W wielu regionach rozpoczęły się zbiory winogron na Federweißer
W tym tygodniu w wielu niemieckich regionach uprawy winorośli zbieranie winogron na produkcję wina Federweißer nabiera tempa. Jak poinformował Niemiecki Instytut Wina (DWI) na początku zbiorów w Badenii, stopień dojrzałości winogron jest już dość zaawansowany, a winogrona w całym kraju są w doskonałym stanie.
Konsumenci mogą więc cieszyć się bardzo aromatycznym i owocowym winem Federweißer z lokalnych regionów.
Brak rozległych szkód
W tym roku winiarze uniknęli jak dotąd większych katastrof pogodowych. Jedynie lokalne gradobicie spowodowało w niektórych regionach częściowo znaczne szkody w winnicach. Susza na początku lata spowodowała silny stres, zwłaszcza w młodszych winnicach, ale dzięki obfitym opadom w lipcu winorośle mogły się ponownie zregenerować.
Szybkie dojrzewanie
Dzięki napełnionym zbiornikom wodnym i wysokim temperaturom w pełni lata proces dojrzewania winogron przebiega obecnie bardzo szybko. Zbiory winogron na potrzeby produkcji wina musującego planowane są także w sierpniu i na początku września płynnie przejdą w zbiory wczesnych odmian winorośli do produkcji wina. Później dojrzewający Riesling prawdopodobnie będzie gotowy do zbioru od połowy września.
Pożądana sucha pogoda
Pogoda w nadchodzących tygodniach będzie decydująca dla dalszego przebiegu zbiorów i dojrzewania. Jeśli podczas okresu zbiorów utrzyma się w miarę sucha aura, obecnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby rocznik 2025 był wysokiej jakości.
Dodatkowe informacje
Osoby do kontaktu
-
Ernst Büscher
Pressesprecher