Wina kategorii "Classic"

Classic – wino z klasą, klasyczny smak

Od roku 2003 przydomek „Classic“ określa ponadprzeciętne wina jakościowe, harmonijnie wytrawne, które mogą być doskonałym towarzyszem wielu potraw. 

Zawartość cukru resztkowego w tych winach może być co najwyżej dwa razy większa od zawartości kwasu. Bo to właśnie kwasowość wina wraz z zawartością cukru w dużym stopniu wpływają na smak wina. Jeżeli zawartość obu składników utrzymana jest w idealnych proporcjach, winiarz może cieszyć się winem kategorii „Classic”. Wino o nieco wyższej kwasowości i o większej zawartości cukru resztkowego smakuje podobnie wytrawnie, jak wino w którym poziom zarówno kwasowości jak i cukru są niższe. Bez względu na to, z którego regionu pochodzi wino kategorii „Classic”, jego zawartość cukru resztkowego nie może przekraczać 15 gramów. Tego może być pewien każdy wielbiciel wina. 

Typowy smak win „Classic”: wytrawne

Naturalna zawartość alkoholu w winach kategorii „Classic“ musi przekraczać o jeden punkt procentowy określony przepisami poziom dotyczący pozostałych win jakościowych. Dlatego też na etykiecie mamy informację o zawartości alkoholu przynajmniej na poziomie 12% vol. Jest to gwarancją pełnych, długich win o mocnej strukturze. Ale także i w tym przypadku – nie ma reguły bez wyjątków. O pół punktu procentowego alkoholu mniej mają niektóre wina z regionu Mosel-Saar-Ruwer, jeżeli producent kładzie szczególny nacisk na podkreślenie subtelnych niuansów smakowych wina. Konsument może być pewien tego, że wino kategorii „Classic” jest winem rocznikowym. Etykieta zawiera zawsze informację o roku zbiorów, umożliwiając dokonanie wyboru zgodnie z indywidualnymi upodobaniami do win młodych bądź dojrzałych. W przypadku win kategorii „Classic” nie jesteśmy już bezradni w konfrontacji z przeładowaną informacjami etykietą. Odmiana kategorii „Classic” jest zawsze typowa dla danego regionu, weźmy przykładowo Silvanera z Hesji Nadreńskiej czy też Rieslinga znad Mozeli. Na etykiecie nie podaje się dokładniejszych informacji dotyczących położenia winnicy. 

Winom kategorii „Classic“ można zaufać. Producent wina a tym samym jego pochodzenie są łatwe do ustalenia. Jeżeli nie mamy do czynienia z winami butelkowanymi bezpośrednio u producenta, to z takimi, które pochodzą z piwnic, które najpóźniej w okresie dojrzewania winogron, ustalają z dostawcami umowy dotyczące jakości dostarczanych winogron. Często winiarze i piwnice współpracują ze sobą od wielu lat. Wszystkie te cechy charakterystyczne mają być gwarancją tego, że hasło reklamowe „Classic – wino z klasą, klasyczny smak” znajduje swoje odzwierciedlenie w każdej butelce.


Odmiany kategorii „Classic“ 

Wina kategorii „Classic“ to, jak sama nazwa wskazuje, wina uzyskane z klasycznych odmian winogron. Gdy wspominamy o odmianach klasycznych każdemu znawcy wina przychodzą od razu na myśl Rieslingi bądź Spätburgundery. Ale to nie wszystko. Poza wspomnianymi odmianami w 13 niemieckich regionach winiarskich uprawia się jeszcze inne klasyczne odmiany – niektóre z nich szczególnie związane z danym regionem. 

Wraz z wprowadzeniem nowych kategorii wina w niemieckich regionach winiarskich określono, które odmiany można uważać za typowe dla danego regionu a tym samym, których można używać do produkcji win kategorii „Classic”. Wino tej kategorii można produkować tylko z jednej odmiany winogron, za wyjątkiem regionalnego specjału z Wirtembergii „Trollinger mit Lemberger“, produkowanego z odmian Trollinger i Lemberger. 


Oto odmiany kategorii „Classic“ w 13 regionach winiarskich: 

  • Region Ahr: Riesling, Spätburgunder, Frühburgunder 
  • Badenia: Riesling, Rivaner, Silvaner, Gutedel, Grauer Burgunder, Weißer Burgunder, Spätburgunder 
  • Frankonia: Müller-Thurgau, Silvaner, Weißer Burgunder, Domina, Spätburgunder 
  • Heski Szlak Winny: Riesling, Grauer Burgunder, Weißer Burgunder, Spätburgunder 
  • Region Mittelrhein: Riesling, Weißer Burgunder, Grauer Burgunder, Spätburgunder 
  • Region Mozeli: Riesling, Elbling, Rivaner, Weißer Burgunder, Grauer Burgunder 
  • Region Nahe: Riesling, Grauer Burgunder, Weißer Burgunder, Scheurebe, Müller-Thurgau, Silvaner, Spätburgunder, Dornfelder, Portugieser 
  • Palatynat: Riesling, Weißer Burgunder, Grauer Burgunder, Rivaner, Dornfelder, Spätburgunder 
  • Region Rheingau: Riesling 
  • Hesja Nadreńska: Rivaner, Silvaner, Grauer Burgunder, Weißer Burgunder, Riesling, Spätburgunder, Dornfelder, Portugieser 
  • Region Saale-Unstrut: Müller-Thurgau, Gewürztraminer, Kerner, Portugieser 
  • Saksonia: Riesling, Gewürztraminer, Weißburgunder, Grauburgunder, Spätburgunder 
  • Wirtembergia: Trollinger, Lemberger, Schwarzriesling, Dornfelder, Spätburgunder, Riesling, Silvaner, Kerner, Grauburgunder