Kategorie smakowe
Kategorie smakowe są ważną wskazówką przy zakupie wina.
Fakty
-
9
Wino może zawierać maksymalnie dziewięć gramów cukru resztkowego, jeśli ma być sprzedawane jako "wytrawne".
-
50
50 procent wszystkich niemieckich win jakościowych i z wyróżnikiem jest wytrawnych
Istnieją cztery różne kategorie wina:
Wytrawne to określenie dla win, które są prawie całkowicie lub całkowicie przetworzone, czyli takich, które zawierają maksymalnie 4 g/l cukru resztkowego. Prawo zezwala na oznaczenie „wytrawne” również dla win z zawartością cukru resztkowego do 9 g/l, pod warunkiem że całkowita kwasowość jest niższa najwyżej o 2 gramy. W 2022 roku połowa wszystkich niemieckich win jakościowych i z wyróżnikiem była sprzedawana jako wytrawna.
Półwytrawne wina mogą zawierać do 12 g cukru resztkowego na litr, lub do 18 g/l, jeśli zawartość cukru resztkowego nie przekracza kwasowości o więcej niż 10 g. Często na etykietach win można znaleźć również określenie „feinherb”. To oznaczenie smaku nie jest prawnie zdefiniowane, ale zazwyczaj odnosi się do win półwytrawnych lub lekko słodkich.
Półsłodkie wina mają zawartość cukru resztkowego, która przekracza wartości ustalone dla win półwytrawnych, ale nie przekracza 45 g/l.
Słodkie to wina, które zawierają więcej niż 45 g/l cukru resztkowego.
Jak powstaje słodycz w winie?
Gdy fermentacja zostanie przerwana wskutek schłodzenia zanim cały cukier zostanie zamieniony w alkohol, wino zachowuje swoją naturalną słodycz resztkową.
Teaser
Wydarzenia
-
winetasting in our winery - cheese & wine
Mainz-Hechtsheim
-
winetasting in our winery - blind tasting
Mainz-Hechtsheim