie jak Traminer, Muskateller i Scheurebe, w połączeniu z odpowiednią czekoladą osiągają najwyższe walory smakowe” – mówi mistrz cukiernictwa Eberhard Schell z manufaktury czekolady Schell w Gundelsheim w Wirtembergii.
W jaki sposób wino uzyskuje czekoladowy smak?
Aromaty czekolady powstają - podobnie jak nuty wanilii czy tytoniu - często podczas dojrzewania wina w beczkach barrique. Odpowiedzialne za to są m.in. aromaty tostowe, które powstają podczas opiekania drewna i przypominają prażone ziarna kakaowca.
Odmiany
Więcej pomysłów na przepisy
z dynią i sosem z białego wina Makaron z dynią i sosem z białego wina
z dynią i sosem z białego wina
- 750 Gramm Butternut-Kürbis(se)
- 3 kleine Zwiebeln
- 2 Zehen Knoblauch
- 1 Becher Crème fraîche
- 250 ml trockener Weißwein
- 500 ml Gemüsebrühe
- 25 Gramm Parmesan oder ähnlicher Hartkäse
- 400 Gramm Spaghetti oder andere Nudeln
- nach Geschmack Salz, Pfeffer, Zucker
- 4 EL Kürbiskerne, evtl. gehackt
- nach Belieben Muskat, Thymian
Smażyć czosnek i cebulę do zeszklenia. Dynię pokroić w kostkę i dodać, doprawić pieprzem i cukrem. Gdy kostki będą jeszcze twarde, wlej białe wino i bulion warzywny. Kontynuuj gotowanie, aż dynia będzie twarda.
W międzyczasie ugotuj i odcedź makaron.
Dodaj tymianek, gałkę muszkatołową, sól i crème fraîche do gotującej się dyni, doprowadź do wrzenia i zagęść. Dodać parmezan i doprawić do smaku. Możesz również pokruszyć pokrojoną w kostkę dynię, aby sos był słodszy.
Ułóż makaron na talerzach i polej sosem dyniowym.
Posypać pestkami dyni.
- Scheurebe (trocken)
Lekki i puszysty: mus kokosowy z nerkowców z marakują Kokosowy mus z nerkowców z marakują
Lekki mus kokosowy z nerkowców z marakują
- 400 g orzechów nerkowca
- 400 ml mleka owsianego
- 6 łyżek syropu z agawy
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 4 marakuje
- 1 szczypta wanili
Umieść orzechy nerkowca w pojemniku i dodać tyle wody, aby wystarczająco je przykryła. Umieść nerkowce w lodówce, aby namoczyły się przez noc. (W przypadku blendera o wysokiej wydajności wystarczą 3-4 godziny).
Odcedź wodę i umieść nerkowce w blenderze z mlekiem owsianym, syropem z agawy i wiórkami kokosowymi. Dodaj wanilię i miksuj, aż mus będzie kremowy i nie będzie zawierał żadnych kawałków.
Orzechy nerkowca przełożyć do naczynia i dodać tyle wody, aby orzechy były wystarczająco przykryte. Wstawić do lodówki na całą noc, aby się namoczyły.
(Z użyciem miksera wysokiej mocy wystarczą 3-4 godziny.)
Odcedzić wodę, a orzechy nerkowca umieścić w mikserze razem z mlekiem owsianym, syropem agawowym i wiórkami kokosowymi. Dodać wanilię i miksować wszystko, aż mus stanie się kremowy i nie będzie zawierał grudek.
Mus podzielić na cztery szklanki. Marakuje przeciąć na pół, wydrążyć miąższ łyżeczką i nałożyć na mus. Udekorować wiórkami kokosowymi.
- Weissburgunder/Pinot Blanc (süß & edelsüß)
- Riesling (süß & edelsüß)
z cynamonem i cukrem Suflet jabłkowy Odenwald
z cynamonem i cukrem
- 1 kg Äpfel
- 250 Gramm Semmelbrösel
- 125 Gramm Zucker
- 2 EL Butter
- 1/2 TL Zimt
- 1 Msp. gemahlene Nelken
- 50 Gramm Rosinen
- 100 ml trockener Weißwein
- 1 EL Rum
- zum Bestreuen Zimt & Zucker
Podsmażyć na patelni bułkę tartą, masło, przyprawy i 2 łyżki cukru. Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Smażyć w białym winie z rumem i cukrem, aż płyn prawie wyparuje.
<p
<p>Napełnić natłuszczoną tortownicę na przemian bułką tartą i jabłkami (dolna i górna warstwa bułki tartej).
Piec przez godzinę w temperaturze 140 stopni C. Posypać cynamonem i cukrem.
- Riesling (lieblich)
"Zielony sos frankfurcki" Quiche z ziołami
"Zielony sos frankfurcki"
- 200 Gramm Mehl
- 100 Gramm Butter
- je 1 Bund Kräuter für Frankfurter Grüne Sauce (Petersilie, Kresse, Kerbel, Borretsch, Sauerampfer, Schnittlauch, Pimpernelle)
- 100 - 125 Gramm Schwarzwälder Schinken
- 7 ganze Eier
- 125 ml Sahne
- 100 Gramm Frischkäse
- 1 EL Zitronensaft
- nach Geschmack Salz & Pfeffer
Zagnieść mąkę i masło z 4 łyżkami wody i łyżeczką soli na gładkie ciasto. Wyłóż nim formę i pozostaw do ostygnięcia na 30 minut.
Ugotuj na twardo 4 jajka. Umyj, osusz i drobno posiekaj zioła z zielonego sosu frankfurckiego. Pokrój szynkę na cienkie plasterki i rozłóż na spodzie ciasta. Ugotowane na twardo jajka pokroić na małe kawałki i rozłożyć na wierzchu.
i rozłożyć na wierzchu. Wymieszać 3 jajka, śmietanę i świeży ser, doprawić 1 łyżką soku z cytryny, solą i pieprzem, a następnie dodać zioła. Rozłóż mieszaninę na spodzie ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni C (gaz oznaczony 4) na środkowej półce piekarnika przez około 30 minut.
- Riesling (trocken)
Wydarzenia
-
winetasting in our winery - cheese & wine
Mainz-Hechtsheim
-
winetasting in our winery - blind tasting
Mainz-Hechtsheim