Spätburgunder

Feigen in Spätburgunder-Sabayon

WEINTIPP: edelsüße Spät- oder Auslese vom Spät- oder auch Grauburgunder więcej

Odmiany czerwone

Spätburgunder

Klasyk dla najbardziej wymagających

Spätburgunder czy Pinot Noir jest dla win czerwonych tym, czym Riesling pod względem jakości jest dla win białych: winem odpowiadającym najbardziej wygórowanym potrzebom.

Uprawa

Ta szlachetna i bardzo stara odmiana wymaga szczególnej troskliwości oraz ma wysokie wymagania co do gleby oraz klimatu.  Najlepiej udaję się w tzw. Rieslinglagen, a więc w najlepszych siedliskach. Jeżeli warunku wzrostu są dobre, krzewy pną się do góry i nagradzają wysiłek winiarzy najpiękniejszymi czerwonymi winami świata.

Znaczenie

W Niemczech Spätburgunder zajmuje 11,8 tysięcy ha powierzchni uprawnej, co stanowi ponad dziesięć procent całkowitej powierzchni winnic niemieckich. Zarówno winiarze jak i konsumenci coraz bardziej faworyzują tę odmianę. Od początków lat 90 powierzchnia przeznaczona pod uprawę Spätburgundera wzrosła o ponad 3 tysiące ha. Większość winorośli Spätburgundera znajduje się w Badenii (prawie 5,6 tysięcy ha) – z głównym ośrodkiem w okolicy Kaiserstuhl – oraz w Palatynacie (prawie 1,6 tysiąca ha). Oprócz tego Hesja Nadreńska  (1,4 tysiąca ha)  Wirtembergia ( 1, 3 tysiąca ha)  a także Rheingau (400 ha) i region Ahr z ponad 300 ha należą do ważnych obszarów uprawy Spätburgundera. W dziesięciu regionach winiarskich Spätburgunder zaliczany jest do odmian kategorii „Classic”.

Odmiany czerwone

Spätburgunder

Klasyk dla najbardziej wymagających

Spätburgunder czy Pinot Noir jest dla win czerwonych tym, czym Riesling pod względem jakości jest dla win białych: winem odpowiadającym najbardziej wygórowanym potrzebom.



 Winifikacja i smak

Z odmiany tej powstaje przede wszystkim wytrawne wino czerwone, częściowo także i o pewnej zawartości cukru resztkowego. Od czasu do czasu z odmiany tej powstają wina różowe a także i musujące. Jeżeli winogrona wytłoczy się zaraz po ich zebraniu, można z jasnego moszczu wyprodukować „Blanc de Noirs”, białe wino z ciemnych winogron. Wielu producentów pozostawia lepsze gatunkowo partie do dojrzewania w małych beczkach typu barrique.


Historia

Odmiana Spätburgunder czyli Pinot Noir należy do rodziny szczepów burgundzkich, która jako jedne z pierwszych były uprawiane w Europie Środkowej. Karol Gruby sprowadził tę odmianę w roku 884 nad Jezioro Bodeńskie. W XIII wieku posadzono ją w regionie Rheingau. W XVI wieku przypuszczalnie była także w Palatynacie. W XVIII wieku prawdopodobnie sprowadzono ją z Burgundii nad rzekę Ahr. Prawdziwy przełom nastąpił 150 lat temu wraz ze zwiększeniem produkcji wina musującego. Aby zaspokoić rosnące potrzeby, zakładano winnice wyłącznie z odmianami burgundzkimi. Dla określenia tej odmiany używa się równolegle nazwy „Pinot Noir” a w niektórych częściach Badenii także określenia „Klevner”.