Przepisy

Rolada z czerwonej kapusty

Składniki dla 4 osób:

Przygotowanie:

Składniki dla 4 osób:
8 liści czerwonej kapusty
500-600 g warzyw (por, marchew, seler)
2 cebule
2 duże ziemniaki
1 jajko
1 ząbek czosnku
60 g grysiku pszennego
1 łyżka margaryny
50 g masła
1 szklanka bulionu warzywnego
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
200g jogurtu naturalnego
½ łyżeczki soli
Świeże zioła (takie jak pietruszka, koperek, szczypiorek, rzeżucha, rozmaryn, bazylia, trybula)
1 łyżeczka musztardy
2 łyżeczki soku z cytryny
Trochę startej skórki cytryny

 

Przygotowanie:

Farsz: Umyć i obrać ziemniaki, oczyścić warzywa, pokroić w cienkie paski. Obierz czosnek i cebulę, pokroić w kostkę i podsmaż z margaryną w garnku. Dodaj warzywa, podsmaży i podlej bulionem. Dodaj pokrojone ziemniaki i grysik pszenny, dopraw i zagotuj. Wyłącz ogień i pozostaw pod przykrywką na 10 minut.

Gotuj czerwone liście kapusty w lekko osolonej wodzie przez około 3 do 4 minut, ostudź w ziemnej wodzie. Następnie dobrze wysusz papierem kuchennym.

Dodaj jajko do farszu warzywnego, wymieszaj drewnianą łyżką i rozprowadź na liściach czerwonej kapusty. Zwiń mocno, umieścić roladki w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, nałóż resztę masła. Piecz w piekarniku w temperaturze 160 ° C przez około 40 minut.

Ziołowy sos musztardowy: Wymieszaj jogurt ze świeżymi, drobno posiekanymi ziołami, musztardą, sokiem z cytryny i odrobiną stratnej skórki z cytryny.  Dopraw solą.

Zalecane wina: Riesling Kabinett wytrawny, dojrzały

Zalecenia wina:

Riesling Kabinett wytrawny, dojrzały