Manufaktura wina Walporzheim

Walporzheim nad rzeką Ahr to malownicze miejsce na północy Nadrenii-Palatynatu. Uprawa winorośli i handel winem zawsze były najważniejszymi czynnikami gospodarczymi. W czasach napoleońskich lokalne wino było wykorzystywane do produkcji wina musującego, które stało się bestsellerem w Anglii jako "Sparkling Wine from Walporzheim". Jako dzielnica i przedmieście miasta Bad Neuenahr-Ahrweiler, Walporzheim jest nadal bardzo popularne wśród koneserów wina i smakoszy.

Weinmanufaktur Walporzheim jest centralnym punktem posiadłości, która powstała w 2009 roku w wyniku połączenia dwóch najstarszych spółdzielni winiarskich na świecie, Winzergenossenschaft Walporzheim, założonej w 1871 roku i Winzergenossenschaft Mayschoß-Altenahr, założonej w 1868 roku. Wspólnota uprawia 150 hektarów winorośli. Czerwone odmiany winorośli, zwłaszcza Pinot Noir i Pinot, są znakami rozpoznawczymi spółdzielni. Winorośl produkuje również najlepsze wina Portugieser, Regent i Domina. Ofertę uzupełnia kilka białych, blanc de noir i białych win, głównie z winnic Altenahr i Mayschoß.

W przyszłości nowo utworzona linia win manufaktury będzie sprzedawana wyłącznie klientom prywatnym, gastronomii i klasycznemu handlowi specjalistycznemu we własnym jasnym i nowoczesnym sklepie z winami.

Wszystkie wina są winifikowane przez Rolfa Münster w Mayschoß, który rozpoczął tu pracę w 1988 roku jako piwniczny mistrz i od tego czasu otrzymał liczne nagrody i wyróżnienia za swoją wiedzę. Szczególnie atrakcyjne są różne oferty degustacji wina - czy to podczas wędrówki z przewodnikiem wzdłuż 35-kilometrowego szlaku czerwonego wina, podczas wycieczki po winnicach na wzgórzach wokół Walporzheim, czy też podczas imprez tematycznych, takich jak "Czekolada i wino", gdzie wyśmienite wina i słodycze są podawane wraz z wyśmienitymi winami.

Wybór nagród i wyróżnień, które manufaktura zdobyła w ostatnich latach: W konkursie degustacyjnym "Najlepsze spółdzielnie winiarskie roku 2016" dla regionu uprawy winorośli Ahr, firma zajęła pierwsze miejsce w magazynie dla smakoszy "Selection", a także w teście wydajności niemieckich spółdzielni winiarskich w magazynie branżowym "Weinwirtschaft".

Wśród win, wytrawne Ahr-Rivaner 2014 otrzymało dodatkową Złotą Nagrodę w konkursie DLG German Wine Awards, podczas gdy wytrawne Pinot Noir "R" 2012 zajęło trzecie miejsce w kategorii Pinot Noir w konkursie 2015 German Red Wine Award w magazynie "Vinum".

Zaleca się wizytę w restauracji "Vinetum", która została otwarta w 2009 roku. Gospodarz Gary Grimminger i jego rodzina serwują wyśmienite dania i wina z manufaktury. Najbardziej relaksującym miejscem do siedzenia przy pięknej pogodzie jest winnica, śródziemnomorski dziedziniec restauracji, między drzewami oliwnymi i oleandrami.

&Czasy otwarcia

Poniedziałek do piątku od 9:00 – 18:00

Soboty, niedziele i święta od 10:00 - 18:00

Kontakt