Smaki wina

Przyjemność płynąca z picia wina jest nie tylko na języku, ale przede wszystkim w nosie.

Delektowanie się winem odbywa się nie tylko na języku, ale przede wszystkim w nosie.
Język pozwala nam odczuwać cztery smaki: słodki, kwaśny, gorzki i słony. Natomiast nosem możemy wyczuć ponad tysiąc zapachów. Podczas degustacji wina istotną rolę odgrywają więc zarówno zmysł smaku, jak i przede wszystkim zmysł węchu. Podczas smakowania wina substancje aromatyczne przedostają się do powietrza, którym oddychamy, a podczas wydechu trafiają do nosa. To właśnie wtedy decyduje się, czy wino smakuje na przykład owocowo, czy raczej kwiatowo. Aby optymalnie opisać aromaty wina, można skorzystać z koła aromatów wina. Dzieli się ono na siedem segmentów, które opisują zapach, oraz jeden segment dla wrażenia smakowego. Zapach jest najpierw ogólnie określany (wewnętrzny krąg), a następnie bardziej szczegółowo opisany.

Czy wybór drożdży może wpływać na późniejszy aromat wina?

Tak, jeśli winiarz decyduje się na czyste drożdże - tj. nie pozwala swoim winom fermentować spontanicznie - ma do wyboru niezliczone szczepy drożdży. Obecnie istnieją specjalne drożdże do win czerwonych i białych, ale także takie, które są przeznaczone do podkreślania aromatów poszczególnych odmian winogron.