Ciężar moszczu
Ciężar moszczu mówi wiele o spodziewanej jakości wina.
Fakty
-
83 bis 100 °Oe
Mindestmostgewicht für eine Auslese
-
110 bis 128 °Oe
Mindestmostgwicht für Eiswein je nach Anbaugebiet
Ciężar moszczu mówi wiele o spodziewanej jakości wina. Mierzy się go w stopniach Oechsle (skrót °Oe). Jest on oparty na gęstości moszczu i jest mierzony za pomocą wagi moszczowej lub skalibrowanego refraktometru. Ciężar moszczu to stosunek wagi jednego litra moszczu do jednego litra wody (w temperaturze 20°C). W pierwszej linii ciężar moszczu zależny jest od zawartości cukru. Z tego można obliczyć maksymalną możliwą zawartość alkoholu. W dojrzałych owocach, których skórka została perforowana przez szlachetną pleśń Botrytis cinerea, woda paruje w słoneczne dni. Powoduje to dalsze zagęszczenie istniejącej zawartości cukru. Im wyższy ciężar moszczu, tym wyższa jakość lub poziom jakości (wyróżnik) późniejszego wina. W 13 niemieckich regionach winiarskich obowiązują różne minimalne ciężary moszczu dla poszczególnych odmian winorośli.
Nach wem ist die Bezeichnung Oechsle benannt?
Der Begriff Oechsle (abgekürzt °Oe) geht auf den Württemberger Apotheker und Mechaniker Ferdinand Oechsle zurück, der im Jahr 1836 die heute noch gebräuchliche Mostwaage erfunden hat.