Poncz
Poncz to orzeźwiający napój z wina lub wina musującego z dodatkiem owoców lub ziół.
Fakty
-
3-5
składników
-
18.
stulecie
-
50s
lata
Przygotowanie
Przy tym owocowym napoju naprawdę trudno coś zepsuć – pod warunkiem, że pamięta się o kilku prostych zasadach:
- Im mniej składników, tym łatwiej przygotować poncz.
- Poncz jest tak dobry, jak wino lub wino musujące użyte do jego przygotowania. Niemieckie wina jakościowe, lekkie kabinety i owocowe Winzersekty są doskonałym wyborem.
- Używaj tylko świeżych i w pełni dojrzałych owoców.
- Obierz i pokrój owoce ostrożnie – nie miażdż ich.
- Aby owoce rozwinęły pełnię aromatu, lekko je posyp cukrem lub zamarynuj w likierze winogronowym. Jeśli preferujesz słodki poncz, użyj słodkich win.
- Wino musujące i wodę mineralną - dobrze schłodzone - dodaj dopiero tuż przed podaniem, aby poncz jak najdłużej musował.
- Odpowiednia temperatura ponczu to około 5-8°C, czyli nieco chłodniejsza niż normalna temperatura serwowania wina.
- Nie dodawaj kostek lodu bezpośrednio do ponczu. To rozwodni napój. Najlepiej umieścić miskę z ponczem w większej misce wypełnionej pokruszonym lodem.
I jeszcze jedno: gdy poncz się kończy, nie dolewaj go. Lepiej podać dobre wino po zakończeniu ponczu.
Historia
Napój z wina i owoców zawdzięcza swoją nazwę angielskiemu słowu bowl (miska). Brytyjscy oficerowie kolonialni mieli być “wynalazcami” tej specjalnej mieszanki: jako środek wzmacniający i przeciw nudzie, w Indiach kazali swoim służącym przygotowywać napój z co najmniej pięciu składników, który następnie podawano w dużej misie.
Z Brytyjczykami w XVIII wieku rozpoczął się triumfalny marsz ponczu do Europy: początkowo zarezerwowany dla arystokracji, wkrótce stał się popularnym napojem również w kręgach mieszczańskich. Od ulubionego napoju wyższych sfer w ubiegłym wieku, poncz stał się hitem imprez lat 50. - i dziś ponownie zyskuje na popularności jako orzeźwiający i świeżo-owocowy napój.
Skąd pochodzi nazwa poncz?
Nazwa poncz pochodzi od ang. słowa punch, które to z kolei zostało zapożyczone z perskiego słowa „pancza”, oznaczającego „pięć”.
Odmiany
Więcej pomysłów na przepisy
z winami półwytrawnymi Zupa Flädle
z winami półwytrawnymi
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 Liter rosołu
- 150 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- według uznania Skórka z boczku do posmarowania patelni
- dodatkowo szczypta soli
Z mąki, mleka, jajek i szczypty soli przygotować gładkie, niezbyt gęste ciasto na na naleśniki. Rozgrzać ciężką patelnię na dużym ogniu, posmarować tłuszczem, wlać niewielką porcję ciasta, pozostawić do rozprowadzenia i usmażyć cienkie naleśniki (flädle).
Pozostaw naleśniki do ostygnięcia, przekrój na pół i pokrój w cienkie paski.
Umieścić w klarownym, bardzo gorącym wywarze mięsnym i natychmiast podawać.
- Trollinger (halbtrocken & feinherb)
z makaronem wstążki Coq au Riesling
z makaronem wstążki
- 1 sztuka Kura
- 0,4 litra Riesling
- 0,2 litra Śmietanka
- 1 mała szklanka Koniak
- 2 sztuki Cebula szalotka
- 1 sztuka Czosnek
- 1 sztuka Żółtko
- 1/2 wiązki Pietruszka
- 1 łyżka stołowa Mąką
- 50 gram Masło
- 1 łyżka stołowa Oliwa z oliwek
- nach Belieben Salz & Pfeffer
Pokrój kurczaka. Rozgrzej ok. 50 g masła z 2 łyżkami oliwy z oliwek na dużej patelni i usmaż kawałki kurczaka na jasnobrązowy kolor (bez pokrywki). Dopraw lekko solą.
Szalotki, czosnek i pietrzuszkę drobno posiekaj i dodaj wszystko do mięsa. Smaż krótko pod nakrytą patelnią. Wlej koniak do mięsa i ustaw duży płomień. Zdeglazuj z 1/3 litra Rieslinga i pozostaw na wolnym ogniu przez pół godziny. W razie potrzeby dodać trochę więcej wina i duś przez kolejne 10 minut.
Wyjmij kawałki kurczaka i przez krótki czas trzymaj w cieple. Wymieszaj 1 łyżkę mąki z 1 żółtkiem i śmietaną, a następnie dodaj do sosu. Dopraw solą i pieprzem. Włóż kawałki kurczaka z powrotem na patelnię i podaj danie.
Dobrze komponuje się z makaronem tagliatelle.
Wariant: dodaj podsmażone 150 g świeżych grzybów na 50 g masła.
- Riesling (trocken)
z białym winem Zupa kalafiorowa
z białym winem
- 3 sztuki Cebula szalotka
- 500 gram Kalafior
- 20 gram Masło
- 1 łyżeczka Nasiona kopru włoskiego
- 50 ml Białe wino
- 800 ml Bulion
- 100 ml Bita śmietana
- szczypta Cukier
- do smaku Sól i pieprz
Cebulę szalotkę pokrój w plasterki.
Kalafior umyj i posiekaj.
Roztop masło na patelni i przez 3 minuty podsmażaj na średnim ogniu szalotki z nasionami kopru włoskiego, aż staną się bezbarwne. Dodaj kalafior, smaż przez 2 minuty, dopraw solą i cukrem.
Zalej białym winem, doprowadź do wrzenia i zalej bulionem warzywnym z bitą śmietaną. Duś na małym ogniu przez 20 minut.
Zblenduj, a jeśli to konieczne, dodaj bulion, tak aby osiągnąć pożądaną konsystencję.
Podawaj skropione oliwą z oliwek.
- Silvaner (trocken)
z grzybami leśnymi Zupa krem z ziemniaków
z grzybami leśnymi
- 300 Gramm geschälte Kartoffeln
- 100 Gramm Wurzelgemüse
- 100 Gramm Waldpilze
- 1 ganze Zwiebel
- 1 ganze Knoblauchzehe
- 30 Gramm Speckwürfel
- 40 Gramm Margarine
- 750 ml Brühe
- 200 ml Sahne
- 1 Zweig Thymian
- nach Belieben Petersilie, Butter, Salz, Pfeffer, Muskat
Warzywa korzeniowe oczyścić, umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę i ząbek czosnku pokroić w drobną kostkę, a tymianek drobno posiekać. Podsmaż pokrojony w kostkę boczek z margaryną na patelni, aż lekko się zrumieni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, warzywa korzeniowe i tymianek. Podsmaż, dodaj bulion i gotuj przez 2 minuty.
Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, dodać do zupy i gotować przez kolejne 5 minut, dodać śmietanę, doprawić do smaku. Grzyby oczyścić, umyć, posiekać i podsmażyć na patelni z masłem. Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki i polać zupę podczas serwowania.
- Riesling (trocken)
- Riesling (halbtrocken & feinherb)
Wydarzenia
-
winetasting in our winery - cheese & wine
Mainz-Hechtsheim
-
Frühlings-Weinverkostung
Bergtheim
-
winetasting in our winery - blind tasting
Mainz-Hechtsheim