Riesling

Odmiany białe 

Riesling

Wielki klasyk

Riesling uprawiany jest we wszystkich niemieckich regionach winiarskich i zajmuje ponad 23 tysięcy ha powierzchni uprawnej. Jest najlepszym przedstawicielem niemieckiej kultury wina. 


Uprawa 

Riesling jest odmianą powoli dojrzewającą, której charakterystycznym elementem jest owocowa kwasowość. Dlatego też można go uprawiać w regionach północnych, gdzie może w pełni dojrzeć w późnym jesiennym słońcu. Ma najwyższe wymagania co do położenia (energia), ale skromne wymagania glebowe. W zależności od miejsca (rodzaju podłoża i mikroklimatu) może dać zróżnicowane wina. Optymalne warunki dla Rieslinga znajdziemy na winnicach położonych na kumulujących ciepło kamienistych stokach usytuowanych wzdłuż dolin rzecznych.

Znaczenie

Riesling uprawiany jest we wszystkich niemieckich regionach winiarskich i zajmuje 22,8 tysięcy ha, co stanowi około 20 procent całkowitej powierzchni uprawy winorośli. Tym samym w ostatnim dwudziestoleciu powierzchnia uprawy Rieslinga zwiększyła się o 5 tysięcy ha i przed kilku laty zajął on znów pierwsze miejsce w rankingu najbardziej popularnych odmian, wyprzedzając odmianę Müller-Thurgau. Na ten wynik składają się powierzchnie winnic we wszystkich regionach winiarskich, ale jednak w różnym zakresie. W Rheingau uprawa Rieslinga zajmuje 2420 ha, co stanowi prawie 80% powierzchni uprawnej w tym regionie. Oprócz tego do najważniejszych producentów Rieslinga należą winnice nad Mozelą (5200 ha), w Palatynacie (5600 ha), Hesji Nadreńskiej (4000 ha), Wirtembergii (2100 ha), Badenii (1100 ha) a także w regionie Nahe (1100 ha). W jedenastu z trzynastu niemieckich regionów winiarskich Riesling zaliczany jest do odmian kategorii „Classic”. 

Riesling-Trauben

Winifikacja i smak

Wybór Rieslingów jest bardzo szeroki i obejmuje wszystkie poziomy jakościowe oraz kierunki smakowe. Częściowo Rieslingi dojrzewają w tradycyjnych Barczak drewnianych. Obok nieskomplikowanych win na co dzień, mamy szeroki wybór win jakościowych z wyróżnikiem. Na wyższych szczeblach jakościowych częściej znajdziemy wina z zawartością cukru resztkowego bądź wina szlachetnie słodkie, jednak także wiele win jakościowych lub klasy Kabinett (szczególnie w północnych regionach winiarskich) charakteryzuje się delikatną słodyczą, która ma zrównoważyć wysoką kwasowość. „Typowy” Riesling ma barwę jasnożółtą, przechodzącą w zielonkawo-żółtą, nos zdominowany jest przez brzoskwinię lub jabłko, na podniebieniu czujemy rasową kwasowość. W przypadku Rieslingów uprawianych na glebach o podłożu łupkowym mówi się o mineralnej nucie, w niektórych winach możemy wyczuć zapach krzemienia, te pochodzące ze starszych winnic często zawierają interesującą nutę benzyny. Jego naturalna kwasowość stanowi dobry potencjał do produkcji wina musującego. I dlatego też u wielu producentów znajdziemy jakościowe wina musujące wyprodukowane w danej winnicy, tzw. Winzersekt. Szlachetne wina słodkie klasy Beerenauslese czy też Eiswein, czyli wina lodowe należą do najczęściej sprzedawanych niemieckich win także i na międzynarodowym rynku. Rieslingi należy pić najwcześniej rok o zbiorach, wiele z nich osiąga swoje optymalne stadium rozwoju dopiero po kilku latach. Czas przechowywania win o najlepszej jakości jest bez mała nieograniczony.