Klimat i pogoda

Warunki klimatyczne i pogodowe

Niemcy to jeden z najbardziej na północ wysuniętych regionów winiarskich na świecie. To, że uprawa winorośli jest tu w ogóle możliwa, niemieccy winiarze zawdzięczają wpływowi ciepłego prądu zatokowego, który czyni klimat Europy Zachodniej nieco bardziej korzystnym.

Pomimo tego nie można porównać tutejszego klimatu z klimatem śródziemnomorskim: słońce świeci krócej, okres w którym nie ma mrozów jest także krótszy, a w lecie jest tu więcej opadów niż w południowych regionach winiarskich. Takie czynniki klimatyczne mają szczególny wpływ na uprawę winorośli. Naturalnie jeden rok nie jest równy drugiemu. Uprawa winorośli w dużym stopniu zależy od pogody i warunków klimatycznych podczas całego roku. Dlatego też można łatwo zrozumieć, że wina, w zależności od rocznika, mogą bardzo różnić się co do ilości i jakości. 



Wymogi klimatyczne

Oto minimalne wymogi klimatyczne winorośli: 

    * 1300 godzin słonecznych w roku 

    * przeciętna temperatura na poziomie przynajmniej 15° Celsjusza podczas kwitnienia krzewów oraz

    * 18° Celsjusza w okresie wegetacji

      suma rocznych opadów na minimalnym poziomie od 400 do 500 mm

Czy zmiany klimatyczne mają wpływ na uprawę winorośli w Niemczech?

Zmiany klimatyczne stawiają przed niemieckimi winiarzami coraz to nowe wyzwania, wraz ze zmieniającymi się co roku ekstremalnymi warunkami pogodowymi. I tak na przykład w 2006 roku nie odbył się w ogóle zbiór owoców zmrożonych, potrzebnych do produkcji wina klasy Eiswein, ze względu na zbyt łagodny klimat, a w 2007 roku okres kwitnienia rozpoczął się tak wcześnie, jak nigdy dotąd. Podsumowując, niemieccy winiarze, tu na północnym krańcu światowych obszarów uprawy winorośli, korzystają na podwyższonych temperaturach letnich ostatnich lat, pod warunkiem, że takie nieprzyjazne wyjątki, jak susza w roku 2003 nie staną się regułą. Od dawna nie ma już niebezpieczeństwa, że późno dojrzewające odmiany nie osiągną optymalnego stopnia dojrzałości. Niemieccy winiarze, uprawiający przeważnie tradycyjne odmiany, powinni spodziewać się w najbliższej przyszłości sukcesów.