Rodzaje wina
Istnieją trzy rodzaje wina, które są definiowane przez ich kolory.
Fakty
-
13 %
wszystkich win jakościowych w Niemczech stanowią wina różowe (2022r.)
-
70.752 ha
powierzchnia upraw białych odmian winorośli (2022 r)
Prawo winiarskie rozróżnia trzy rodzaje win jakościowych: białe, czerwone i różowe. Rodzaj wina, który powstanie z winogron, zależy również od sposobu ich przetwarzania. Niezależnie od rodzaju wina, po zbiorach winogrona są zazwyczaj najpierw odszypułkowane, czyli oddzielane od łodyg, a następnie miażdżone, co tworzy tzw. moszcz. W przypadku produkcji białego wina, moszcz jest od razu, lub po krótkim czasie, wyciskany.
Natomiast przy produkcji wina czerwonego moszcz jest przed wyciskaniem najpierw fermentowany lub krótko podgrzewany, co powoduje uwalnianie się barwników ze skórek winogron. Jeśli moszcz z czerwonych winogron pozostawi się na kilka godzin lub na całą noc przed wyciskaniem, tylko niewielka ilość barwników ze skórek przenika do soku i powstaje wino różowe.
Nie każde różowe wino jest jednak oznaczane jako „Rosé”. Na etykietach można także spotkać termin „Weißherbst”, który oznacza różowe wino zawsze pochodzące z jednej, określonej odmiany winogron. Rotling to szczególny rodzaj różowego wina, który powstaje poprzez wspólne tłoczenie winogron czerwonych i białych. Znanymi przykładami Rotlinga są Badisch Rotgold oraz Württemberger Schillerwein.
Czy istnieją specjalne odmiany winogron do produkcji win różowych?
Nie, w zasadzie wszystkie odmiany czerwonych winogron nadają się do produkcji wina różowego.
Teaser
Wydarzenia
-
winetasting in our winery - cheese & wine
Mainz-Hechtsheim
-
Frühlings-Weinverkostung
Bergtheim
-
winetasting in our winery - blind tasting
Mainz-Hechtsheim