Przepisy

Filety z sandacza z szalotką i miętą

Składniki dla 4 osób:

Przygotowanie:

Filety z sandacza z szalotką i miętą

Składniki dla 4 osób:
600 g filetu z sandacza
600 g szalotek
200 ml wytrawnego Rieslinga
200 ml słodkiego Rieslinga
100 ml śmietanki
Masło, mąka
2 łyżki miodu
Szczypta nitek szafranu
Sól, pieprz
2 łyżki mięty
Mięta i koperek do dekoracji

 

Przygotowanie:

Wymieszaj w misce rieslinga z solą i pieprzem i zamarynować filety z sandacza przez około 15 minut.

Pokrój szalotki na kawałki o wielkości ok. 1 cm. Podgrzej 50 g masła w garnku i lekko podsmaż szalotki. Dodaj miód, sól, pieprz i lekko przysmaż, następnie podlej rieslingiem i smaż ok. 10 minut na małym ogniu.

Połóż filety z sandacza na sitku i odczekaj chwilę aż ociekną z nadmiaru marynaty. Marynatę razem ze śmietaną i szafranem wlej do garnka i powoli zredukuj na małym ogniu.

Obtocz filety z sandacza w mące i usuń jej nadmiar. Rozpuść odrobinę masła na lekko rozgrzaną patelnię i smaż filety z sandacza aż będą w złocistożółtym kolorze.

Dodaj miętę do szalotki i podsmaż przez około 1 minutę.

Ułóż łyżką szalotki na środku talerza. Następnie wyłóż na szalotki filet z sandacza i polej sosem szafranowo-śmietanowym. Posyp miętą i koprem.

Można podać z makaronem lub ziemiakami z pietruszką.

Zalecenia wina:

Wytrawny Riesling

Łosoś z warzywami z woka

Propozycja: Riesling Spätlese wytrawny

więcej

Suflet z rabarbarem i truskawkowym cappuccino

Propozycja: słodki Riesling Auslese!

więcej

Rolada z czerwonej kapusty

Propozycja: Riesling Kabinett wytrawny, dojrzały

więcej

Filety z sandacza z szalotką i miętą

Propozycja: Riesling wytrawny

więcej

Chłodnik z ziemniaków i pora z rieslingiem

Propozycja: wytrawny Riesling

więcej