Wino i czekolada

Wein und Bitterschokolade

Delikatny smak, niezrównana słodycz, subtelna przyprawa – wino czy czekolada? Oba te produkty można opisać tymi smakowitymi cechami.

Fakty

  • 1544

    czekolada po raz pierwszy została wypita na hiszpańskim dworze.

  • 5,78 Euro

    kosztuje kilogram ziaren kakaowych.

  • 48 %

    masy kakaowej zawiera gorzka czekolada.

Czekoladowa strona wina

Przez długi czas uważano, że czekolada i wino nie pasują do siebie. Przyznajmy: rzadko spotyka się harmonijne połączenia wytrawnego, świeżego białego wina z delikatnością i słodyczą czekolady. Problemem w tej kombinacji jest kwasowość owocowa w winie, która w tym zestawieniu wydaje się zbyt ostra i nieharmonijna.

Prawdziwi mistrzowie uwodzenia

Jednak połączenie czekolady z delikatnością i bogactwem słodkiego wina, takiego jak Beerenauslese czy nawet Trockenbeerenauslese, jest naprawdę uwodzicielskie. Również czerwone wina są mile widziane jako towarzysze czekolady. Zasadniczo obowiązuje zasada: im słodsza czekolada, tym słodsze i łagodniejsze pod względem kwasowości powinno być wino, aby zachować delikatną równowagę.

Mała wskazówka od czekoladnika Eberharda Schella: Najpierw należy spróbować wina w czystej postaci. Następnie pozwolić czekoladzie rozpuścić się w ustach i ponownie skosztować wina. Potem: po prostu delektować się! Kolejny łyk wina wzmacnia doznania smakowe.

Całkowicie mleczna czy ciemna czekolada?

 

Mleczna czekolada zachwyca swoim delikatnym smakiem i łagodną słodyczą. Mleczne czekolady z zawartością kakao od 32 do 49 procent doskonale harmonizują z mocnymi  białymi winami z rodziny burgundzkich, ale także z łagodnym Riesling Auslese.Wina powinny być kremowe i delikatne, z subtelną kwasowością i delikatnymi nutami owocowymi. W przypadku wina czerwonego, odpowiednie są odmiany takie jak Lemberger, Cabernet Sauvignon lub Merlot. Mają one niewiele garbników i tanin, ale często charakteryzują się lekką nutą wanilii.

Szlachetne gorzkie czekolady z zawartością kakao od 55 do 75 procent tworzą wspaniałe połączenie z owocowymi winami, które mają trochę cukru resztkowego. Słodkie wina i owocowe czerwone wina chętnie łączą się ze szlachetnymi gorzkimi czekoladami, zwłaszcza jeśli zawierają owoce.

Miłośnicy ciemnych odmian czekolady o zawartości kakao do 85 procent preferują partnerstwo z gęstymi, wyrazistymi czerwonymi winami z gładkimi, ale wyraźnie wyczuwalnymi taninami: wytrawne Dornfelder i Lemberger, dojrzewające w barriques lub drewnianych beczkach, tworzą wspaniałą równowagę z ciemną czekoladą.

Można pomyśleć o „ślubie marzeń w bieli”, gdy pozwala się białej czekoladzie rozpuścić na języku razem z delikatnym Rieslingiem Eiswein. Harmonijne połączenie powstaje tutaj dzięki słodyczy i subtelnemu wyrazowi zarówno w winie, jak i w czekoladzie.

Brak problemów przy wyborze partnera

Niezależnie od tego, czy to mleczna, gorzka czy z orzechami: bukietowe odmiany wina pasują prawie do każdej czekolady. Należą do nich przede wszystkim Traminer, Muskateller i Scheurebe.

“Bukietowe odmiany, takie jak Traminer, Muskateller i Scheurebe, w połączeniu z odpowiednią czekoladą osiągają najwyższe walory smakowe” – mówi mistrz cukiernictwa Eberhard Schell z manufaktury czekolady Schell w Gundelsheim w Wirtembergii.

W jaki sposób wino uzyskuje czekoladowy smak?

Aromaty czekolady powstają - podobnie jak nuty wanilii czy tytoniu - często podczas dojrzewania wina w beczkach barrique. Odpowiedzialne za to są m.in. aromaty tostowe, które powstają podczas opiekania drewna i przypominają prażone ziarna kakaowca.

Więcej pomysłów na przepisy

z jabłkami Medaliony wieprzowe

z jabłkami

  • 8 Stück Schweinemedaillons
  • 500 Gramm Bandnudeln
  • 2 große Äpfel
  • 200 ml Sahne
  • 10 Blättchen frischer Salbei
  • 4 Zweige frischer Thymian
  • nach Geschmack Zucker
  • 3 EL Calvados
  • 1 EL Öl
  • zum Abschmecken Salz & Pfeffer

Pieprzyć i solić medaliony z obu stron. Oskubać tymianek, pokroić szałwię w cienkie paski i obtoczyć medaliony w ziołach. Smażyć mięso na patelni z niewielką ilością oleju z obu stron, niezbyt gorące, aż zacznie się zabarwiać. Zdejmij z patelni i umieść na rozgrzanej blasze w piekarniku w temperaturze 100°C, aż będzie ugotowane.

 

Ugotuj tagliatelle al dente i trzymaj w cieple.

 

W międzyczasie obrać jabłka i pokroić w plasterki o szerokości ok. 1,5 cm. Podgrzej patelnię z mięsem i dodaj plasterki jabłka. Po około pół minuty posyp jabłka 1 łyżeczką cukru i pozwól im się skarmelizować. Po minucie zdeglasować plasterki jabłka dużą ilością Calvadosu i flambirować. Dodaj śmietanę i dopraw solą i pieprzem.

 

Wyjmij filet z piekarnika. Dodaj soki mięsne z naczynia do sosu i podawaj filety z tagliatelle, plasterkami jabłka i sosem jabłkowym Calvados.

<p

  • Riesling (trocken)

"Zielony sos frankfurcki" Quiche z ziołami

"Zielony sos frankfurcki"

  • 200 Gramm Mehl
  • 100 Gramm Butter
  • je 1 Bund Kräuter für Frankfurter Grüne Sauce (Petersilie, Kresse, Kerbel, Borretsch, Sauerampfer, Schnittlauch, Pimpernelle)
  • 100 - 125 Gramm Schwarzwälder Schinken
  • 7 ganze Eier
  • 125 ml Sahne
  • 100 Gramm Frischkäse
  • 1 EL Zitronensaft
  • nach Geschmack Salz & Pfeffer

Zagnieść mąkę i masło z 4 łyżkami wody i łyżeczką soli na gładkie ciasto. Wyłóż nim formę i pozostaw do ostygnięcia na 30 minut.

 

Ugotuj na twardo 4 jajka. Umyj, osusz i drobno posiekaj zioła z zielonego sosu frankfurckiego. Pokrój szynkę na cienkie plasterki i rozłóż na spodzie ciasta. Ugotowane na twardo jajka pokroić na małe kawałki i rozłożyć na wierzchu.

i rozłożyć na wierzchu. Wymieszać 3 jajka, śmietanę i świeży ser, doprawić 1 łyżką soku z cytryny, solą i pieprzem, a następnie dodać zioła. Rozłóż mieszaninę na spodzie ciasta.

 

Piec w temperaturze 180 stopni C (gaz oznaczony 4) na środkowej półce piekarnika przez około 30 minut.

  • Riesling (trocken)

z dynią i sosem z białego wina Makaron z dynią i sosem z białego wina

z dynią i sosem z białego wina

  • 750 Gramm Butternut-Kürbis(se)
  • 3 kleine Zwiebeln
  • 2 Zehen Knoblauch
  • 1 Becher Crème fraîche
  • 250 ml trockener Weißwein
  • 500 ml Gemüsebrühe
  • 25 Gramm Parmesan oder ähnlicher Hartkäse
  • 400 Gramm Spaghetti oder andere Nudeln
  • nach Geschmack Salz, Pfeffer, Zucker
  • 4 EL Kürbiskerne, evtl. gehackt
  • nach Belieben Muskat, Thymian

Smażyć czosnek i cebulę do zeszklenia. Dynię pokroić w kostkę i dodać, doprawić pieprzem i cukrem. Gdy kostki będą jeszcze twarde, wlej białe wino i bulion warzywny. Kontynuuj gotowanie, aż dynia będzie twarda.

 

W międzyczasie ugotuj i odcedź makaron.

 

Dodaj tymianek, gałkę muszkatołową, sól i crème fraîche do gotującej się dyni, doprowadź do wrzenia i zagęść. Dodać parmezan i doprawić do smaku. Możesz również pokruszyć pokrojoną w kostkę dynię, aby sos był słodszy.

 

Ułóż makaron na talerzach i polej sosem dyniowym.

Posypać pestkami dyni.

  • Scheurebe (trocken)

z kozim serem Sałatka z cukinią i kurkami

z kozim serem

  • 2 całe cukinie
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 mała szalotka
  • 300 g kurek
  • 1 szczypta mielonej papryki
  • 1 opakowanie rukoli
  • po 1/2 pęczka trybuli i natki pietruszki
  • po łyżki oleju orzechowego i rzepakowego
  • 4 krążki sera koziego
  • 1 szczypta cukru
  • wg. uznania soli i pieprzu

Sałatka:

Cukinie umyć i pokroić w cienkie plasterki. Umieścić w misce i wymieszać z oliwą.

 

Rozgrzać patelnię grillową i smażyć cukinie partiami na złoty kolor. Doprawić solą i pieprzem, przełożyć do miski.

 

Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Kurki oczyścić, w razie potrzeby umyć i osuszyć. W zależności od wielkości, w razie potrzeby przekroić na pół.

 

Dressing:

Umyć zioła, osuszyć. Oskubać liście, zmiksować na drobno z obydwoma rodzajami oliwy i octem w blenderze lub blenderem ręcznym. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Polać cukinię z kurkami i luźno wymieszać z rukolą. Ułożyć na talerzach, posypać kozim serem.

  • Weissburgunder/Pinot Blanc (trocken)