Tysiąc i jeden smaków

Niemiecki riesling i kuchnia turecka to połączenie, które z początku wydaje się dość odważne - dopóki się go nie spróbuje!

Cytaty

Niemiecki riesling i kuchnia turecka brzmią na początku jak nieco śmiałe połączenie - dopóki się ich nie spróbuje! Wtedy zdajesz sobie sprawę, jak dobrze te smaki się uzupełniają i wzbogacają. Różnorodność inspiruje, a mało kto wie o tym tak dobrze jak ja! Urodziłam się w Turcji i 20 lat temu wyszłam za mąż za niemieckiego winiarza. Od tego czasu mieszkam z nim i dwójką naszych dzieci w naszej winnicy w Rheingau.

Na początku oczywiście nie zawsze było łatwo, ponieważ nasze osobowości i nasze spojrzenie na sprawy były często zupełnie inne i najpierw musieliśmy dostosować się do kulturowej przeprawy. Tymczasem nie wyobrażam sobie nic lepszego. Doskonale połączyłem moje dwa światy. Moja turecka ojczyzna dała mi entuzjazm dla przypraw, smaków i kuchni.

Świat wina otworzył się przede mną dzięki mojemu mężowi i mojej niemieckiej ojczyźnie. W winiarni mogę przeżyć obie te rzeczy w najlepszy możliwy sposób - zwłaszcza w naszej własnej tawernie. Gotuję tam tureckie potrawy z mojej ojczyzny dla naszych gości i prowadzę kursy gotowania pod hasłem "Przyjdź ugotować tureckie jedzenie" - oczywiście zawsze w połączeniu z najnowszymi kreacjami winiarskimi mojego męża. Dzięki moim umiejętnościom kulinarnym wpłynęłam już na jego produkcję: jego Riesling feinherb jest teraz często kupowany jako dodatek do dań orientalnych. To zrozumiałe! Niemiecki i irlandzki jest i pozostanie po prostu najlepszym połączeniem.

Kontakt