Poncz

Poncz to orzeźwiający napój z wina lub wina musującego z dodatkiem owoców lub ziół.

Fakty

  • 3-5

    składników

  • 18.

    stulecie

  • 50s

    lata

Przygotowanie

Przy tym owocowym napoju naprawdę trudno coś zepsuć – pod warunkiem, że pamięta się o kilku prostych zasadach:

  • Im mniej składników, tym łatwiej przygotować poncz.
  • Poncz jest tak dobry, jak wino lub wino musujące użyte do jego przygotowania. Niemieckie wina jakościowe, lekkie kabinety i owocowe Winzersekty są doskonałym wyborem.
  • Używaj tylko świeżych i w pełni dojrzałych owoców.
  • Obierz i pokrój owoce ostrożnie – nie miażdż ich.
  • Aby owoce rozwinęły pełnię aromatu, lekko je posyp cukrem lub zamarynuj w likierze winogronowym. Jeśli preferujesz słodki poncz, użyj słodkich win.
  • Wino musujące i wodę mineralną - dobrze schłodzone - dodaj dopiero tuż przed podaniem, aby poncz jak najdłużej musował.
  • Odpowiednia temperatura ponczu to około 5-8°C, czyli nieco chłodniejsza niż normalna temperatura serwowania wina.
  • Nie dodawaj kostek lodu bezpośrednio do ponczu. To rozwodni napój. Najlepiej umieścić miskę z ponczem w większej misce wypełnionej pokruszonym lodem.

I jeszcze jedno: gdy poncz się kończy, nie dolewaj go. Lepiej podać dobre wino po zakończeniu ponczu.

Historia

Napój z wina i owoców zawdzięcza swoją nazwę angielskiemu słowu bowl (miska). Brytyjscy oficerowie kolonialni mieli być “wynalazcami” tej specjalnej mieszanki: jako środek wzmacniający i przeciw nudzie, w Indiach kazali swoim służącym przygotowywać napój z co najmniej pięciu składników, który następnie podawano w dużej misie.

Z Brytyjczykami w XVIII wieku rozpoczął się triumfalny marsz ponczu do Europy: początkowo zarezerwowany dla arystokracji, wkrótce stał się popularnym napojem również w kręgach mieszczańskich. Od ulubionego napoju wyższych sfer w ubiegłym wieku, poncz stał się hitem imprez lat 50. - i dziś ponownie zyskuje na popularności jako orzeźwiający i świeżo-owocowy napój.

Skąd pochodzi nazwa poncz?

Nazwa poncz pochodzi od ang. słowa punch, które to z kolei zostało zapożyczone z perskiego słowa „pancza”, oznaczającego „pięć”.

Więcej pomysłów na przepisy

z winami półwytrawnymi Zupa Flädle

z winami półwytrawnymi

  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 Liter rosołu
  • 150 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • według uznania Skórka z boczku do posmarowania patelni
  • dodatkowo szczypta soli

Z mąki, mleka, jajek i szczypty soli przygotować gładkie, niezbyt gęste ciasto na na naleśniki. Rozgrzać ciężką patelnię na dużym ogniu, posmarować tłuszczem, wlać niewielką porcję ciasta, pozostawić do rozprowadzenia i usmażyć cienkie naleśniki (flädle).

 

Pozostaw naleśniki do ostygnięcia, przekrój na pół i pokrój w cienkie paski.

 

Umieścić w klarownym, bardzo gorącym wywarze mięsnym i natychmiast podawać.

  • Trollinger (halbtrocken & feinherb)

z makaronem wstążki Coq au Riesling

z makaronem wstążki

  • 1 sztuka Kura
  • 0,4 litra Riesling
  • 0,2 litra Śmietanka
  • 1 mała szklanka Koniak
  • 2 sztuki Cebula szalotka
  • 1 sztuka Czosnek
  • 1 sztuka Żółtko
  • 1/2 wiązki Pietruszka
  • 1 łyżka stołowa Mąką
  • 50 gram Masło
  • 1 łyżka stołowa Oliwa z oliwek
  • nach Belieben Salz & Pfeffer

Pokrój kurczaka. Rozgrzej ok. 50 g masła z 2 łyżkami oliwy z oliwek na dużej patelni i usmaż kawałki kurczaka na jasnobrązowy kolor (bez pokrywki). Dopraw lekko solą.

 

Szalotki, czosnek i pietrzuszkę drobno posiekaj i dodaj wszystko do mięsa. Smaż krótko pod nakrytą patelnią. Wlej koniak do mięsa i ustaw duży płomień. Zdeglazuj z 1/3 litra Rieslinga i pozostaw na wolnym ogniu przez pół godziny. W razie potrzeby dodać trochę więcej wina i duś przez kolejne 10 minut.

 

Wyjmij kawałki kurczaka i przez krótki czas trzymaj w cieple. Wymieszaj 1 łyżkę mąki z 1 żółtkiem i śmietaną, a następnie dodaj do sosu. Dopraw solą i pieprzem. Włóż kawałki kurczaka z powrotem na patelnię i podaj danie.

 

Dobrze komponuje się z makaronem tagliatelle.

 

Wariant: dodaj podsmażone 150 g świeżych grzybów na 50 g masła.

  • Riesling (trocken)

z białym winem Zupa kalafiorowa

z białym winem

  • 3 sztuki Cebula szalotka
  • 500 gram Kalafior
  • 20 gram Masło
  • 1 łyżeczka Nasiona kopru włoskiego
  • 50 ml Białe wino
  • 800 ml Bulion
  • 100 ml Bita śmietana
  • szczypta Cukier
  • do smaku Sól i pieprz

Cebulę szalotkę pokrój w plasterki.

 

Kalafior umyj i posiekaj.

 

Roztop masło na patelni i przez 3 minuty podsmażaj na średnim ogniu szalotki z nasionami kopru włoskiego, aż staną się bezbarwne. Dodaj kalafior, smaż przez 2 minuty, dopraw solą i cukrem.

 

Zalej białym winem, doprowadź do wrzenia i zalej bulionem warzywnym z bitą śmietaną. Duś na małym ogniu przez 20 minut.

 

Zblenduj, a jeśli to konieczne, dodaj bulion, tak aby osiągnąć pożądaną konsystencję.

 

Podawaj skropione oliwą z oliwek.

  • Silvaner (trocken)

z grzybami leśnymi Zupa krem z ziemniaków

z grzybami leśnymi

  • 300 Gramm geschälte Kartoffeln
  • 100 Gramm Wurzelgemüse
  • 100 Gramm Waldpilze
  • 1 ganze Zwiebel
  • 1 ganze Knoblauchzehe
  • 30 Gramm Speckwürfel
  • 40 Gramm Margarine
  • 750 ml Brühe
  • 200 ml Sahne
  • 1 Zweig Thymian
  • nach Belieben Petersilie, Butter, Salz, Pfeffer, Muskat

Warzywa korzeniowe oczyścić, umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę i ząbek czosnku pokroić w drobną kostkę, a tymianek drobno posiekać. Podsmaż pokrojony w kostkę boczek z margaryną na patelni, aż lekko się zrumieni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, warzywa korzeniowe i tymianek. Podsmaż, dodaj bulion i gotuj przez 2 minuty.


Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, dodać do zupy i gotować przez kolejne 5 minut, dodać śmietanę, doprawić do smaku. Grzyby oczyścić, umyć, posiekać i podsmażyć na patelni z masłem. Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki i polać zupę podczas serwowania.

  • Riesling (trocken)
  • Riesling (halbtrocken & feinherb)