Chardonnay

Odmiany białe 

Chardonnay

Popularny na całym świecie

Chardonnay to jedna z najbardziej popularnych odmian na świecie.  Także w Niemczech uprawia się jej coraz więcej. Wina te nadają się na wiele okazji.



Jak smakuje najlepiej

Jako, że Chardonnay oferowany jest w wielu wariantach, od świeżego wina jakościowego, do mocnych, wytrawnych win klasy Auslese, ma zastosowanie przy wielu okazjach. Lekkie, młode wina dobrze towarzyszą daniom rybnym i owocom morza, mocniejsze wina z wyraźnie zaznaczona beczką pasują zarówno do pieczystego, jak i do mocnego sera.

Hühnerfrikassee "Berliner Art"

Die Frikasseesauce ist cremig, der Spargel liefert deutliche Säure. Mittelkräftige, trockene Spätlesen von Chardonnay bieten vergleichbare Komponenten. weiterlesen


Uprawa

Chardonnay ma podobnie wysokie wymagania co do położenia winnicy jak Weißburgunder czy Riesling. Niekorzystne są dla niego skrajne siedliska. Najlepiej udaje się na głębokich, wapiennych i ciepłych podłożach. Chardonnay jest mrozoodporny, niezbyt podatny na choroby, jedynie cienkie skórki jagód ułatwiają powstawanie pleśni. Krzewy sadzi się w dużych odstępach od siebie. Wysokie krzewy poprawiają kondycję kwiecia. Na jesieni Chardonnay, podobnie jak Weißburgunder, dojrzewa bardzo późno i można go zbierać na krótko przed Rieslingiem. Waga moszczu mierzona w skali Oechsle jest na poziomie Weißburgundera, a przy niskich plonach nawet nieco większa. Kwasowość osiąga w winnicach o odpowiednim położeniu przyjemny poziom.

Znaczenie

Chardonnay jest jedną z najbardziej popularnych odmian na świecie. Spotkać ją można właściwie we wszystkich krajach produkujących wino a jej powierzchnia uprawna na świecie dorównuje prawie powierzchni, która zajmuje Riesling. Także i w Niemczech uprawa Chardonnay powoli ale stopniowo się upowszechnia. Co roku powierzchnia uprawna zwiększa się o 50 do 100 ha, a obecnie Chardonnay zajmuje prawie 1100 ha, co stanowi około jednego procenta całkowitej powierzchni niemieckich winnic. Z dużym powodzeniem sadzi się ją w tych regionach, które tradycyjnie wyróżniają się procentowo znaczącym udziałem szczepów burgundzkich (np. u podnóża Kaiserstuhl w Badenii czy też na Południowym Szlaku Winnym w Palatynacie).     

Winifikacja i smak

Większość tych win jest wytrawna. Oprócz winifikacji w zbiornikach ze stali szlachetnej, szeroko rozpowszechnione jest także użycie beczek typu barrique. Nadaje się do tego jednakże jedynie wysokiej jakości wino. Z wariantów świeżych i owocowych produkuje się także wina musujące. Aromat melonów, owoców egzotycznych, przejrzałego agrestu bądź też nie całkiem dojrzałych jabłek jest typowy dla Chardonnay. Wina lepszej klasy mają często wysoką zawartość alkoholu i ekstraktu, są mocno zbudowane i długie. Jeżeli winifikacja przebiegała w małych beczkach dębowych, pierwotne aromaty owocowe uzupełniane są aromatami drewna.