Degustacja wina

Degustacja wina, próbowanie smaków i opisywanie wrażeń - to sztuka, której można się nauczyć!

Fakty

  • 9 - 11° C

    to idealna temperatura do picia dla młodych, lekkich białych win

  • 16 - 18° C

    są idealne dla dojrzałych, pełnych czerwonych win

Najpierw przyglądamy się klarowności i barwie wina w kieliszku. Dają one wskazówki dotyczące stanu i dojrzałości wina.

Przez zakręcenie kieliszkiem wino uwalnia swoje bukiety. Smak wina rozwija się w różnych miejscach w ustach. Dlatego wino się siorbie, aby je nasycić powietrzem. Tylko w ten sposób można wychwycić wszystkie niuanse.

Aby nie przeciążyć zmysłu smaku podczas degustacji win, zaleca się stopniowe zwiększanie intensywności: lekkie przed ciężkimi, wytrawne przed słodkimi, młode przed starszymi.

Podczas degustacji wina należy zapewnić mu odpowiednią temperaturę: białe wino należy schłodzić do 7-8°C, czerwone wino najlepiej podawać w temperaturze około 16°C. Do otwierania najlepiej nadaje się korkociąg z dużymi spiralami, który uchwyci korek, nie pozostawiając w winie jego okruchów. Białe wina powinny być otwierane tuż przed podaniem, natomiast czerwone wcześniej. Aby rozpoznać zapach i aromat wina, kieliszki powinny być napełnione tylko do połowy.

Dla osób dbających o dokładną temperaturę, można kierować się następującymi zaleceniami:

  • Młode, lekkie białe wina np. Riesling Kabinett 9-11°C
  • Dojrzałe, pełne wina białe, np. Weissburgunder Spätlese 11- 13 °C
  • Wina różowe, np. Weissherbst 9 - 13°C
  • Młode, lekkie wina czerwone, np. Portugieser lub Trollinger 14 - 16°C
  • Dojrzałe, pełne czerwone wina, np. Spätburgunder Spätlese 16 -18°C
  • Bogate i bardzo taniczne wina czerwone, np. barrique 18 - 20°C

Pomocne akcesoria do degustacji win, takie koło aromatyczne, nóż kelnerski i wiele innych można znaleźć w sklepie internetowym DWI.

Co to znaczy, że wino tworzy "witraże" podczas wirowania w kieliszku?

Tak zwane witraże dostarczają informacji o lepkości, a tym samym stężeniu różnych składników w winie. Im wyższa lepkość, tym więcej smug powstaje podczas wirowania - witraże.