Silvaner


Odmiany białe 

Grüner Silvaner

Wino beczkowe i towarzyszące posiłkom

Z winogron Silvanera powstają raczej neutralne wina o łagodnej kwasowości, poza tym można spotkać mocniejsze warianty pasujące do wyrazistej kuchni regionalnej a także delikatne wina do posiłków.


Uprawa

Silvaner ma wyższe wymagania względem gleby niż Riesling. Nie zadowoli się on suchym czy kamienistym podłożem. Silvaner jest wrażliwy na mrozy zimowe, które często są troską frankońskich winiarzy. Może on dostarczyć wysokich plonów, nadających się do produkcji nieskomplikowanych win na co dzień czy też win eksportowych jak Liebfraumilch. Z drugiej strony, przy odpowiednim ograniczeniu plonu, może on dać wina z wyróżnikiem dobrej i najwyższej jakości. Wina klasy Beerenauslese i Trockenbeerenauslese zdobywają poważne nagrody w klasyfikacji DLG (Niemieckiego Towarzystwa Rolniczego).

Uprawa

Silvaner ma wyższe wymagania względem gleby niż Riesling. Nie zadowoli się on suchym czy kamienistym podłożem. Silvaner jest wrażliwy na mrozy zimowe, które często są troską frankońskich winiarzy. Może on dostarczyć wysokich plonów, nadających się do produkcji nieskomplikowanych win na co dzień czy też win eksportowych jak Liebfraumilch. Z drugiej strony, przy odpowiednim ograniczeniu plonu, może on dać wina z wyróżnikiem dobrej i najwyższej jakości. Wina klasy Beerenauslese i Trockenbeerenauslese zdobywają poważne nagrody w klasyfikacji DLG (Niemieckiego Towarzystwa Rolniczego).

Silvaner-Traube

Bärlauch-Silvaner-Cappucino

WEINTIPP: Rheinhessen Silvaner RS oder Silvaner Classic weiterlesen

Uprawa

Silvaner ma wyższe wymagania względem gleby niż Riesling. Nie zadowoli się on suchym czy kamienistym podłożem. Silvaner jest wrażliwy na mrozy zimowe, które często są troską frankońskich winiarzy. Może on dostarczyć wysokich plonów, nadających się do produkcji nieskomplikowanych win na co dzień czy też win eksportowych jak Liebfraumilch. Z drugiej strony, przy odpowiednim ograniczeniu plonu, może on dać wina z wyróżnikiem dobrej i najwyższej jakości. Wina klasy Beerenauslese i Trockenbeerenauslese zdobywają poważne nagrody w klasyfikacji DLG (Niemieckiego Towarzystwa Rolniczego).

Winifikacja i smak

Silvaner w winnicach, które nie są narażone na mróz, jest odmianą o wysokich plonach i średnim czasie dojrzewania. Daje raczej neutralne wina o łagodniejszej kwasowości niż np. Riesling. Wina z tej odmiany są przeważnie bardzo jasne, mają delikatny aromat o nutach ziemistych i są średnio zbudowane. Często możemy określić je jako „soczyste”, „pełne” czy „masywne”, zwłaszcza wtedy, gdy krzewy rosną na ciężkich glebach. Winifikacja przebiega przeważnie w zbiornikach ze stali szlachetnej, a w przypadku win klasy Spätlese czy Auslese częściowo w (małych) beczkach drewnianych.


Historia

Za kraj pochodzenia uznajemy raczej Austrię, niż Rumunię, na którą mogłoby wskazywać pokrewieństwo brzmieniowe nazwy z regionem Transylwanii. Takie pochodzenie nie byłoby jednak możliwe – Silvaner nie przetrzymałby tamtejszych mroźnych zim. Potwierdzono, że w roku 1665 opat cysterski Alberich Degen z frankońskiego Steigerwaldu sprowadził tę odmianę do Niemiec. Z Frankonii zawędrowała ona do innych regionów winiarskich, na przykład na tereny dzisiejszej Hesji Nadreńskiej, do Palatynatu czy nad rzekę Nahe. Katoliccy winiarze nazywali Silvanera jeszcze przed kilkoma dziesięcioleciami Frankończykiem, natomiast ewangeliccy winiarze Austriakiem. Na marginesie – w szwajcarskim kantonie Valais odmiana ta nosi nazwę Johannisberger a w Alzacji Sylvaner.

 

Znaczenie

Na początku XIX wieku Silvaner rozpoczął podbój kolejnych obszarów. Odsunął w cień stare odmiany o niższej jakości, ale i także odmiany Gutedel i Elbling, na przykład w Palatynacie. W efekcie w połowie dwudziestego wieku Silvaner był uznawany za najważniejszą niemiecką odmianę: ponad połowę krzewów winorośli stanowiły krzewy Silvanera. Ciągła redukcja uprawy w ostatnich dziesięcioleciach, zwłaszcza na korzyść odmiany Müller-Thurgau doprowadziła do spadku jego udziału w powierzchni uprawnej do 5 procent w chwili obecnej. Wydaje się, że pozycja Silvanera ustabilizuje się na tym poziomie i przy powierzchni uprawy wynoszącej 5300 ha. Zwłaszcza w Hesji Nadreńskiej odmiana ta przeżywa pewien renesans. Regionalny „Rheinhessen Silvaner” uprawiany jest na 2500 ha. Do tego dochodzi 1250 ha Silvanera we Frankonii a w Palatynacie 900 ha. Poza tym jeszcze nad rzeką Nahe uprawia się go na około 300 ha. Także i badeńska gmina winiarska Ihringen jest szczególnie związana z Silvanerem.