Przechowywanie wina

Do przechowywania wina najlepsza jest chłodna, wilgotna i ciemna piwnica. Średnia temperatura 10-12°C jest idealna do przechowywania wina.

Najlepszym miejscem do przechowywania wina jest chłodna, wilgotna i ciemna piwnica. Idealna temperatura do przechowywania wina wynosi od 10 do 12°C. W mieszkaniu sprawdzi się także chłodne miejsce, w którym temperatura nie zmienia się zbytnio, na przykład sypialnia.

Zasada jest prosta: im wyższa temperatura otoczenia, tym szybciej dojrzewa wino. Stałe temperatury powyżej 20°C są zdecydowanie nieodpowiednie. Należy także unikać silnych zapachów i światła. Wina zamknięte korkiem, przeznaczone do długiego przechowywania, powinny być przechowywane w pozycji leżącej, aby korek nie wysechł i nie skurczył się. Wina zamknięte korkiem, które są przeznaczone do szybszej konsumpcji, mogą być przechowywane w pozycji stojącej przez okres 1-2 lat. Wina z plastikowym korkiem, zakrętką, kapslem lub zamknięciem szklanym można bez obaw przechowywać w pozycji stojącej..

OOgólnie można powiedzieć, że im wyższa zawartość alkoholu, kwasowości i - w przypadku czerwonego wina - garbników, tym dłuższy okres trwałości wina. Szlachetne specjalności, takie jak Trockenbeerenauslese lub wina lodowe, które nie mają zbyt niskiej zawartości alkoholu, mogą być przechowywane przez 20 lat lub dłużej.

Wysokiej jakości czerwone wina o wysokiej zawartości tanin i alkoholu na poziomie 13% obj. lub więcej mogą być również przechowywane przez dziesięciolecia, zwłaszcza jeśli dojrzewały również w beczkach typu barrique. Podstawowe jakościowe wina wytrawne powinny zostać wypite w ciągu 3 lat.

W przedziale premium, 5-10 lat nie stanowi problemu dla win wytrawnych. Wino musujące najlepiej smakuje świeże. Winzersekt mogą być również przechowywane przez 2-3 lata. Różowe i białe wina smakują najlepiej, gdy są pite młode, więc nie powinny być przechowywane dłużej niż 1-2 lata.

Z którego wieku pochodzi najstarsze na świecie wino w stanie płynnym?

Najstarsze wino w formie płynnej pochodzi z IV wieku. Butelka została odkryta w grobie w 1867 roku i obecnie można ją oglądać w Muzeum Historycznym Palatynatu w Speyer.