Odmiany białe

Odmiany czerwone

Moda na czerwone odmiany jest obecna we wszystkich regionach winiarskich. Najwięcej wina czerwonego produkuje się obecnie w dwóch największych niemieckich regionach winiarskich, w Hesji Nadreńskiej i w Palatynacie. Można zauważyć także i inne tendencje – producenci skłaniają się ku szczepom burgundzkim, a odmiany klasyczne przeżywają renesans. I tak na czele odmian czerwonych stoi Spätburgunder. Odmiany klasyczne, takie jak Portugieser, Schwarzriesling, Lemberger czy Saint Laurent nadal odgrywają znaczącą rolę. Na dobre zagościły w winnicach także i nowsze odmiany, jak Dornfelder czy Regent. 

Tutaj znajdą Państwo opisy najważniejszych odmian czerwonych uprawianych w Niemczech.


Białe odmiany winorośli

W Niemczech uprawia się prawie 140 odmian, ale jedynie około dwóch tuzinów odmian ma poważne znaczenie rynkowe, przede wszystkim Riesling oraz Müller-Thurgau zwany również Rivanerem. Zajmują one ponad jedną trzecią ze 100 tysięcy hektarów winnic.

Niemieckie obszary uprawy winorośli rozciągają się od Łaby aż do Jeziora Bodeńskiego, produkuje się na nich w 64 procentach wino białe a w 36 procentach wino czerwone. Są regiony, takie jak obszar Mosel-Saar-Ruwer, gdzie uprawia się prawie wyłącznie winogrona białe. Położone na południu regiony, takie jak np. Wirtembergia czy Badenia, mogą pochwalić się znaczącą tradycją produkcji wina czerwonego, natomiast położony na północy region Ahr, w którym winiarze tradycyjnie zajmują się produkcja wina czerwonego należy do wyjątków. 

Na naszej stronie znajdą Państwo przegląd białych odmian.


Odmiany białe

Riesling

Riesling uprawiany jest we wszystkich niemieckich regionach winiarskich i zajmuje ponad 23 tysięcy ha powierzchni uprawnej. Jest najlepszym przedstawicielem niemieckiej kultury wina. czytaj więcej

Odmiany białe

Müller-Thurgau (Rivaner)

Te nieskomplikowane wina są smakowo przystępne. Przeważnie są to młode, lekkie i świeże wina na co dzień. czytaj więcej

Odmiany białe

Grüner Silvaner

Z winogron Silvanera powstają raczej neutralne wina o łagodnej kwasowości, poza tym można spotkać mocniejsze warianty pasujące do wyrazistej kuchni regionalnej a także delikatne wina do posiłków. czytaj więcej


Odmiany białe

Kerner

Odmianę "Kerner" wyhodowano w 1929 z krzyżówki czerwonego Trollinger i białego Rieslinga. czytaj więcej

Odmiany białe

Weißburgunder

Z eleganckiego Weißburgundera produkuje się wina wytrawne, o świeżej kwasowości i delikatnie wyczuwalnych nutach owocowych, które są doskonałymi winami do posiłków, ale sprawdzają się także jako lekkie wina letnie. czytaj więcej

Odmiany białe

Grauburgunder

Grauburgundery to przeważnie wina wytrawne, średnio zbudowane i o podkreślonej kwasowości, podczas gdy Ruländer to często wino treściwe o wyraźnie zaznaczonej słodyczy. czytaj więcej


Odmiany białe

Bacchus

Bacchus jest krzyżówką hybrydy (Silvaner x Riesling) z odmianą Müller-Thurgau wyhodowaną w Instytucie Hodowli Winorośli Geilweilerhof w Siebeldingen. czytaj więcej

Odmiany białe

Scheurebe

Wyraźny bukiet przypomina czarną porzeczkę, brzoskwinię bądź dojrzałą gruszkę. Wina Scheurebe to doskonałe uzupełnienie aromatycznych i pikantnych potraw, począwszy od przystawek, a skończywszy na deserach. czytaj więcej

Odmiany białe

Gutedel

Szczególny urok tych win ma związek z neutralnym smakiem tej odmiany. Dzięki temu każde z win jest odbiciem charakteru danego terroir. czytaj więcej


Odmiany białe

Faberrebe

Ta odmiana z Alzey jest krzyżówką Weißer Burgunder i Müller-Thurgau. czytaj więcej

Odmiany białe

Huxelrebe

Szlachetny, elegancki, charakterny. Dający dobre zbiory i zachwycający — tak można opisać szczep pochodzący z Alzey. czytaj więcej

Odmiany białe

Ortega

Delikatny owoc i brzoskwiniowy bukiet na poziomie win klasy Auslese jest tym, co wyróżnia Ortegę. czytaj więcej


Odmiany białe

Gewürztraminer

Gewürztraminer to pomnik niemieckiej kultury wina, który przetrwał przez stulecia. Tam, gdzie winnice musiały być wykarczowane, sadzi się tę odmianę na nowo. czytaj więcej

Odmiany białe

Elbling

Orzeźwiający Elbling należy do najdłużej uprawianych odmian białych w Europie. Winiarze z regionu górnego biegu Mozeli podkreślają, że tradycja uprawy Elblinga ma 2 tysiące lat. czytaj więcej

Odmiany białe

Chardonnay

Chardonnay to jedna z najbardziej popularnych odmian na świecie.  Także w Niemczech uprawia się jej coraz więcej. Wina te nadają się na wiele okazji. czytaj więcej


Odmiany białe

Sauvignon Blanc

Tę białą odmianę najczęściej spotykamy w południowo-zachodniej Francji, gdzie była po raz pierwszy wzmiankowana w oficjalnych dokumentach w 1710 roku. czytaj więcej