Schwarzriesling

Odmiany czerwone 

Schwarzriesling

Owocowy aromat, delikatna struktura 

Schwarzriesling  jest szczególnie popularny wśród wirtemberczyków. Przy stole jest on ciekawą alternatywą dla Spätburgundera.


Historia

Trzeba przyznać, że nazwa Schwarzriesling pozwala myśleć, ze jest on powiązany z Rieslingiem. Ale jedyne, co łączy te dwa szczepy to późny okres dojrzewania i kształt owoców. Schwarzriesling pochodzi z rodziny Burgundów. Jest on mutacją Niebieskiego Spätburgundera (Blauer Spätburgunder), którą uprawia się już od wieków. Niemieckim synonimem Schwarzrieslinga jest Müllerrebe. Nazwa Müllrebe (Müller-młynarz) wzięła się od białych włosków rosnących na liściach i łodygach winorośli, które przez to wyglądają jakby był na nich mączny nalot. Francuzi mówią na ten szczep „Pinot Meunier“. Winiarze w Heilbronn i Weinsberg ulepszyli szczep i tym samym przyczynili się do jego rozprzestrzenienia. 


Spożycie

Szczególnie w Wirtembergii, ale nie tylko tam, Schwarzriesling z litrowej butelki jest chętnie pity podczas wieczornych spotkań. Wyraźniejsze wina tego szczepu nadają się idealnie do dań z wieprzowiny lub baraniny, ale również do łagodnych serów. Często można go podawać jako alternatywę do Spätburgundera.