Wino musujące
Sylwester, bankiet czy brunch, uroczysta kolacja – trudno wyobrazić sobie, by świetowane takich okazji mogło obejść się bez strzelających korków od szampana.
Fakty
-
8 - 10°
temperatura picia
-
3,5
barów co najmniej
-
9 miesięcy
fermentacja w butelce
-
0-3 g/l
Zawartość cukru resztkowego w "brut natur"
Niemcy są mistrzami świata w piciu win musujących. Dlatego też wiele winnic na stałe wprowadziło Winzersekta do swojej oferty.
Produkcja
Klasyczna fermentacja w butelce: w toku produkcji sekta najpierw dodaje się do wina bazowego cukier i specjalny rodzaj drożdży zdolnych wytrzymać duże ciśnienie. Potem następuje wtórna fermentacja, podczas której wytwarza się CO2 - to właśnie on kryje się w charakterystycznych bąbelkach szlachetnego trunku. Ciśnienie wywierane przez kwas węglowy musi przekraczać 3,5 bara i może osiągnąć nawet 6 barów. W oryginalnej metodzie produkcji win musujących, tzw. metodzie szampańskiej (franc. Méthode champenoise), podobnie jak w klasycznej fermentacji w butelkach, druga fermentacja odbywa się gdy wino znajduje się już w butelkach.
W ciemnej i chłodnej piwnicy wzbogacone cukrem i drożdżami wino leżakuje i dojrzewa przez co najmniej 9 miesięcy, a nierzadko przez lata. Następnie butelki umieszczane są do góry dnem w specjalnych drewnianych stojakach. Przez okres czterech tygodni butelki codziennie się obraca nadając im jednocześnie coraz bardziej pionową pozycję. Pod koniec tego pracochłonnego procesu wszystkie drożdże zbierają się w szyjkach butelek. Po zakończeniu wtórnej fermentacji szyjki butelek są poddawane zamrożeniu przy użyciu różnych substancji (np. suchy lód, ciekły azot) i osad drożdżowy jest usuwany z nich w postaci zamrożonej. Po odkorkowaniu osad wylatuje pod wpływem ciśnienia wytworzonego w butelce przez kwas węglowy. Na określenie czynności usuwania osadu drożdżowego z butelek używa się fachowego terminu „degorżacja”.
Ponieważ nazwa metody szampańskiej jest od wielu lat zarezerwowana wyłącznie dla oryginalnych szampanów powstających we francuskim regionie Szampania, metodę stosowaną w Niemczech do wytwarzania sektów określa się mianem „tradycyjnej” lub „klasycznej fermentacji w butelkach”.
Poziomy smakowe Winzersekta:
Oznaczenia smakowe sekta są inaczej regulowane przez niemieckie ustawodawstwo niż w przypadku zwykłych win, ponieważ naturalny dwutlenek węgla osłabia percepcję słodyczy w winie musującym. Z tego powodu zawartość cukru resztkowego w wytrawnym Winzersekcie jest znacznie większa niż w zwykłym winie wytrawnym.
- brut nature (bardzo wytrawne): 0-3 g/l
- extra brut (wytrawne): 0-6 g/l
- brut (wytrawne lub półwytrawne): 0-12 g/l
- extra dry (półwytrawne): 12-17 g/l
- dry (lekko słodkie): 17-32 g/l
- semi-dry (półsłodkie): 32-50 g/l
- mild (słodkie): ponad 50 g/l
Nie wszystko, co musuje, to wino musujące.
Schaumwein to ogólne określenie win musujących, czyli musujących z perlage, o minimalnym ciśnieniu 3 barów.
Wino musujące to wino musujące, którego kwas węglowy jest wytwarzany podczas fermentacji i generuje co najmniej 3,5 bara ciśnienia wewnętrznego.
Perlwein , wino perliste, ma mniejsze ciśnienie, dwutlenek węgla może być również dodany. Dobre wina musujące są świeże, lekkie, letnie i owocowe oraz stosunkowo niedrogie, ponieważ nie podlegają podatkowi od win musujących.
Secco to nowoczesna nazwa modnych win musujących.
Crémant można nazwać niemieckie wina musujące, które spełniają określone specyfikacje dotyczące odmian winogron, zbiorów i fermentacji.
22-stronicowa broszura o winach musujących w języku niemieckim i angielskim zawiera informacje o tym, czym charakteryzują się niemieckie wina musujące, zawiera przydatne wskazówki dotyczące serwisu i krótką historię: jest ona dostępna w sklepie internetowym DWI - podobnie jak wiele przydatnych akcesoriów do wina, takich jak korek do butelki wina musującego.
Który region winiarski jako pierwszy wprowadził wino musujące na rynek?
Rheinhessen wprowadziło na rynek pierwsze wina musujące w Niemczech ponad 25 lat temu.
Odmiany
Szparagi doskonale harmonizują z Silvanerem Pieczone szparagi z czosnkiem niedźwiedzim i makaronem wstążki
Pieczone szparagi z czosnkiem niedźwiedzim i makaronem wstążki doskonale komponują się z Silvanerem.
- 1kg weißer Spargel
- 1kg grüner Spargel
- 200g Butter
- 1 TL Zucker
- 2-4 EL Walnussöl
- 600g Tagliatelle
- 1 Prise Salz und Pfeffer
- 200 ml Schlagsahne
- 1 Spritzer Zitronensaft
- 8 Bärlauchblätter
Przygotowanie:
Obierz szparagi (zielone szparagi tylko w dolnej jednej trzeciej), odetnij końce. Przeciąć każdą włócznię wzdłuż na pół i przeciąć połówki na pół.
Pokrój połówki na kawałki o długości 3,5 cm.
Podgrzać masło na dużej patelni, dodać cukier. Krótko karmelizować. Dodać oliwę i szparagi i gotować na średnim ogniu przez ok. 10 minut, aż będą al dente, od czasu do czasu mieszając.
<p
<p>W międzyczasie ugotuj tagliatelle we wrzącej osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente.
Wlej śmietanę do szparagów i zredukuj do uzyskania kremowej konsystencji. Dopraw szparagi solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
<p
<p>Przepłukać makaron, odcedzić i wymieszać ze szparagami. Dymkę pokroić w paski i dodać do makaronu.
<p
<p>Zalecane wino:
Silvaner Spätlese wytrawne
- Silvaner (trocken)
z wytrawnym winem musującym Deser z wina musującego i limonki
z wytrawnym winem musującym
- 300ml Winzersekt
- 4 Limetten
- 100g Zucker
- 30g Speisestärke
- 100g Butterkekse
- 50g ungesalzene Butter
- 2 Eiweiße
- 50g grieschicher Joghurt
- 150g Schlagsahne
Wlać wino musujące i cukier do rondla. Schłodzić pozostałe wino musujące. Umyć 1 limonkę gorącą wodą i drobno zetrzeć skórkę. Przekrój limonkę i 2 inne limonki na pół, wyciśnij sok i wymieszaj z mąką kukurydzianą. Wlać wszystko na patelnię i krótko zagotować. Zdjąć patelnię z ognia i schłodzić krem w lodówce.
Wsypać kruche herbatniki do torebki do zamrażania, zmiażdżyć wałkiem do ciasta i umieścić w misce. Roztopić masło na patelni, wlać pokruszone kruche herbatniki, dodać szczyptę soli i dobrze wymieszać. Pozostawić na chwilę do ostygnięcia, podzielić na pół do dużych kieliszków do wina i mocno docisnąć.
Pokroić limonkę na plasterki. Ubić białka z solą na sztywną pianę. Wmieszać jogurt do schłodzonego szampana i kremu limonkowego. Śmietanę ubić na sztywno i dodawać kolejno do schłodzonego kremu razem z ubitymi białkami. Rozłóż połowę na kieliszkach do wina, dodaj kolejną warstwę kruchych ciasteczek i zakończ warstwą kremu. Udekorować plasterkami limonki i wlać pozostałe wino musujące. Wznieś toast i delektuj się!
- Riesling (trocken)
- Weissburgunder/Pinot Blanc (trocken)
z grzybami leśnymi Zupa krem z ziemniaków
z grzybami leśnymi
- 300 Gramm geschälte Kartoffeln
- 100 Gramm Wurzelgemüse
- 100 Gramm Waldpilze
- 1 ganze Zwiebel
- 1 ganze Knoblauchzehe
- 30 Gramm Speckwürfel
- 40 Gramm Margarine
- 750 ml Brühe
- 200 ml Sahne
- 1 Zweig Thymian
- nach Belieben Petersilie, Butter, Salz, Pfeffer, Muskat
Warzywa korzeniowe oczyścić, umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę i ząbek czosnku pokroić w drobną kostkę, a tymianek drobno posiekać. Podsmaż pokrojony w kostkę boczek z margaryną na patelni, aż lekko się zrumieni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, warzywa korzeniowe i tymianek. Podsmaż, dodaj bulion i gotuj przez 2 minuty.
Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, dodać do zupy i gotować przez kolejne 5 minut, dodać śmietanę, doprawić do smaku. Grzyby oczyścić, umyć, posiekać i podsmażyć na patelni z masłem. Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki i polać zupę podczas serwowania.
- Riesling (trocken)
- Riesling (halbtrocken & feinherb)
z winami półwytrawnymi Zupa Flädle (cienkie naleśniki w rosole)
z winami półwytrawnymi
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 litr rosołu
- 150 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- według uznania Skórka z boczku do posmarowania patelni
- dodatkowo szczypta soli
Z mąki, mleka, jajek i szczypty soli przygotuj gładkie, nie za gęste ciasto na naleśniki. Rozgrzej mocno dużą, ciężką patelnię. Natłuść skórką z boczku. Na gorącą patelnię wlej niewielką ilość ciasta i rozprowadź je równomiernie, tworząc cienki naleśnik. Smaż na złoty kolor z obu stron.
Gotowe naleśniki (Flädle) odstaw do ostygnięcia, następnie przetnij je na pół i pokrój w cienkie paski.
Umieść przygotowane paski naleśników w bardzo gorącym, klarownym bulionie mięsnym i podawaj od razu.
- Trollinger (halbtrocken & feinherb)
Teaser
Winiarnie w okolicy
-
Weingut August Eser
Oestrich-Winkel-Oestrich
-
Winery Dax -Vinotheque
Ernst
-
Genossenschaftskellerei Heilbronn eG
Heilbronn