Szlachetne słodkie specjały

Gdy główne zbiory winogron zostaną pomyślnie zakończone, można zaobserwować, że na niektórych obszarach pojedyncze winnice nie zostały jeszcze zebrane.

Gdy główne zbiory winogron zostaną pomyślnie zakończone, można zaobserwować, że na niektórych obszarach pojedyncze winnice nie zostały jeszcze zebrane. Przy sprzyjającej jesiennej pogodzietam winogrona nadal dojrzewają i w naturalny sposób codziennie zwiększają swoją zawartość cukru.

odczas powstawania win z kategorii Beerenauslese lub Trockenbeerenauslese szczególnie pomocny jest jeden grzyb, zwany szlachetną pleśnią, czyli Botrytis Cinerea. Gdy winogrona są jesienią bardzo dojrzałe, a dodatkowo panują wilgotne i stosunkowo ciepłe warunki, ten grzyb atakuje owoce, sprawiając, że skórka staje się porowata, a same winogrona wysychają na kształt rodzynek. Woda w owocu odparowuje, pozostawiając niezwykle słodki sok, z którego powstają bardzo słodkie wina. Drożdże w winie nie są w stanie przetworzyć całego naturalnego cukru, dlatego wina te zazwyczaj zawierają bardzo mało alkoholu. W zależności od tego, jak słodkie były winogrona podczas zbiorów, powstają z nich wina  typu Auslese, Beerenauslese lub Trockenbeerenauslese.

 

 

 

 

4o

Jak drogie są wina Trockenbeerenauslese?

Wina Trockenbeerenauslese są bardzo rzadkie, być może nawet rzadsze niż wina lodowe, a przez to bardzo drogie. Najdroższe wina Trockenbeerenauslese z ostatnich lat były sprzedawane na aukcjach za znacznie ponad 1000 euro za butelkę.